Postet: 1. Des 2016 Denne billige Valpolicellaen kan du bruke til pasta, pizza – og lutefisk. Det er smart.

villa-borghetti

I dag har det vært superslipp på Polet, masse gammel Bordeaux har føket ut av hyllene. Tusenlappene har flagret. Men i det laveste prissegmentet kan man også få gode overraskelser. Villa Borghetti Valpolicella er en sånn vin som alltid har vært der. Den er i alle pol, den er i de laveste priskategoriene. Da den tilfeldigvis var for hånden da jeg skulle teste rødviner til lutefisk (ja, det går fint an), fikk jeg meg en virkelig overraskelse. Passet som hånd i hanske.

Hva kan det komme av? Først og fremst at den har en skikkelig fruktsødme. Mange av de ekstremt billige Valpo’ene er noen anorektiske skapninger med bare minimal smak. Men denne har fruktighet, rødbærsfruktighet og et ørlite vaniljestreif i finish.

Frukten kommer ikke av restsukker, som bare er på 2 g pr liter. Den kommer heller ikke av høy alkohol. Den er bare 12,5 volumprosent. Så da må den være naturlig.

Lutefisken var for øvrig presaltet og deretter trukket i godt saltet vann. Da blir den flakete og fast og lettere å få til sammen med vin. Ertestuingen har jeg litt limesaft i for å ta bort litt av sødmen fra stivelsen i ertene. Og bacon hever alle viner.

359301 Villa Borghetti Valpolicella Classico 2014/2015, Pasqua, Veneto, Italia. Kr 119,90, Karakter: 6, Poeng: 81

Litt transparent rød, fin, behagelig rødbærsfrukt, mest i bringebærretning, litt kirsebær også. Streif av urter og en ørliten kjernebitterhet. Laget på Corvina, Rondinella og Molinara i en 70/20/10-miks.