Postet: 2. feb. 2017 Burgundere er dyrt, men ikke alt godt er dyrt. Jeg har testet seks hvite burgundere rundt 200 kroner og under. Gjett hva: De er gode nok for meg. Til hverdags.

Hvite burgundere

Ikke alt er like dyrt fra Bourgogne. Disse er ikke dyre. Foto: Geir Salvesen

Ok, kanskje du ikke var en av dem som stod i kø i en uke for å få DRC-vinene på polets spesialslipp. Fordi du ikke er en av dem som gidder å stå i kø. Eller fordi du ikke gidder å betale så mye.

Godt nytt, da, at det finnes et knippe rimelige burgundere fra de mindre sentrale områdene av Bourgogne. Generisk Bourgogne Blanc kan være et funn, spesielt hvis det er velrenommerte produsenter eller negocianter som står bak. I tillegg er Mâcon la Roche Vineuse, Mâcon Villages og St.Veran er slike områder i den sørlige delen som lager til dels flotte og billige viner.

De er selvsagt ikke på samme nivå som som de mer berømte vinmarkene lengre nord, Puligny-Montrachet, Chassagne, Meursault, Corton Charlemagne. Men på en god dag og i et godt år kan en god vin sørfra være minst like god som en halvdårlig nordfra. Og til en brøkdel av prisen. Faktisk er det mulig å få flotte viner rundt 200 kroner og under. Hvite viner. Ikke røde. Der er det større problemer med pris/kvalitet.

Men altså: Hvite. To årganger regjererer. For de billigste variantene er 2015 beste årgang, ettersom modenheten er høyere og eventuelle grønne aromaer ikke er tilstede i noen særlig grad. Det er selvsagt vanskelig å generalisere. 2014 er også bra, egentlig enda bedre for toppvinene, men den transparente, kjølige stilen passer bedre på viner med enda bedre druemateriale.

LafonMacon

9958301 Lafon Mâcon-Villages 2015, Bourgogne. Kr 224,50. Karakter: 6. Poeng: 87. Bestillingsutvalget.

Denne vinen har det meste av det du leter etter. Lekker, delikat smak med underliggende mineralitet, svakt krydder, ren og sjarmerende og åpen med et fruktstreif av fersken og eple og et lite smørstreif i smaken. Middels fylde. Harmonisk finish. Mye for pengene.

9107401 Deux Roches Mâcon-Villages Plants de Carre 2015, Bourgogne, Frankrike. Kr 169,90. Karakter: 6, Poeng 86

En virkelig deilig vin som aldri har vært bedre enn i denne årgangen. Mineraler, eple, sitrus. Delikat og innsmigrende. Rimelig også. Superkjøp. Basisutvalget.

 9099901 Château de la Greffière Mâcon La Roche Vineuse 2015, Bourgogne, Frankrike. Kr 159,-, 84 poeng Karakter: 6. Bestillingsutvalget.
Hvite burgundere er dyre saker, men denne er rimelig. Generøs steinfrukt med elementer av plomme, fersken og pære. Et lite smørpreg ligger også i finsh. Det er et godt stykke unna de virkelig gode burgunderne, men  Et lite smørpreg i finish også. Til: Fisk.

459901 Roches de Bellene Bourgogne Chardonnay Vieilles Vgnes 2015, Roches de Bellene, Bourgogne. Kr 189,-, Karakter: 5: Poeng: 84 Basisutvalget

Ganske gylden på farge, noe fatpreg, grønne urter og sevje, men også noe steinfrukt i epleretning. Ikke så elegant som Lafon, men grei, den. Minner mer om en Meursault, med større vekt på smør og nøtter.

9196001 Deux Roches Vieilles Vignes St. Veran 2014, Bourgogne. Kr 229,90, Karakter: 4+, Poeng: 85  Bestillingsutvalget.

Litt fatkrydder på duft, samme på smak, men i en ganske fin, delikat innpakning med noe mineralitet som base og melne epler på smak. Matvin.

1049901 Girardin Terroir Noble Chardonnay 2013, Bourgogne. Kr 192,-, Karakter: 5+, Poeng: 85  Basisutvalget.  

Pent utviklet vin med fin syrlighet bak litt integrert smør og krydder. Har ikke vært på fat, så kryddervirkningen skyldes druen og voksestedet. Basisutvalget.