Igjen et enormt nyhetssslipp i et salgsmessig stillestående marked.  Vinmonopolets egne basisnyheter er en satsing på rimeligere viner og fylling av hull i sortimentet for «søkende og dedikerte kundegrupper». Godkjent karakter.

En av mange nyheter på Vinmonopolets marsslipp er Silverwis Cinsault fra Terracura og den nye «kid-on-the-block» vinmakeren Ryan Mostert (t.h.) fra Swartland i Sør-Afrika. Artikkelforfatter Geir Salvesen får en smaksprøve. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

GEIR SALVESEN

Ved første øyekast virket marsslippet, som er i salg fra fredag 6. mars, som en fornuftig lansering med vekt på midtprissegmentet, f.eks på Marlborough Pinot Noir og Sauvignon Blanc fra New Zealand. Også en utfylling av hull i sortimentet med satsing på Chilensk Carmenère på boks, og Clare Valley Riesling, er med.  Og til og med Aglianico del Vulture fra Basilicata – støvelhælen i Italia. Bolgheri i Toscana. Noen halvsøte Moselviner er det også funnet plass til. Chardonnay fra Catena Zapata i Mendoza? En fin kandidat er blitt med i Polets nyheter siden den ikke ankom i tide til januarslippet.

Roséer fra Sør-Afrika? Det er også med tre av dem, selv om landet nok ikke er så langt fremme på rosévinsiden som med rødvin og hvitvin.

Hvit Bordeaux fra Pessac-Leognan er med.   

Også etter smakning fremstår marsslippet som relevant, variert og interessant hvor den fremste funksjonen synes å være å fylle ut åpenbare hull i sortimentet. Og holde en dempet prisprofil.

Nå kan disse turtelduene i Mendoza også nyte god Chardonnay fra området som er mest kjent for rødvin. Angelica Zapata Chardonnay er nykommer i Basisutvalget. Foto: Geir Salvesen

Riesling-helvete

Ettersom populariteten til Riesling-druen, og spesielt noen kvasi-søte vinstiler fra Tyskland (som også lider av overproduksjon og lav konsentrasjon), har gått i taket i Norge – med det resultat at mye sitronbruslignende møl nå florerer i markedet – var det på tide med ny tenkning. Her tar Vinmonopolet et lite tak og forteller at de nå «vil gi de søkende og dedikerte Riesling-kundene et alternativ til tysk Riesling».  Nå lanseres Riesling fra Clare Valley i South Australia, som – til tross for beliggenhet på varmere breddegradder – lager freshe, beintørre, grønne Rieslinger med en stålkant og utmerket terroirpreg.

Det er et langt lerret å bleke å få nordmenn bort fra sukkerbombene, og tidligere satsinger på Clare Valley i Australia har ikke vist seg å være så svært vellykkede. Men nå er det nye tider og nye konsumentgrupper. De søkende og dedikerte, som Vinmonopolet kaller dem.  

BU-topper de luxe

Jeg tar med 100 viner totalt fra dette slippet, men det kunne like gjerne ha vært 200. 300 også, med årgangsendringer. Hva har imponert mest blant BU-nyhetene og årgangsendringene?

Her er det en liten rekke, som du finner mer detaljerte smaksnotater om senere i artikkelen:

Launois Blanc de Blanc Millesime 2013, Brut. En super Champagne til bare 379 kroner.

Terra Cura Avant Garde Silwervis Cinsault 2017, Swartland, Sør-Afrika. Den beste Cinsault-vinen jeg noensinne har smakt.

Dom. Fouassier Sancerre Clos Paradis 2018
Loire, Frankrike. Når Sancerre bare har det ekstra trøkket.


Emrich-Schönleber Halgans Monzinger Riesling Trocken 2018
Nahe. Riesling? Ja, noen tyskere kan virkelig lage finslepen Riesling.

Merlin Mâcon La Roche Vineuse Les Cras 2017
Burgund, Frankrike. Gode burgundere trenger ikke å komme fra de dyreste vinmarkene.

Raen Fort Ross-Seaview Pinot Noir 2016, California, USA Veldig imponerende vin fra ytterste kysten i Sonoma, 92 poeng. Men koster en tusing.

Habrard Crozes Hermitage 2018, Rhône nord, Frankrike Ny årgang på basis. Sjarmerende og fruktdreven Crozes med intens, mørk skogsbærfrukt, lakris og urter. 250 kroner.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017
Toscana, Italia Basisvin til bare 180 kroner, ny årgang med tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg.

Vinmonopolet satser på Sauvignon Blanc fra områdene rundt Marlborough, New Zealand. Her går vinmarkene langt ned mot havet. Foto: Geir Salvesen

BASISUTVALGET

HVITE VINER

11492001
Blind River Tekau Sauvignon Blanc 2018
Marlborough, New Zealand Fatlagret og noe fatpreget Sauvignon Blanc med smør, nøtter, varm tropisk frukt, gule epler, honning også. Sa vi krydder? Litt krydder. Denne velger du til en fisk med smørsaus, men ikke som aperitiff. Fatpreget er imidlertid ikke for heftig. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, ost. 201,– kr (parti)86 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

 11555801
Spy Valley Sustainably Crafted Sauvignon Blanc 2019
Marlborough, New Zealand Stikkelsbær og tropearomaer i skjønn forening. Ørlite grønn kiwi skyver seg inn i smaken. Muligens litt grønn og undermoden i stilen, men frisk og pen, middels fylde. Og veldig bra pris. Ikke tynn og beinete, nei.. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, aperitif. 143,30 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Grape Company AS

10872001
Nobody’s Hero Sauvignon Blanc 2018
Marlborough, New Zealand Klart tropisk og samtidig friskt aromaleveranse fra denne som ligger godt i munnen med god fylde og konsentrasjson, litt avrundende sukker på ca 4 g og en pen prislapp. Lett å like. Mest grønne epler i smaksretning. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, fisk, aperitif, sushi / sashimi. 159,90 kr (basis)84 poeng (terningkast 5)
Grape Company AS

11601401
Penna Lane Watervale Riesling 2018
South australia, Australia Energisk, grønn eplefrukt med fin stålaktig syrekant, lime svakt streif av petroleum.  Ørlite grønn i stilen, men med fylde som skyver den over i absolutt godkjent kategori. Spennende og med noe fylde. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, fisk, aperitif, sushi / sashimi. 186,20 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)

Chaeos Wine & Spirits AS

Riesling-marker i Clare Valley, Australia. Foto: Geir Salvesen

11556001
Wild Angel Riesling 2019
South australia, Australia Nøytral på duft, i smaken ikke så aromatisk, men pen, tettvevd konsentrasjon med steinfrukt, mest grønne epler. Bra og rimelig Clare Riesling. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 149,90 kr (basis)84 poeng (terningkast 5)
The Winery AS

11496801
Angelica Zapata Chardonnay 2017
Mendoza, Argentina Nydelig, helt i toppen av Mendoza-gjengen på Chardonnay, nøytral, svakt fatpreget med ikke med for mye. Relativt fyldig, fløtete steinfrukt, mest i epleretning. Nøtt også. Passer til: Lyst kjøtt, fisk. 250,30 kr (basis)87 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

11634501
Bischofliche Mosel Riesling Spätlese Feinherb 2018
Mosel-saar-ruwer, Tyskland Dette er en fin versjon av Feinherb-kategorien med sterke nok alkohol-muskler (12 volumprosent), en integrert sødme med 15 g pr liter og eller moden eple med sitrustoner, urter og svak mineralitet i bunnen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, dessert, kake, frukt. 206,10 kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
Servco

11508601
Ch. d’Eyran 2018
Bordeaux, Frankrike Veldig fin, rolig hvit Bordeaux fra Pessac-Leognan. Det er noe fat der, men det er pent smeltet inn i en relativt fyldig, interessant smak med innslag av marsipan og kokos . God lengde. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, fisk, ost, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 281,10 kr (parti) 86 poeng (terningkast 5)
Concealed Wines NUF

RØDE VINER

5849806
Tombacco Aglianico del Beneventano
Campania, Italia Mørk i rødfargen, duft av tobakk, lær, mørke bær i smaken. Tanninene er relativt snille her, og vinen har middels til god fylde. Helt greit forsøk på en Aglianico på boks. Til sommerens grillfest, servert litt avkjølt. Mye smak for pengene. Passer til: Lam og sau, bbq/grillmat. 499,30 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Sansa Valore AS

1528401
Ch. La Tour de By 2015
Bordeaux, Frankrike En rimelig Bordeaux fra en bra årgang – 2015 – hvordan henger det sammen? Jo, slett ikke verst, Tradisjonell druemiks med 2/3 Cabernet og resten Merlot og Petit Verdot. Svakt begynnende tobakkspreg, men det er jo grenser for hvor mye trøkk man får. Tørket frukt, absolutt. Litt treverk. Tørrer litt i finish, og det er prisen man må betale på dette nivået. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 211,– kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

11493201
Il Leccio 2017
Toscana, Italia Miks av franske druetyper fra dette området i Toscana, Bolgheri. Men prisen her er moderat og det gjør den mer interessant. Mørk, litt varm bærfrukt, solbær og bjørnebær, ellers en fløtete vinstil med streif av varm råtobakk, urter og fat. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 201,20 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

1678001
Elena Fucci Titolo 2017
Basilicata, Italia Absolutt en rik og fløtete Aglianico Vulture, med tanninene i bakhånd, ellers fat, en fruktsødme på den mørke siden som holder tanninene i sjakk, moden i stilen med elementer av tjærede telegrafstolper, nok saftighet. Det er dyrt, men bra. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 371,20 kr (basis)88 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

11515001
Quarta Generazione A Cerasole Aglianico del Vulture 2017
Basilicata, Italia En rimelig versjona av Aglianico-druen fra Basilicata. Markant tanninstruktur, men under den er det litt tørket bærfrukt, lakris og ellers mørk stil. Alltid bra lengde på en Aglianico. Som er kjøttvin. Passer til: Storfe, bbq/grillmat. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Concealed Wines NUF

11607306
Emiliana Adobe Carmenere 2018 3 ltr Bag-in-Box
Central valley, Chile Flott, strukturert boksevin med en fløtete, konsentrert fruktighet, streif av fat etter å ha vært lagret på franske fat, miks av røde og mørke bær, men altså den fløtete stilen som ofte savnes i bokseviner. Tanninene er avdempet, men klart til stede i bakgrunnen. Litt anis i finish. Vilje til retning. Passer til: Pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 403,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
VCT Norway AS

11532606
Santa Inés Carmenere 2018 3 ltr Bag-in-Box
Central Valley, Chile Pappvin kan ofte være litt kjedelig og nøytralt men her er det vilje til retning med lakris, urter, mørk bærfrukt med litt tanniner som renser opp, men støttet av god sødme fra fruktigheten. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 454,– kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

2106901
Proyecto Garnachas de España Salvaje del Moncayo 2017
Aragon, Spania Litt mentholaktig, mørk bærfrukt med bra konentrasjon, kompleks og energisk, kommer fra gamle, høytliggende vinstokker. Litt krekling og fløtete bjørnebær er også med. Hint av lakris og mynthe i finish. Ypperlig vin. Passer til: Storfe, lam, ost, bbq/grillmat, lam og sau. 154,80 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

10674901
Juan de Juanes Garnacha Tempranillo Syrah 2018
Valencia, Spania Litt mentholaktig, mørk bærfrukt med bra kons, lettdrikkelig og med tanniner i sjakk selv om de er merkbare i bakenden Krekling. Veldig billig. Passer til: Storfe, lam. 114,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)
Pulcher AS

11556301
Ch. Pape Clément 2015
Bordeaux, Frankrike Svulmende, varm og svakt fruktsøtlig Bordeaux med plommete fruktighet og lær og lakris på kjøpet. Ikke en «klassisk» Bordeaux, men mye trøkk for en del penger. 941,30 kr (parti) 90 poeng (terningkast 4)
Vinhuset NOFRA AS

ROSEVIN I BASIS

11477101
Darling Cellars Cellarmaster’s Signature 2019
Western Cape, Sør-Afrika Lys kobberfarget, miks av Chenin Blanc og Pinotage (95/5). Behagelig smak med relativt tørr og fin finish, ferskenpreget. Rolig i stilen. Går nok til kokt laks. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, ost. 146,10 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Wine 4 You AS

VIN PÅ BOKS, BESTILLINGSUTVALGET

10037906
La Huella 2019, 3 ltr Bag-in-Box, Navarra, Spania Biologisk dyrket pappvin, fra Navarra, ueiket, flott, fruktig med godt trøkk og mye moden frukt, varme jordbær, veldig bra. Også innslag av litt mørk bærfrukt. Oppleves som sødmefull pga alkohol på 14 volumprosent. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 459,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
Hedoni Wines AS

1965806
Niepoort Dão Rótulo 2017 3 ltr Bag-in-Box, Dão, Portugal Fin, litt fruktfleskete og fløtete vinstil med sval og kjølig bærfrukt, mørke moreller. Saftig i stilen uten at den er tynn. Fin torskevin eller til bacalao. Smørende fruktsødme, uten restsukker. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 454,90 kr (bestilling) 82 poeng (terningkast 5)
Jacobs Viine AS

8241206
Vajra Langhe Rosso 2018 3 ltr Bag-in-Box, Piemonte, Italia  Ren og klar med avslepen syre. Bringebær og morellfrukt, leskende og saftig i stilen, miks av Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. En god, basislistet vin. Middels fyldig. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau, lam. 525,10 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

BESTILLINGSUTVALGET, OG NYE ÅRGANGER I BASISUTVALGET

314101
Dagueneau Pouilly-Fumé 2018
Loire, Frankrike Småpen vin med fin balanse, forsiktig og nøytral på duft og for så vidt også i smaken. Litt hvite blomster på duft, hvite asparges også – et streif av pære. Ørlite streif av lakris og mineraler i finish. Relativt fyldig. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, fisk, aperitif. 200,– kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS

9629501
Colomé Torrontes 2019
Salta, Argentina Intens og aromatisk, med godt trøkk og konsentrasjon, fra vinmarker på 1700 meters høyde. Ingen bitterhet. God lengde. Interessant og energisk vinstil med litt pære og litchismak. 174,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

10721301
Raen Fort Ross-Seaview Pinot Noir 2016
California, Usa Veldig imponerende vin fra ytterste kysten i Sonoma, Fullt trøkk med litt stallaromaer i starten, pluss klingende lavalkoholisk frukt. Og veldig mye trøkk. Fløtete stil. Moreller og mørke, modne bringebær. Veldig lengde. Bare 12,5 volumprosent alkohol. 1 100,– kr (tillegg) 92 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

8278001
Gaznata Viñas Viejas 2018
Castilla y león, Spania Moderne, sødmefull og robust rødbærsfrukt, mest bringebær og morell, veldig konsentrasjon, veldig bra skyv i denne som også har noen mer forsiktige smakstoner i seg. Høy på alkohol, med 14,5 prosent, men den er bra integrert. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat. 164,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

3346801
Marques de Riscal Rueda Superior 2019
Castilla y león, Spania Aromatisk i anslaget med fengende, grønn, krydret, blomberaktig frukt. Ren og krisp Verdejo fra Rueda i Spania med klar pærefrukt, melon og frisk, lang finish. Utmerket, rimelig vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 139,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Robert Prizelius AS

2266901
Cap Royal Bordeaux Supérieur 2016
Bordeaux, Frankrike Deilig, Merlot-drevet vin med fin modning, rolig og bra vin fra gjengen bak Pichon-Longuevill. Nydelig, mørk frukt. Fløtete. Passer til: Storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 177,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

11515601
Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr 2018
Mosel, Tyskland Deilig vin som kommer ut på den tørre siden. Ren og pen i smaken, alt henger pent sammen. Nok konsentrasjon. Veldig avbalansert. Ikke noen spesiell sødmeretning. Ved bruk til asiatisk og krydret mat, må krydderet ikke være for sterkt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi. 325,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

11709601
Blankbottle TBC
Stellenbosch, Sør-Afrika Blanding av to årganger med viognier, 2017 og 2018. Spennende vin med god konsentrasjon, steinfrukt, litt plommer og mineralitet. Spesiell vin som måtte være moro på blindsmakning. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 259,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

11072301
Blankbottle Moment of Silence 2019
Wellington, Sør-Afrika Veldig bra, masse fet kraft i den med et svulmende, nøytralt midtparti med svak pærefrukt og tydelig lakris og anisstreif. Veldig pådrag i denne. Passer til: Lyst kjøtt, sushi / sashimi, fisk. 229,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

5072501
Raats Original Chenin Blanc 2019
Coastal region, Sør-Afrika Sublim Chenin Blanc med underliggende mineralitet, knust flint og stein, forsiktig steinfrukt, plommer – mest gule, sitronskall, veldig lengde og harmonisk. Ueiket og terroirdrevet Chenin som nyter godt av bedre grunnvannsforhold i 2019. Passer til: Pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 219,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

1270901
Fram Chardonnay 2019
Western Cape, Sør-Afrika Veldig bra Chardonnay med litt krydder, nøytral, fersken- og plommeaktig frukt, og fersken, sitruspreget vin fra Robertson. Kun stållagring. 2019-årgangen fremviser mer friskhet. 13 volumprosent alkohol. Kan minne litt om en burgunder. Et knallkjøp Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 177,50 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

2016101
Les Grès Chardonnay Viognier 2019
Languedoc-roussillon, Frankrike Basisvin med 50/50 miks av Chardonnay og Viognier. Dette er en vin som har vært i Basis veldig lenge. 8-9 år. Fint combo av krydder og fylde. Steinfrukt, grønne epler, mineraler. Rimelig selskapsvin, konfirmasjonsvin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 127,90 kr (basis)82 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS

811601
Cristom Mt. Jefferson Pinot Noir 2017
Oregon, Usa Fin, klar rødbærsfrukt med bra trøkk, passe med tanniner og nok modenhet. Begynner å få noen år på nakken, og en rolig og bra viin er det. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, fisk, ost, lam og sau. 369,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Servco

11657201
Rasteau Terre des Bertrand 2017
Rhône sør, Frankrike Nydelig Rhone-vin, mørk, dyp, svakt søtlig bærfrukt også med mye stramming. Litt bark og krydder. Grillvin. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 219,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

3770301
Clos du Moulin aux Moines Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018
Burgund, Frankrike En veldig fin, hvit burgunder med streif av søt vanilje, steinfrukt, fersken og underliggende mineralitet. Fyldig, utviklet og egentlig fullmoden nå. 88 Passer til: Lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 364,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

5004401
Orzada Cabernet Sauvignon 2018
Maipo, Chile Fin, fløtete, mørk, plomme- og bærfruktighet, rimelig, ren uten noen grønne, vegetariske elementer. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 204,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

8301701
Ch. Couronneau Bordeaux Supérieur 2018
Bordeaux, Frankrike Kraftig, var, litt oppblåst Merlot-variant med svart, kraftig plommefrukt, varme, solbær, krydder. Vierker å være lite fatpreget. God fruktsødme og lengde. Passer til: Storvilt, bbq/grillmat. 179,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

11599101
Bassermann-Jordan Riesling Feinherb 2017
Pfalz, Tyskland 20 g sukker, 8 g syre, gir en off-dry stil. Smaker tørrere enn man skulle tro, svakt petroleumspreg, ellers en fin vin som tåler krydderjuling, svakt aromatisk med litt sydfrukt, og ren og pen avslutning. Fin vin til sitt bruk. Ikke noe vammel sødme. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi. 179,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

6849701
Las Cepas Rebuzno Maturana Tinta 2018
Rioja, Spania Veldig bra, fløtete, moden, fin balsamiske toner. Et lite under, den flaske. Plomme, kmoreller. Veldig bra. Tanniner som er omgitt av kjøttfull frukt. Passer til: Storvilt, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 189,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

3567901
Catro Rayas Verdejo 2019
Castilla y león, Spania Nøytral på duft med litt steinrøyk og streif av lakris i aromabildte, tiltalende småfedme i smaken,som kan skilte med litt fersken og plommer. Hvis du vil ha en nøytral vinstil som er rimelig og vellaget, er dette noe for deg. Noe fetere i stilen enn forgjengerne, pga høy varme. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 129,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

2248006
Laroche Chardonnay L Pouch 2019
Languedoc, Frankrike Faktisk en god og krisp, Chablis-lignende vin med svak grønnfarge, god syre og fin avslutning. Meget bra! Passer til: Sushi / sashimi, aperitif. 249,90 kr (basis)83 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

2224701
Clemens Busch Vom Grauen Schiefer Riesling Trocken 2018
Mosel, Tyskland Pen, mineralsk, filigransaktig Riesling med akkurat passe syre-sødme-balanse. Off dry. Hvis manskal bruke den til kryddermat, må krydderet være dempet. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, fisk. 249,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Vinum AS

2149001
Clemens Busch Riesling vom Roten Schiefer 2018
Mosel, Tyskland Grei, relativt tørr Riesling med godt terroir-preg, bare svak sødme og nok til å utbalansere syrenivået. Litt pære og ørlite tropisk frukt. Fin vin. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi. 265,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Vinum AS

8190401
Ch. de la Gravelle 2017
Loire, Frankrike Veldig fin konsentrasjon i denne med svakt plommeaktig frukt, litt autolysepreg, svakt saltaktig. Godt kjøp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 167,70 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

11667001
Faiveley Mercurey 1er Cru Clos du Roy 2018
Burgund, Frankrike 340 kroner for en vin som har det lille ekstra. Kjøttfull rødbærsfrukt, moreller. Tanniner i sjakk. God lengde. 339,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

11667201
Faiveley Mercurey 1er Cru Clos des Myglands monopole 2018
Burgund, Frankrike Jordbær og rødebær, noe tanniner, men også en fin, elegant fruktighet bakom. Tanninene river litt, men med litt mat til går det bra. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. 325,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
B & R WINE AS

11667101
Faiveley Mercurey La Framboisiere 2018
Burgund, Frankrike Pen, rød burgunder med moderat tannintrekk, fin konsentrasjon. Bra versjon. Rødbærsfrukt, moreller, plommer. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 295,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

3465401
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017
Toscana, Italia Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg., bra konsentrasjon på fruktigheten, Strukturert Sangiovese. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

5121201
Imperial Gran Reserva 2010
Rioja, Spania Edel, fin, subtil rødbærsfrukt med pelsverk og også bra friskhet. Nydelig, kalibrert vin som transcenderer det typisk spanske. 500,– kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

5045301
Colombier Crozes Hermitage 2018
Rhône nord, Frankrike Ekstremt terroirtypisk med norsk høyfjell, lyng, tyttebær og viltblod. Ganske kjølig i stilen. Fyldig. Fin vin til høstens vilt. Nok modenhet. Noe pepper i finish. Mye primærfrukt. 14,5 volumprosent og en varm årgang. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storvilt, storfe. 249,90 kr (basis)88 poeng (terningkast 6)
RÅ:VIN AS

7614501
Dom. Silene des Peyrals 2018
Languedoc-roussillon, Frankrike Stoffrik, fin mørk vin med mørk, konsentrert frukt, moderne stil høy alko. Men mye av alt, ja. Passer til: Lam og sau. 229,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Fondberg AS

3461001
Viña Tondonia Reserva 2007
Rioja, Spania Nydelig, pelsverk, stall, tørr, utviklet, litt balsamico og mørke oliven. Ikke et gram frukt i denne, men akk så interessant. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 329,90 kr (basis)90 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

2200601
Cantine Povero Giovane Barbera d’Alba 2018
Piemonte, Italia Grei og rimelig Barbera, med sødmefullt fruktkjøtt og mørk bærfrukt. Helt streit vin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lam og sau. 129,90 kr (basis)82 poeng (terningkast 6)
Norbev AS

9477901
Greywacke Wild Sauvignon 2017
Marlborough, New Zealand Edel og fint strukturert Sauvginon med dempet gresspreg, egentlig litt syltet kiwi i smaken med bra nok syre. God fylde i midtpartiet. En mat-sauvignon. 269,90 kr (basis)87 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

3045301
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019
Minho, Portugal Elegant, krisp, svakt pære- og urteaktig frukt med bra modenhet og middels fylde. Dette er alltid en vinnervin. Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 179,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
First Wines AS

2245301
`L LAC Lugana 2017
Veneto, Italia Nydelig, sømløs vin som er nøytral i uttrykket, men svulmende Trebbiano-frukt. Supernøytral, med litt sukker gjør at dette vil være en fulltreffer til asiatisk mat. God fylde. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, pizza / pasta. 199,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
VINE AS

4389901
Gaja Sito Moresco 2017
Piemonte, Italia Transparent i stilen, nydelig svakt syltet rødbærsfrukt, mest bringebær med litt anis og tjære og jernbanesviller. Men i en veeldig lekker innpaking. Elegant. Men kanskje ikke så konsentrert. Passer til: Storfe, lam og sau, småvilt og fugl, lam. 429,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

3300901
Prunotto Barolo 2016
Piemonte, Italia En fin, litt understated Barolo med klingende rødbærsfrukt, mest bringebær og moreller, avslepne tanniner og avslutter med litt fruktsødme. Litt nyper også i aromabildet. 399,– kr (bestilling)89 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

4945401
Joseph Drouhin Rully 2017
Burgund, Frankrike Pen, hvit burgunder med passe av alt, mineralitet i bunnen, nøytral steinfrukt på toppen og bare et hint av krydder, evt fat. Middels fyldig Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 259,– kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

11508101
Bardos Verdejo 2018
Castilla y león, Spania Fin, nesten litt salt og mineralsk stil, helt ren med lite fruktighet, ørlite anis, god lengde, en flott Verdejo. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 159,50 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

789501
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2011
Alsace, Frankrike Lagret og litt tung Riesling med veldig trøkk, veldig lengde. Tørr, høy syre, men det er den svulmende, litt syltede, frukten som sprenger seg frem. Småaromatisk også. Begynner å merke alderen. Edel stil. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 489,90 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

4597001
William Fèvre Petit Chablis 2011/13 2018
Burgund, Frankrike Lys strågul, streif av sjømineraler, grønne epler, lime, vårblomster og svakt krydder. Middels til bra fylde. En veldig vin Petit Chablis fra 18-årgangen. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 199,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

11356501
Graziano Monte Volpe Primo Rosso 2014
California, Usa Transparent men kraftig og elegant med røsbærsbrukt og plommer, Ganske rimelig. En skokk av forsjellige vier. Passer til: Lam og sau. 229,– kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Tramontane AS

8061101
Chapoutier Les Meysonniers 2017
Rhône nord, Frankrike Mørk bærfrukt, ganske tykk, svært mørk, mosten er varmet opp til 30 grader i 14 dager for ¨å slipe av tanninene.. 249,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Signature Wines AS

11678201
Louis Jadot Willamette Valley Pinot Noir 2016
Oregon, Usa Veldig bra med rødbærsfrukt, fylde, bringebær og moreller, ren og flott finish. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 400,20 kr (bestilling)89 poeng (terningkast 5)
Signature Wines AS

11678501
Birichino Pinot Noir Boer Vineyard 2016
California, Usa Mørk, fyldig, ganske tykk fruktighet, mørk og rød frukt med litt mynte, Veldig lengde med menthol. 399,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 5)
Signature Wines AS

11678301
Kloster Ebarbach Pinot Noir Trocken 2018
Rheingau, Tyskland Fin, ren, rødbærstone med middels trøkk og fruktighet. Litt grønn i midten, ellers bra. Litt under middels fylde 159,40 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Signature Wines AS

1442201
Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de 2018
Burgund, Frankrike Pen, klar og tiltrekkende rødbærsfrukt med kjølig bringebærstone, svakt syrlig, middels fyldig. Til hvitt kjøtt og lignende. Tiltalende pris for en rød burgunder. Men mangler selvsagt konsentrasjon på dette nivået. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 204,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

1657501
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2017
Piemonte, Italia Nydelig, klassisk duft helt klart i Barolo-landskapet, tørket frukt, røde bær, roser, veldig lengde. Strålende vin. Og prisen er helt grei. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 279,90 kr (bestilling)89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

7946501
Guímaro Ribeira Sacra Mencía 2016
Galicia, Spania Kjølig, presis duft med svakt medisinalt preg, tanninene i sjakk, men er der litt. Interessant vin. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 209,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

1412901
Villa di Vetrice Chianti Rufina 2016
Toscana, Italia Kjøttfull og samtidig syrlig Chianti som har fått litt lagringspreg, litt lær og varmt viltkjøtt. 179,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

11702101
Emrich-Schönleber Halgans Monzinger Riesling Trocken 2018
Nahe, Tyskland Nøytral duft, svakt steinpreg, kanskje litt anonym, men en utrolig elegant og ren smak med nøytral frukt. Alt henger sammen med alt. Fresh og fin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 339,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

11701901
Emrich-Schönleber Mineral Riesling Trocken 2018
Nahe, Tyskland Veldig flott Riesling med det ekstra smaksskyvet fra kvalitetsvinmark. Tydelig mineralkarakter, i tillegg til fint balansert frukt med pære og stikkelsbær og andre gode elementer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 289,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

11697501
Merlin Mâcon La Roche Vineuse Les Cras 2017
Burgund, Frankrike Et slags super-cru fra sør-burgund, elegant, mineralsk, litt nøytral frukt og fylde, ørlite eple, god og svakt krydret lengde Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 364,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

11538801
Héritiers du Comte Lafon Viré-Clessé 2018
Burgund, Frankrike Fin mineralitet kombinert med kledelig fedme, fermentert i store eikeliggere. Svakt krydderpreg ellers litt syltet bjerkesevje, og en finstemt kalkmineralitet i underkant. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 354,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

1087401
Dom. du Pélican Arbois Chardonnay 2018
Jura, Frankrike Fin, edel, noe fatpreget Chardonnay som allikevel er backet opp av syltet, kjølig kiwi og litt fersken. God lengde. Ikke noe fatpreg i finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 359,80 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

4415501
Gaba do Xil 2018
Galicia, Spania Gylden på farge, aromatisk på duft, rik og plommeaktig smak med litt blomster og urtekrydder i finish, deilig, nesten vårpreget vin. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk. 191,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

744601
Habrard Crozes Hermitage 2018
Rhône nord, Frankrike Ny årgang. Sjarmerende og fruktdreven Crozes med intens, mørk skogsbærfrukt, lakris og urter. Sval og kjølig i stilen, men ikke så fast. Nok fruktsødme og modenhet på druene. Kjempekjøp, egentlig. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe. 249,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

11737901
Ch. Camino Salva Haut-Médoc 2015
Bordeaux, Frankrike Pen vin med myke tanniner, god konsentrasjon, miks av moreller og røde bær. Moden årgang, en fløtete fylde og tanniner i sjakk. Mye for pengene. Merlot-dominert, lav fatbruk. Kan lagres fem år til. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 189,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

11738001
Viña Bujanda Rioja 2018
Rioja, Spania Nyhet fra Rioja, organisk produserte druer. Moderne stil med god, kjøttfull smak og nok friskhet. Vanskelig å ta at dette er en Rioja. Moreller og mørke bær. Ikke noe fatpreget. Passer til: Lam og sau. 150,30 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

4196801
Launois Blanc de Blanc Millesime 2013, Brut
Champagne, Frankrike Nydelig, elegant, finkalibrert vinstil med lett mousse og fin, eple- og pærepreget fruktighet, rimelig for vintage Bl. De Blancs. Passer til: Sushi / sashimi, aperitif. 379,– kr (basis)88 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

5483701
Eduardo Torres Acosta Versante Nord Nerello Mascalese 2017
Sicilia, Italia Dette er hvasse saker. Trøfler, lær, tobakk på duft, i smaken veldig ren med mest rødbærsfruktighet, Nydelig til fuglevilt. Noe tanniner, men pent innsvøpt. Passer til: Storfe, lam og sau, småvilt og fugl, lam. 329,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5484501
Terra Cura Avant Garde Silwervis Cinsault 2017
Swartland, Sør-Afrika Fantastisk vin, kjøttfull, veldig konsentrert med lengde, granittgrunn, presses for hånd, bedre blir ikke Cinsault. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau, lam. 449,90 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

8125701
Scions of Sinai Nomadis. 2018
Stellenbosch, Sør-Afrika Helt sør i Stellenbosch. Nydelig vin med edel, Pinot-aktig fruktighet, laget på sandholdig jordsmonn, elegant, rødbærsfruktig, Transparent. Passer til: Hvitt kjøtt, gastronomi. 279,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

3914601
Crystallum The Agnes Chardonnay 2018
Western Cape, Sør-Afrika Nydelig Chardonnay som er livlig på alle felt, spontangjæret i brukte fat, modnet i vanlige- og store fat, veldig pen fatbruk for her er det distinkt druesmak, nøytral frukt, blomster i aromabildet. Ren, harmonisk finish. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 299,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

6889201
Les 4 Vents Crozes-Hermitage 2018
Rhône nord, Frankrike Elegant, mintaktig kamfer mørk fruktighet med pen krekling, ørlite fat, og så en fin struktur. Men prisen er litt høy. Ellers er det en druetypisk og energisk vin 339,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

7746501
A.A. Badenhorst Golden Slopes Chenin Blanc 2018
Coastal region, Sør-Afrika Stor, «påkostet» Chenin Blanc. Enkeltvinmarksvin. Plantet i 1966. Granitt og leiregrunn. Ganske steinete og mineralsk med nøytral frukt. Veldig fin tekstur på den. Svakt gylden på farge. Avslutter nesten med krittaktig finish. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 399,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

10561001
A.A. Badenhorst Klip Klop Steen 2018
Coastal region, Sør-Afrika Flott vin med høy alko, som nesten ikke merkes (14,5 volumprosent), det er en granittgrunn-vin, bare 17 hl pr hektar, nøytral fyldig steinfrukt. Til gastronomi. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 399,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

432601
Dom. Fouassier Sancerre Clos Paradis 2018
Loire, Frankrike Nydelig, ren, fin, nøytral Sancerre-tone, med kremete preg etter lang sur lie-lagring, aromaer av steinfrukt. Hylleblomst og mineralitet. Edel vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 289,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

11725801
Bod. Páramo Arroyo Ribera del Duero Eremus Tinto
Castilla y león, Spania Ståltankpreget Ribera med ærlig, purpuraktig fruktighet, vleid ren med mørk bærfrukt, integrerte, silkete tanniner, uten fat. Passer til: Lam og sau, storfe, lam. 179,60 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Vin John AS

11725901
Bod. Páramo Arroyo Ribera del Duero Ser Vivo Y Natural
Castilla y león, Spania Fioler, interessant og fin purpurkant, med god frukt og pen lengde, mørk, frisk aroma. Bra, pris, kjølig bærfrukt. Leskende syre. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 179,60 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vin John AS

11725601
Bod. Tierra Savia Zaranda
Spania Interessant vin, faktisk en kjølig og mørk vinstil i kombinasjon, integrerte tanniner, gamle fat. Bra vin Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam. 234,80 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vin John AS

9863801
Le Trame 2016
Toscana, Italia Bra vin, det. Men ille priser. Imidlertid er dette smooth, korrekt, presis vinmaking med 85 prosent Sangiovese, Flott vin med rødbærsfrukt og endel fat. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, lam. 409,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

11039301
Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2018
California, Usa Årgangsbytte. Ren, deilig Pinot-frukt med fruktkjøttaktig miks av mørke og røde bær, streif av lakris. Men alt i en pen, konsentrert innpakning. 14 måneder på franske fat, og det slår noe igjennom men ikke slik at vinen er fatdominert. Mye vin for pengene! Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 299,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

11714901
Bruno Murciano Las Blancas 2018
Valencia, Spania Ganske pen, nøytral, relativt fyldig vin fra ukjente Valencia-vinområdet, steinfrukt, plomme og med pen friskhet. All-round stil som kan minne om en miks av Verdejo og Godello. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, pizza / pasta. 200,– kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

7419701
Pierre Luneau-Papin Le Verger 2018
Loire, Frankrike Fyldig, grei, litt svakt krydret, veldig ren. Konsentrert. Bra kvalitet. Nøytral steinfrukt og melon. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 179,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

10712601
J. Haart Riesling Haart Attack 2019
Mosel, Tyskland Relativt elegant vin med syrlig, syltet kiwi på smak. Middels fylde. Pen lengde, 15 g sukker. Som er pent integrert. Bare 10,5 volumprosent alkohol. Til asiatisk mat. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy. 176,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

11697701
Rossignol-Trapet Gevrey Chambertin Aux Etelois 2017
Burgund, Frankrike Finslig, kjøttaktig stil på den med edelt pinot-preg, god fylde og konsentrasjon. Moreller og miks av røde og mørke bær. Bra vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 654,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

*Deler av denne oversikten er også å finne på nettsidene til NVKF – Norske Vinklubbers Forbund.

SLUTT