En voldsom prisoppgang har skyllet inn over Vinmonopolets utvalg. Men ett land holder igjen på prisgaloppen. Sør-Afrika. Adi Badenhorsts Secateurs Chenin Blanc er i storform i den siste 2019-årgangen. Og denne hippie-pioneren fra Swartland har også internasjonale toppviner å skilte med.

Ukens vin: 1695701 Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019, Sør-Afrika. Kr 179,-,

Adi Badenhorst i tenksom positur i sin relativt beskjedne vinkjeller i Swartland, Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Grunnen til at Sør-Afrika holder prisnivået på vin, med mindre økninger enn andre, skyldes ikke at landet er greiere og snillere med Norge enn andre. Det skyldes korrupsjon, en skakkjørt økonomi, store sosiale problemer, koronakrise og at valutakursene er dårlige, også i forhold til norske kroner. Mens Euro-landene nå har hatt vekslingskurser mot Norge opp imot 12 kroner, og ligger rundt 10,50 NOK mot Euro i skrivende stund, ligger Sør-Afrika med rundt 0,60 NOK mot 1 Rand. Som er valutakursen i Afrikas sørligste land. Der har den ligget noen år nå, ca.

Det gjør disse vinene stadig mer konkurransedyktige. Og når Sør-Afrika nå også er kommet ut av de tre tørkeårene, som startet i 2016 og endte i 2018, er det virkelig mye godt på gang.

Adi Badenhorst, som holder til på en farm – som det heter – ute i Swartland nord for Cape Town, er en av de få produsentene herfra som har greid å bite seg fast i basisutvalget på Vinmonopolet. Spesielt med Secateurs Chenin Blanc, som er hans mengdevin nr 1. Den har alltid vært et godt kjøp, men nå i 2019-årgangen – med et friskere smaksbilde på grunn av bedre grunnvannsforhold og normalt vær – har vi å gjøre med en virkelig fulltreffer. Den har god konsentrasjon, flott balanse og bra friskhet. Og så har den den nøytrale smaksprofilen som gjør at disse vinene går bra til mange typer mat. Her er det ikke dryppende sydfrukt, eller intense aromatiske innslag. Den drar på, og gjør det den skal.

Adi Badenhorst, vinmaker i Swartland, Sør-Afrika.

Adi Badenhorst med gamle buskvinstokker ute i farmen Kalmoesfontein i Swartland. Foto: Geir Salvesen

Adi Badenhorst selv er også en morsom kar, full av godt humør og selvironi. Han pleier å spille Frank Zappa og Jimi Hendrix for vinene sine på en gammel grammofon ute i produksjonslokalene i Kalmoesfontein, der farmen ligger.

Secateurs lages av kjøpte druer, men når det gjelder den amfiteater-lignende Kalmoesfontein-farmen er det egne vinstokker og druene derfra som brukes. Det er gammel granittgrunn her, gamle druestokker som har fått lov å leve fordi det var for dyrt å dra dem opp, produserer her vin på toppnivå. Ikke bare i Sør-Afrika men i internasjonal sammenheng. De tangerer 90 poeng på min skala, og med litt mer friskhet er jeg sikker på at de kan dra seg godt over 90. 91-92, i hvert fall.

Mens Secateurs er kjent, er hans enkeltvinmarker mer ukjent i Norge. Selvsagt også på grunn av prisene som ligger på mer internasjonalt nivå. Det er også liten produksjon av dem. Men Golden Slopes, Dassiekop og Klip Klop Steen er virkelig flotte viner, og når vi snart får frukt fra årene etter tørkeperioden, vil de også få et aromatisk løft i tillegg til at de er konsentrerte og fyldige.

P.S. Grunnen til at det heter Swartland i dette området er ikke fordi det bor mange svarte eller melaninrike, som det kanskje heter nå for tiden, men fordi det er en blomst der som blir svart av farge når høsten kommer.

Ukens vin:

1695701
Secateurs Chenin Blanc 2019
Swartland, Sør-Afrika Fin, fyldig og rolig vin med glycerolaktig fedme, fersken. Ellers nøytral frukt. Og en underliggende mineralitet som nå er kommet frem. Ganske frisk i finish Laget på 50 år gamle vindruestokker, bushvines. Veldig bra i denne årgangen. Heleklasepresset. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 179,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Secateurs Chenin Blanc fra Badenhorst. Foto: Produsenten.

Andre viner fra Badenhorst:

7335601
Badenhorst Dassiekop Chenin Blanc 2018
Coastal region, Sør-Afrika Høy på alkohol med 14,5 volumprosent, allikevel er det ganske høy syre. Sjelden kombinasjon fra Swartland. Dyp strågul på farge, svak duft av steinfrukt, veldig fylde på grunn av alkoholen. Selve aromabildet er overraskende gitt høy alkohol og varm årgang. Her dufter det sitron og kandisert sitronskall, streif av mandarin, også. En ganske svær vin som allikevel greier å holde balansen. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lam, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 429,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

11683201
A.A. Badenhorst Kelder Steen 2018
Coastal region, Sør-Afrika Dyp strågul, streif av honning og melon på duft, i smaken er den rund med flott konsentrasjon og lengde, ørliten kjernebitterhet i midtpartiet. Middels alkoholnivå til årgangen å være – 13,5 volumprosent. Smak av fersken, honningmelon og krydder. Har nok friskhet, til tross for årgangen. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, ost. 429,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

10134101
A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2019
Coastal region, Sør-Afrika Lekker, velduftende fulltreffer av en Cinsault med ørlite alkoholpreg som minus, men ellers sødmefulle røde og mørke bær, passe med krydder, flott lengde. Frisk i stilen, med 19-årgangens leskende friskhet. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 169,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

7746501
A.A. Badenhorst Golden Slopes Chenin Blanc 2018
Coastal region, Sør-Afrika Stor, «påkostet» Chenin Blanc. Enkeltvinmarksvin. Plantet i 1966. Granitt og leiregrunn. Ganske steinete og mineralsk med nøytral frukt. Veldig fin tekstur på den. Svakt gylden på farge. Avslutter nesten med krittaktig finish. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 429,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

10561001
A.A. Badenhorst Klip Klop Steen 2018
Coastal region, Sør-Afrika Flott vin med høy alko, som nesten ikke merkes (14,5 volumprosent), det er en granittgrunn-vin, bare 17 hl pr hektar, nøytral fyldig steinfrukt. Til gastronomi. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 429,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS