Hvis jeg skulle plukke ut de to beste spanske rødvinene ville det nok ha vært Vega Sicilia Unico. Og denne. Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial. Langt navn, lang smak. Og helt i toppsjiktet i ny årgang.

Ukens vin: Castillo Ygay Gran Reserva Especial, Rioja, Spania.

Smådyrt, men deilig. Og helt i smakstoppen. 2010-årgangen av Castillo Ygay Gran Reserva Especial. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er bare noe spesielt med det aller beste innen vinens verden. De har mye smak, men samtidig eleganse og drikkbarhet. De er komplekse, men forståelige. Balanserte, men vilje til retning. Det er summen av tilsynelatende motstridende krefter som gjør at noen viner utmerker seg spesielt.

I Rioja har Ygay Gran Reserva Especial vært en slags rettesnor for hvordan det bør gjøres. Jeg har smakt den sagnomsuste 1964-årgangen (som allikevel måtte trekkes litt for tilsatt syre som stakk litt ut). Så dette er dråper som tåler tidens tann og som slipes. Men også Ygan Gran Reserva er blitt forsiktig modernisert. Den er fortsatt umiskjennelig spansk, i hvert fall hvis man ikke prøver den under en blindsmakning der man kanskje kunne ha nevnt utviklet Bordeaux, med en miks av strukturert burgunder. Den har det lille vanilje-, lær-, kanel- og tobakkspreget som særpreger denne vinstilen.

Men den har også en mer moderne fruktighet, og akkurat når det gjelder vinen i denne årgangen – 2010 – kommer den virkelig frem i munnen. Den smører ganen mot alle de andre tørkede elementene som finnes i en tradisjonell Rioja og veier opp det som trekker i for mye fatpreg-retning. 2010. Perfekt både i Bordeaux, Bourgogne – og Rioja. Derfor er denne 2010-årgangen, som nå finnes på Vinmonopolet, den beste jeg noensinne har smakt fra Marques de Murrieta.

Gamle buskvinstokker gir kvalitetsfaktoren her på eiendommen. Foto: Geir Salvesen

Er det ikke et aber her et sted? spør du. Jo. Det gode koster. Og det beste koster enda mer. Jeg husker da denne vinen i ca 2000-årgangen, eller var det litt tidligere, kostet 299 kroner. Nå koster den 995. Det er en voldsom prisøkning og veldig mye penger, men hvis du går ut på byen i Oslo og skal ha en virkelig kvalitetsvin på restaurant, ligger det på det nivået og oppover. Dette er en vin som matcher kvaliteten på det beste. Trolig kommer den til å gå opp enda mer i pris.

Dette er en vin som et vennelag kan spleise på og diskutere. Over en lammefilét eller lignende.

Maria Vargas Montoya er sjefsvinmakeren på Murrieta. Det var hun som snudde forsiktig om og moderniserte virksomheten tidlig på 2000-tallet.

Maria Vargas Montoya er vinmakeren på Murrieta. Foto: Geir Salvesen

773101
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010
Rioja, Spania Ganske dyp mursteinfarge med svak bruning, på duft er den kompleks med elementer av moreller, røde bær, lær, edelt, lakkert treverk, et hint av begynnende tobakk. Til og med trøffel. I smaken svært velbalansert med litt utviklet, moden og svart morellfrukt, så er det også røde bærtoner som slår inn. Hoveddruer er Tempranillo og Graciano. En lekker friskhet opp i de litt utviklede. Kan lagres mye lenger, men egentlig på topp nå. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 995,– kr (bestilling) 94 poeng (terningkast 5)
Optimum Wines AS