Postet: 12. Feb. 2017. De er blant klodens mest ettertraktede og romantiske reisemål. Men i palmeland er det litt andre «regler» som gjelder for drikkevalget. Constance-gruppen med opphav i Mauritius, har imidlertid viner for alle anledninger. De har satset på å ha de beste vinkjellerne i Det indiske hav, og har greid det. F. eks på Halaveli, Maldivene.

Halaveli inngang

Trivelig syn når man skal ha frokost. Constance Halaveli har i tillegg en kanonbra vinkjeller. Foto: Geir Salvesen

Ok, så du har funnet drømmestedet. Badet, solt deg, slappet av. Sulten begynner å gnage, vintørsten også. Men hvor bra er egentlig det sydenstedet du bor på?

120 øyer i Maldivene har nå hoteller, svært mange i den øverste luksusklassen. Konkurransen blir stadig hardere, men kundegrunnlaget øker også.

En sentral del i dette er ikke bare å ha attraktive øyer med verdens hviteste korallsand og de mest smaragdgrønne laguner, og den blåeste himmelen, men også den beste maten og vinen som dyktige og internasjonalt orienterte kjøkkensjefer kan komme opp med.

Halaveli køye

Kjekt å ligge her og drømme om drømmevinen.  Foto: Geir Salvesen

Constance-gruppen er nok ledende, selv om mange andre også er blitt veldig gode. Selskapet er basert på Mauritius, men med hoteller på Seychellene, Mauritius, Madagascar og på Maldivene. Jeg har faktisk besøkt både Constance Lemuria, Praslin og Constance Ophelia på Mahé, Seychellene, Le Prince Maurice på Maldivene og nå Halaveli på Maldivene. Sjefene i Constance er spesielt opptatt av vin. Faktisk så mye at de sies å være lidenskapelige på vin. I høysesongen på Halaveli, ett av to Constance-hoteller på Maldivene (det andre er Moofushi), er det eksempelvis fire sommelierer på plass som håndterer tre restauranter, en buffetrestaurant, en grillrestaurant – som egentlig er en åpen affære ute på den vide stranden – og Jing, som er deres gastronomitempel på påler ute i lagunen.

20.000 flasker håndplukkede viner er resultatet av satsingen på Halaveli. Sjefsinnkjøper Jerome Faure er selvsagt sterk på alt det franske, men det svært positive er at satsingen på alternative viner fra Sør-Afrika, New Zealand og Australia også er meget sterk.

Ekstremt sterkt vinkart

Vinkartet har eksempelvis to sider bare med høyoktan, hvite sørafrikanske viner fra solide produsenter som Eben Sadie (Skurfberg, en utrolig bra Chenin Blanc pluss en sensasjonelt bra Kokerboom Semillon fra Sadie oppe i Piekenierskloof i Kapp-provinsen), Granite fra Chris og Andrea Mullineux, Cartology fra Chris Alheit, viner fra Rall og andre.

Halaveli Mullineux

Granite fra Mullineux i Sør-Afrika. Noe av det aller beste derfra. Foto: Geir Salvesen

Når man er i tropene med hete, fuktighet og andre lukter, smaker mat og drikke også annerledes og det er her Den nye verdens viner kommer inn. En fruktdryppende, australsk Chardonnay med ananas, krydder og smør i smaksbildet, er plutselig midt i blinken, mens de samme aromaene føles mer fremmede i Norge vinterstid. En sylskarp Chablis vil ikke passe så godt til maten, der råvarene gjerne har mer sødme. Man bruker også vin-utfordrende ingredienser som krydderier, søtpoteter, pureer, kokte grønnsaker der stivelse er omdannet til sukker.

Gerald på Halaveli

En liten smak her fra Massolinos 2011 Barolo i kjelleren på Halaveli. Gerald fra Tanzania er en av fire vinkelnere som jobber i høysesongen. Foto: Geir Salvesen

Gerald heller i

Gerald fra Tanzania er en av de fire sommelierene på Halaveli. Han inviterer til vinsmaking i vinrommet, som ikke er noen undergrunnskjeller, fordi det høyeste punktet på Maldivene er 2,5 meter over havet. Han har valgt ut en hvitvin fra Graves i Bordeaux, en Barolo laget av Massolino i Piemonte og en Pinot Gris Late Harvest fra New Zealand. De gir en fin liten mini-rundreise i vinens verden.

Barbara redusert

Hotelldirektør Barbara Elkaz, Halaveli. Foto: Geir Salvesen

-Vårt mål er å ha et veldig stort utvalg fra hele verden, vinkjøperne og sommelierne drar rundt i verden, sier hotelldirektør Barbara Elkaz, som opprinnelig kommer fra Kroatia. Mer enn 20 nasjoner er representert i dette internasjonale samfunnet som disse knøttete øyene langt ute i havet er.

– Vi har mange «repeaters», gjester som kommer igjen og igjen, fordi de liker det Constance gjør, sier hun.

-Hvem er egentlig klientellet?

-Brudepar, bryllupsgjester, folk som har jobbet hardt i livet og som unner seg noe ekstra godt, sier hun.

Også nordmenn har funnet frem til Halaveli. Et økende antall kommer til øygruppen og steder som Halaveli. Det er fire mens jeg er der.

Opphold på slike steder koster bra med penger, men bestiller man tidlig og gjerne gjennom norske spesialister, kan man kutte kostnader.