90-poengsviner under 300 kroner. Dem er det ikke mange av. Her er én. Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise.
En toppvin til under 300 kroner. Foto: Geir Salvesen
Hvor godt kan Sancerre bli? Da vil jeg si: Godt, men sjelden virkelig interessant og ekstremt godt. Med noen unntak. Her har vi altså ett av dem.
Bourgois er et familiedrevet selskap med ti generasjoners drift bak seg. Arnaud Bourgeois er medeier og vinmaker.
Hva er det man får på toppen i Sancerre? Jo, det er en dybde som kommer i tillegg til urteaktige stikkelsbærsmaker som ellers kjennetegner Sauvignon Blanc fra disse områdene. Og en uttalt mineralitet. Vanlig Sancerre i utvannet tilstand kan være kjedelig. Men en fullblods vin fra gode vinmarker – i dette tilfellet på oversiden av den mest kjente vinmarken Mont Damnés – har det ekstra pådraget. Den lille stikkelsbærsmaken som også er i denne vinen, er bare forsiktig uttalt.
En smakning i kjelleren hos Bourgeois. Foto: Bourgeois.
Poenggivningen her er generøs. Litt for generøs, vil mange si. Man kan ikke gi 92 poeng til en Sancerre. Hvorfor ikke?, spør jeg da. Det må være den totale kvaliteten som teller. Og det gleder meg ekstra at det er et ellers middels område som har sånne viner. De hvite burgunderne er mest kjente, men der er jeg aldri sikker på om vinene er overeiket. Eller om de har overlevd noen få år på flaske på grunn av pre-oksidasjon.
2014 og 2015 er flotte årganger for Sancerre, 2014 er ren og kjølig og gir veldig mye jordsmonn for pengene. 2015 noe mer åpen.
3476601 Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeois 2014, Loire, Frankrike. Kr 259,90, Karakter: 6, Poeng: 92
Det er bare å gi seg over. Dette er helt i toppen av Sancerre-hierarkiet, i en av de store årgangene i moderne tid. Gulgrønn på farge, på duft er det stein, hud og saltaktig steinfrukt. smaken er rik, kompleks, med litt limeaktig, syltet bær- og steinfrukt. Kanskje et ørlite hint tropisk, men det er bare et streif. Kjempelengde. Det er mineraliten og en nesten flintaktig grunntone som bærer dette over til kvalitetstoppen.
Innhøsting i vinmarken, den bratte Mont Damnés. Foto: Bourgeois.
Høsttåke i Mont Damnés som ligger like ovenfor landsbyen Chavignol som også er berømt for sin hvite geitost. Foto: Bourgeois.