Postet: 28. september 2017. Er det ikke det vi vil – finne en svært anvendelig vin som kan brukes til det meste? Côtes du Rhône er en slik vintype. Jaume er en rimelig og bra rødvin.

Her er noen av Jaumes vinmarker i det sørlige Rhône. Eldre buskvinstokker på rullesten fra Rhône-elven er et kvalitetstegn. Foto: Produsenten.

GEIR SALVESEN

Ukens vin: A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2015, Rhône, Frankrike. Denne serien med ukens viner går også på nettsiden til Norske Vinklubbers Forbund. www.nvkf.no

Gryteretter, lammestek, entrecôte, spekepølse, pizza, kjøttkaker, risengrynsgrøt…. Nei, ta bort risengrynsgrøten. Resten er helt fint, det. Til en Côtes du Rhône. Universalvinen blant de røde. Det er helst rødt, det dreier seg om, selv om det også finnes hvite viner i området.

Hva dette skyldes? På den ene siden er det en velkommen varme i de sørlige Rhône-vinene — som varierer fra en enkel Côtes du Rhône til en rik, kraftig, sødmefull, innsmigrende Châteauneuf-du-Pape. Det er sjelden druene har problemer med å bli modne. Derfor er det færre tilfeller av grønne, umodne tanniner. I tillegg er det en velkommen, saftig friskhet i mange av dem. Også viktig: De er generøse og det smaker mye av dem. Det aller viktigste? De er billige. Fordi det er mengdevarer vi snakker om.

Côtes du Rhône er en svær sekkebetegnelse på viner hentet fra Rhôneelvens  sideområder. Stort sett ligger disse områdene i den sørlige delen av Rhônedalen, men noen av druene vokser også litt lenger nordpå. Dette er kooperativ-land, med 70 prosent av produksjonen laget av store sammenslutninger av vinmakere som ikke vil eller kan lage sine egne viner. Vinstilene varierer fra tynne, lyse røde viner til mer fyldigere og tyngre saker, som også gjerne er mørkere på farge. Druesortene er stort sett grenache, syrah, mourvèdre, cinsaut og carignan. En virkelig sørfransk mikstur.

Côtes du Rhône Villages er absolutt et godt hakk opp fra vanlig Côtes du Rhône. De er mer distinkte og kosentrerte, avkastningen er lavere, og vinstokkene vokser på områder som er gunstigere. Kan man alltid kjenne at en vin er vanlig Rhône og ikke en Villages? Nei, men ofte skal man kunne gjøre det. De beste vinene kommer fra landsbyene Rasteau og Cairanne.

Alain Jaume er et firma som holder til i den nordlige delen av Ch.Neuf-du-Pape, og deres viner hentes fra de lokale appellasjonene som Ch.Neuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas, Lirac – og altså Côtes du Rhône. Vinene er produsert med økologiske metoder, og fremstår som moderne og rene i stilen.

1861001 A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2015, Rhône, Frankrike. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 83. Basisutvalget. (Test)

Fin, energisk Rhônesmak med miks av mørke og røde bær, moden, krydderpreget smak. Saftig, uten å være saftaktig. Mest rødbærsaktig i utgangen. Fast nok i finish. Ganske rimelig grillvin. Eller til kjøtt. Eller til peiskos.

.

Foto: Vinmonopolet.