Postet: 16. august 2018. Nok en burgunderprodusent finner lovende og rimelig vinland lenger sør i landet. I Limoux. I Haute-Vallée. Det er nok på tide å lære seg hvor det landet ligger.

Ukens vin: Ch. d’Antugnac Chardonnay 2016, Languedoc. Frankrike.

Mye godt og ukjent fra Sør-Frankrike. Foto: Produsenten.

Languedoc-Roussillon er den fattige fetteren til alle de mer berømte vinområdene i Frankrike. Det har til nå ikke gitt særlig prestisje å kjøpe Languedoc-viner, og noe av vinkonsumet blir drevet av prestisjehensyn. Men også av kunnskapshensyn. Mange er nok bare vant med kraftige, alkoholsterke rødviner fra dette området i det sørvestlige Frankrike, hvis de i de hele tatt har smakt Languedoc-viner. Hvitviner tenker man vanligvis ikke på.

Men faktum er at oppe i dalene i de høyereliggende områdene, finnes det kalksteinsgrunn som gir opphav til skikkelige Bourgogne-aktige dråper. Ett av de fire mest spennende vinområdene rundt Limoux som er sentrum i akkurat dette lokale området, heter Haute Vallée. Og ligger – som navnet tilsier – høyt oppe i dalom. Det gir lavere temperatur og høyere friskhet for druene som ellers er velsignet med sør-frankrikes solrike og tørre klima.

Château d’Antugnac i Sør-Frankrike. Foto: Produsenten.

Ch. D’Antugnac eies av Bourgogne-produsenten Collovray & Terrier, som har mye bra og ikke så dyr Bourgognevin fra den sørlige delen. Slik som Mâcon og St.Veran. Flere av dem finnes i Basislisten på Polet under navnet Domaine de Deux Roches.

Men her har eierne også vendt blikket lenger sørover.  Til Haute Vallée som ligger sør for byen Limoux som ellers er mest kjent for sine musserende viner av typen Blanquette de Limoux. De andre terroir’ene her er Terroir Oceanique, Mediterraneen og d’Autan.

Alle tilfører sine særpreg til området totalt, men Haute-Vallée har tydelige mineraltoner med sitrusnoter og hvite blomster. Og en elegant fruktstil.

Det er norsk/svenske Christer Berens som opprinnelig har funnet disse vinene.

  • Det er stort potensiale i dette området for både Chardonnay og Pinot Noir, sier Berens.

 

Jeg har plukket ut begge vinene som er å få i Norge fra denne eiendommen. En Chardonnay og en Pinot Noir. Fine og rimelige viner, begge to.

Dette er Antugnac fra Sør-Frankrike som varierer navnet mellom Domaine og Chãteau. Foto: Vinmonopolet

7408301 Château d’Antugnac Les Grands Penchants Chardonnay 2016, Haute Vallée de L’Aude, Frankrike. Kr 149,90, Karakter: 5+, 84 poeng

Stenberg & Blom

En svært harmonisk, mineraldrevet Chardonnay fra Languedoc-området med kalkmineralitet, toner av melon, fersken og eple. Litt mer konsentrasjon og retning hadde kanskje gjort seg, men alt i alt en vin som gjør jobben rimelig og bra.

 

7408101 Château d’Antugnac Côté Pierre Lys Pinot Noir 2016, Haute-Vallee, Languedoc, Frankrike. Kr 179,90, Karakter: 5, 84 poeng

Stenberg & Blom

Fast, mørk bærfrukt og en svakt metallisk tanninstruktur, men bare så vidt. Mye trøkk i denne. Kjølig og fin vinstil.