Ok, da. Så er det et element av klikk-agn i den overskriften. Det er slik de gjør det, i pressen og nettavisene. Men én av dem var spesielt god.

Ukens juleviner:

Ch. Kefraya Les Bretèches 2018, Bekaa Valley, Libanon 

Dom. de la Janasse Côtes-du-Rhône 2019, Sør-Rhône, Frankrike 

Masi Campofiorin 2017, Veneto, Italia 

Et pent, rimelig trekløver av noen ribbe-røde viner. Alle i basisutvalget på Vinmonopolet.Ingen av dem feilet spektakulært til ribbemåltidet, men problemet var poserødkålen. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er faktisk en god del folk der ute, også folk som har god peiling, som fremholder følgende: At en tynn, mager, syrlig, ung tysk Riesling på en eller annen mystisk måte passer til ribbe. Min påstand er at det gjør den absolutt ikke. Det er mulig at en moden, fyldig høykvalitets Riesling under gitte omstendigheter kan gå, men ikke de andre stilene. Det er simpelthen for mye trøkk i smaken i en total ribberett til at en tynnbeinet tysker kan greie det. Og hvis den skulle matche ribbekjøttet og sossisene og den brune sausen og gud vet alt det andre folk dynger på – mens de glemmer at dette egentlig handler om en ribberett – så strander den på klippen til de industrielt produserte sukkerbombene av noen rødkålposer som i hvert fall tar livet av resten av de lille, skjelvende tyskerdråpene.

I forrige uke var jeg innom tre gode musserende alternativer. Som fungerer mye bedre. I dag har jeg testet tre røde til en ribbemeny laget på tradisjonelt vis, med høykvalitets juleribbe, mandelpoteter, sjysaus og poserødkål. Jeg vet selvsagt at dersom jeg hadde laget rødkålen selv, ville jeg ha spart på sukkeret og dermed kunne ha senket terskelen for å lykkes med vinen. Fordi sukker i maten dreper fruktighet i vinen. Elementært, min kjære Watson. Men altså ikke for alle. Men her ble det poserødkål. Som vel de fleste bruker.

Så til vinene og tenkemåten bak.

Ch. Kefraya Les Bretèches 2018, Bekaa Valley, Libanon 

Dette er en varm, fyldig, svakt krydret og ganske rik vinstil. I teorien skulle denne varmen og fruktsødmen i denne røde Libanon-vinen stemme med totalsødmen i retten når man inkluderer poserødkålen. Det gjorde den for så vidt, men under testen ble det klart at den manglet akkurat den friskheten som skulle til for å skjære igjennom alt fettet i retten. Spesielt fra ribben og svoret der. Jeg tror den er bedre til pinnekjøtt, hvis den i tillegg blir servert litt avkjølt.

Masi Campofiorin 2017, Veneto, Italia 

Denne gamle traveren er i teorien så gammeldags og kjedelig at hundrevis av andre viner burde ha trengt seg foran. Vel. Men. Da jeg prøvde den nå, oppdaget jeg at den hadde fått en delikat rødbærssødme og eleganse den ikke hadde tidligere. I hvert fall som jeg kunne huske etter å ha smakt den gjennom en 25-årsperiode. Så da ville jeg prøve den til ribberetten. Og til selve kjøttet var den aldeles utmerket. Servert ved 15-16 grader, som den skal ha. Men poserødkålen tok den ned litt og syrnet den litt. Jeg tror at en kalkun eller torsk vil være utmerket spise til denne vinen. Men konklusjonen er at den er mer enn passabel, spesielt hvis man er forsiktig med de søte tilleggselementene i retten.

Dom. de la Janasse Côtes-du-Rhône 2019, Sør-Rhône, Frankrike 

Kjære lille speil på veggen der. Hvilken rødvinstype er den mest anvendelige i verden her? Vel, da ligger nok Côtes-du-Rhône langt fremme frem i min brukbarhetsliste. En generøs vinstil, nok fylde, nok modenhet, nok tanniner, nok friskhet. Stort sett. Domaine de la Janasse er en liten kvalitetsprodusent som ligger like i utkanten av Ch.Neuf-du-Pape og som alltid har leverte konsentrerte, men ikke for svære og alkohol-monstrete – viner. I 2019-årgangen har denne vinen, som oftest er middels fyldig og juicy, som det heter på nynorsk, fått et tilleggselement av noe animalsk. Og mer fylde. Og prøvd opp mot elementene i retten, sto den støtt. Selv med en god porsjon poserødkål på gaffelen. Den vant.

Flott match, Janasse CdR, med fartsstripe fra rødvinssøling som ekstraelement. Foto: Geir Salvesen.

3241501
Dom. de la Janasse Côtes-du-Rhône 2019, Sør-Rhône, Frankrike Herlig all-round vin med modne, mørke bær, solbær og bjørnebær, som hovedelement, masse spennende fruktighet med avrundende fruktsødme og noe kompleksitet. Litt over middels fylde. Miks av fem druer, men mest Grenache. (50 prosent). Stort bruksområde til denne. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 157,– kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

8136501
Ch. Kefraya Les Bretèches 2018, Bekaa Valley, Libanon 

Ganske dyp på farge, varm, mørk, krydret frukt med plomme (nær overmoden) i smaken, litt sødmefull utgang. Lett å merke at disse druene har fått mye sol, fra Libanon som de er, men det er nok friskhet igjen. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 159,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Winemarket AS

333901
Masi Campofiorin 2017, Veneto, Italia 

Fin rødbærsfrukt med vekt på syrlige moreller og leskende preg, så krydder og tørkede urter, svakt fatpreg som er pent integrert. Litt over middels fyldig. Relativt elegant og harmonisk i stilen. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 179,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS