Postet: 17. november 2017. Som regel trenger man ikke en svær, tanninrik rødvin. Men en som «gjør jobben» til svinekjøtt, kylling, pasta, skinke, lettere grillmat. Cheda Douro er en av disse.

Ukens vin: Cheda Douro DOC 2015, Lavradores de Feitoria, Douro,  Portugal.

Staselige saker er Mateusslottet i Douro. Foto: Produsenten. 

Som mange nå vet, er det mye godt og rimelig fra Portugal. Det er vel kanskje det landet i Europa hvor forholdet mellom kvalitet og pris nå er gunstigst. Lavradores de Feitoria er en sammenslutning av 18 vineiendommer spredt rundt i Dourodalen i Portugal. Kooperativet ble startet opp i år 2000 og forplikter seg til å kjøpe alle druene de 18 vingårdene produserer. En av produsentene bak Lavradores er kjente Dirk Niepoort.

Douro er ikke fullt av flotte slott, det er mer gamle steinhus som ligger på høydedrag over elven. Men av og til er det et unnak. Casa Mateus. Den hvite praktbygningen fra 1700-tallet, markerer grensen for Douro-regionen. Der hvor vinmarkene slutter, begynner Minho (Vinho Verde).  Men det har ikke alltid vært slik. Grensen for Douro-regionen ble faktisk flyttet hit for at regionen skulle innlemme det som historisk har blitt sett på som Nord-Portugals viktigste bygning, med sine saler og hager brukt som baktepper for politiske og kulturelle toppmøter – og dets vinmarker.

Vinstilene i Douro

Rødvinsproduksjonen i Douro har tiltatt i takt med at salget av – og interessen for – portvin har sunket. Man bruker portvinsdruene i de nye rødvinene. I starten ble det noen ganske heftige og garvestoffrike viner som trengte et godt, fett kjøttstykke for å fungere rimelig bra. Det manglet også litt på syre. Mer fokus på planting i friskere, kjøligere områder, på luftige topper og i nordhellinger har gitt friskere vinstiler.

Cheda fra Lavradores de Feitoria. I forrige årgang. Foto: Vinmonopolet

Cheda 2015
Druematerialet I Cheda er 40 prosent Tinta Roriz, 20 prosent Touriga Franca og 40 prosent Touriga Nacional fra 25-30 år gamle vinstokker. 1/3 av vinen er lagret på franske eikefat, resten på ståltank.

3611501 Cheda Douro DOC 2015, Lavradores de Feitoria, Douro,  Portugal. Kr 119,90, Karakter: 5, Poeng: 81

Miks av røde og mørke bæraromaer, samme i smak, litt krydder og urter og en pen, frisk utgang. Middels fyldig. Tanninene merkes, men er pent pakket inn i frukten. Basisutvalget, Kategori 4.
Denne artikkelen er også publisert på hjemmesiden til Norske Vinklubbers Forbund, NVKF