Postet: 19. februar 2017. Ok, så er Dubai en av bling-byene i verden. Men du verden så mye energi og vilje til fullkommenhet det finnes der. Her er noen gode adresser.

Vinglass foran Burj al Arab i Dubai. Selv om landet er en muslimsk stat er det ikke noen problemer å kjøpe god vin – for en viss penge. FOTO: Geir Salvesen

Gull, diamanter, prangende bygninger, enorme konstruksjoner rett opp av ørkensanden. Dette er landet som kom fra noen sanddyner og som bygget seg opp til å bli en av verdens mest attraktive områder å investere i. Å bo i. Og besøke.

Ideen har vært å hente de beste kreftene, de beste ideene og de beste firmaene fra rundt om i verden, lokke dem til Dubai for å få dem til å skape noe nytt og moderne – men slik at det beste er blitt med fra hjemmesfæren.

Å tenke stort – gjerne størst mulig – blir belønnet her. Det er anti-jantelov.

En ikke utypisk hotell-lobby. Jumeirah Sabeel Saray på The Palm. Foto: Geir Salvesen

Dubai, et lite landområde i de Forente Arabiske Emirater – ett av emiratene – overgår vanlig, norsk forstand. En lekegrind for rikinger fra hele verden, drevet av muslimsk turbokapitalisme, ledet av et autoritært og diktatorisk men populært regime hvor politikk og business veves sammen og hvor milliardavtaler blir avgjort med en samtale i en gullbelagt mobiltelefon.

Samfunnet er trass i alle de vestlige tingene lagt opp totalt annerledes enn vi er vant med i Vesten. Dubai ligner ikke et land, men et industriselskap med en religiøs overbevisning. Dubai AS. Det er ikke noe parlament, ingen politiske partier, ingen valg, ingen fri presse, ingen fagforeninger, intet rettssystem med jury, ingen Bellona, ingen minimumslønn. Men heller ingen inntektsskatter.
Det er altså så unorsk som det kan få blitt. Men akkurat det er jo av og til litt morsomt å utforske. Kanskje vi kunne lære litt av energien her nede. Absolutt.

Også matmessig er Dubai nå et sted i verdenstoppen. Fordi noen av de beste restauratørene og de beste vinprodusentenes produkter er blitt hentet dit. (De lokale har ikke lov til å drikke alkohol)

Arabian Court på One & Only The Royal Mirage. Her kan man kose seg etter middagen og nyte en te eller vannpipe. Foto: Geir Salvesen

Det er ikke utypisk for de større hotellene å ha 5-10 forskjellige restauranter som dekker forskjellige behov og retninger. Prisene er stive, sett med norske briller. Ikke bare på overnatting men også på mat og drikke. Beregn 150-200 prosent av norske priser. 260 kroner for en burger med pommes frites, er normalt. Men så er da også alt på den burgeren perfekt. Kjøttet er ikke seigt norsk rødt fe, men gjerne Anguskjøtt fra Skottland. Merk at det ofte kommer på 20 prosent ekstra på regningen i service charge og lokale skatter.

Og: Servicenivået er vanskelig å overgå. Ekstremt bra, over alt. Man får noe igjen for pengene. Ikke alltid man har den følelsen i Norge.

11 morsomme ting å gjøre i Dubai

Restaurant med utsikt er At.Mosphere på Burj Khalifa. Lurest å ha ettermiddagste her så får man litt utsikt: Foto: Geir Salvesen

  1. Ettermiddagste på restauranten At.Mosphere på Burj al Khalifa i 122. etasje. Hvorfor ikke middag? Jo, men da er det mørkt og da ser du ikke noe særlig annet enn lys og bygninger utenfor verdens høyeste bygg.
  2. Besøke «seilhotellet» Burj al Arab og spise i en av restaurantene der. Nummer 1 av dem er Al Muntaha, som betyr «den ypperste», beliggende 200 meter over havet like nedenfor. En romskiplignende sak stikker ut av seiltoppen i 27 etasje, og der er det også kjekk utsikt. Vil du knipe på utgiftene, er Skyview bar med utsikt over Palm Island greit å frekventere. Det morsomme her er klientellet, sjeiker ankommende i Rolls Royc’er, flere Rolls’er med fire koner og et voldsomt entourage på slep. Nede i kjelleren ligger Al Mahara (østersen) med et enormt akvarium. Håp at du ikke får en levende hai i fanget!
  3. Atlantis ute på The Palm. Hva skal man si: Arabiske sagn og arkitektur møter Disney på dette utrolige hotellet med et enormt akvarium og en sunken by midt oppi. Suiten i broen helt på toppen som binder sammen de to hoveddelene er helt utrolig. Det er også prisen. Rundt 100.000 kroner natten, hvis man har fått litt god pris!
  4. Skibakken på Mall of The Emirates. Det er faktisk en innendørs svær skibakke der. Parkeringen er god med 7000 plasser.
  5. En utflukt ut i ørkenen med tilhørende sanddynekjøring og buffetmiddag om kvelden i en «beduincamp». Prøv en niqab eller sjeikeantrekk og se falkeoppdrettere.
  6. Spise kjøtt på Jumeirah Sabeel Saray på The Palm. The Rib Room tar din kjøttmiddag dit den skal der absolutt alle detaljer er perfeksjonerte. Så kan du heller nyte en rimelig sørafrikansk rødvin for å dra prisene litt ned.
  7. Kanskje lurt å velge et bosted som har mange muligheter. Og strandhoteller er ekstra interessant. Her må begrepet strandhotell fortolkes som et palass med gull og marmor og enorme bassenger og ankomst av Rolls Roycer. Og tilslørte koner i sort. Hoteller på The Palm, den menneske-lagde, palmeformede øya utenfor Jumeirah er blitt populært. One & Only Royal Mirage og One & Only The Palm er to hoteller i samme kjede. Det første ligger på stranden, omgitt av en slags palmepark. Og med skyskraperne på Jumeirah like i bakgrunnen. Så kan man ta hotellets båt over til The Palm, ta en drink på übertrendy 101 The Lounge og så på  STAY som er designrestauranten inne på selve hotellet. Det ligger for øvrig helt på tuppen av den ytterste palmegrenen.
  8. Spis på STAY på One & Only The Palm. Begrepet står for Simple Table Alléno Yannick, som er en av de parisiske Michelinstjernekokkene. I tillegg til Beijing og Beirut har han en virkelig flott restaurant i hotell Sofitel de Faubourg i Paris. Kalt STAY Faubourg. Der er det egen dessertkokk som forbereder søtsakene akkurat slik du vil ha dem og med mye innovasjon.
  9. Et lunsj- eller middagscruise utover Dubai Creek med en dhow, et tradisjonelt treskip fra området.
  10. Restaurant Pisces på Madinat Souk er et av svært mange spisesteder i dette gigantiske handle- og restaurantkomplekset som er bygget i arabisk stil og som er Dubais svar på Venezia.
  11. Besøk gullmarkedet i gamlebyen. The soukh.

 

Abu Dhabi. I Emiratene, men ikke i Dubai

Den utrolge moskéen i Abu Dhabi. Foto: Geir Salvesen

Abu Dhabi er det nye Dubai. Ikke fullt så mye bling og løssluppenhet. Mer strengere religiøst, og verdens kanskje flotteste moské ligger her, laget i hvit, glinsende marmor. En enorm affære som er vel verdt et besøk. (Kvinner får låne hodeplagg)

Ute i ørkenen – ikke så langt unna grensen til Saudi-Arabia ligger det en slags overdådig hotellandsby i sanddynene. Qasr Al Sarab Desert Resort by Anantara, er navnet og det perfekte utgangspunktet for å oppleve ørkenen på sitt beste. Midt i et åpent ørkenlandksp ligger dette eventyrlige hotellanlegg. Her bor man i luksuriøse omgivelser a la 1001 natt. Hotellet har all tenkelig komfort, med elegante interiørdetaljer samt lokalt kunshåndverk så man kjenner den eksotiske stemningen på pulsen. Hovedbygningen i mur er helt integrert i ørkenlandskapet med hensyn til farger og form.

Quasr al Sarab i Abu Dhabi. Her får du virkelig ørkenfølelsen. Foto: Geir Salvesen

Ett av høydepunktene er å spise sittende på store puter utendørs, enten i åpne telt eller utendørs i måneskinn. Her er det pyntet med persiske tepper, blafrende lys fra lykter og kandelabre og fargerike tekstiler bidrar til stemningen. De serveres deilig, nylaget mat fra grill og kjøkken, etterfult av søte kaker, dadler og kruttsterk kaffe, med mulighet for en vannpipeblås etterpå. Uansett får du tid til å nyte synet av stjernehimmelen som hvelver seg over ørkenen.