De kommer i alle kategorier og prisklasser, de musserende vinene. Her er fire i forskjellige prisklasser.

Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika 

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2015, Lombardia, Italia.

Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike ‘

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike 

To gode valg hvis du vil ha «ekte vare» til nyttårsfeiringen. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Var det et råttent år, 2020? Vel, god grunn til å ta farvel med det. Ser det bedre ut i 2021? Vel, god grunn til å ønske det velkommen. Det hører bare med i festlig lag å sprette en musserende vin, både tidlig og sent den nyttårsaftenen.

Mange trøkker til og velger Champagne. Som er blitt veldig dyrt det siste året med elendig vekslingskurs mot Euro’en. Og så har Champagneprodusentene også økt prisene også. De såkalte standard-cuvée’ene koster nå nærmere 5 hundrelapper. Men vi sparer jo mye penger på å ikke få reise i dette merkelige året, så kanskje vi tar en flaske av ekte vare. Fortsatt er det jo bare Champagne som er Champagne.

Det kryr jo av gode saker. Her har jeg valgt to Champagner i Brut-kategorien, ettersom jeg mener det konseptet passer best på en nyttårsaften. Hvor vi trenger noen dråper som ikke er så fintfølende for mat og eventuell sødme i dem.

Smakt opp mot hverandre så er det en klar forskjell. Roederer ligger der med et nærmest perfekt duft- og smaksbilde, med tung, gul fruktighet. Rik i stilen.

Heidsieck i litt finere smakskaliber, hakket mer elegant. Og har ikke hatt så stor prisstigning.

Men hvis du ikke gidder å bruke så mye penger, er det fortsatt noe igjen på billigsiden. Jeg synes sør-afrikanske Pongracz (som jeg har døpt om til bånn gass, fordi det er bra smakstrøkk i den) er en ypperlig kandidat. Her har prisen vært stabil og lav.

Så tar jeg også med italienske Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne som er i ferd med å bli utsolgt, men som er i hyllene i de aller fleste polutsalgene.

VINENE

Pongracz fra Sør-Afrika. Rimelig og bra. Foto: Vinmonopolet.

4651901
Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika 

Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aromabildet. Passer til mye forskjellig mat. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitiff, ost. 159,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Strøm AS

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne. Foto: Vinmonopolet.

3817701

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2015, Lombardia, Italia. Kr 229,90, Karakter: 6, 87 poeng.

En Champagne-kopi fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode, samme druer (90 Chardonnay, 10 Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet, mye smak. Svakt kremete i stil og rund. Rund og mild i smaken. All-round bruk.

House of Wine AS.

6200801
Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike En virkelig flott Champagne, rik i stilen med gul steinfrukt, fersken, epler, brødbakst, krydder og fin lengde. Smaker mye av den. Druemiksen er 40 Pinot Noir, 40 Chardonnay og 20 Pinot Meunier. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif, lam og sau. 479,90 kr (basis) 90 poeng (terningkast 6)
Strøm AS

Charles Heidsieck Brut Reserve. Foto: Vinmonopolet.

3761801
Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike 

2016 er basevinåret i denne varianten, veldig bra. Dyp gul, krittaktig duft med grønngul eplefrukt, veldig delikat og ekspressiv på samme tid. Har fått yngre basevin med tiden og det er ikke så mye lagringspreg over den som før. Men fortsatt utmerket. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 459,90 kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Signature Wines AS