Zuccardi-vinen Piedra Infinita Paraje Altamira fikk nylig 98 poeng av det anerkjente britiske vinmagasinet Decanter. Og Sebastian Zuccardi ble utpekt som Sør-Amerikas beste vinmaker. Hva er det som ligger bak denne suksessen? Leken nyskapning og blanke ark, ser ut til å være svaret.

Spesielle arkitektoniske linjer over Zuccardis nye vinanlegg i Uco-dalen i Argentina. Foto: Geir Salvesen

Mendoza.

Den nye bygningen til Zuccardi i relativt-kjølige Uco Valley i sørenden av Mendozaområdet ser ut til å være et sted som skuespiller Matt Damon kunne ha ankommet som base i et krater på Mars. En lav steinbygning som ser ut som om den har presset seg opp likt Andesfjellene en gang gjorde da kontinentalplater kolliderte under havbunn. Midt på en svulmende kuppel. Inne i bygningen, under kuppelens hvelv, smakerommet. Under en mindre glasskuppel: En svær stein. Som om det skulle være et ikon eller et alterbilde, noe å tilbe.

Mendozas lange rekke av design-vinanlegg har fått et nytt tilskudd.

Og også i Norge har Zuccardi-vinene begynt å få innpass. Jeg møtte pappa José Zuccardi på en argentinsk vinmesse i Oslo sist høst, og visste ikke så mye om dem enn at jeg lenge syntes deres billigviner var virkelig vellagede og delikate. Og freshe. Akkurat sånne som man kunne sprette en sommerdag på hyttebalkongen eller til salaten. Altså noe upretensiøst som ikke ga seg ut for å være verdens beste vin, men kanskje heller beste kjøp i prisklassene. Sånn mellom 110-130 kroner.

Smakerommet hos nye Zuccardi. Ser jo ikke akkurat gammeldags ut. Foto: Geir Salvesen

Men så kommer altså Decanter med denne hyllesten til Zuccardi og vinmakersønnen Sebastian. 98 poeng til Paraje Altamira. Man skjønner godt at vinanmeldere av og til kan la begeistringen løpe av med seg, og man da må lure på hva slags poengsummer som kunne bli en 1970 Vega Sicilia eller 1947 Ch. Cheval Blanc til del. 105 poeng? 110?

Bortsett fra denne smule undring over vanvittige poengsummer, står det likevel fast at jeg lenge har ment at Zuccardi «har fått det til». Deres enkle Santa Julia Malbec, f. eks. eller den enda enklere Tintillo – som er en miks av Malbec og den friskere og lettere Bonarda – har hatt en renhet og energi i seg.

Fra stein er du kommet…. Vinsteinen i kjelleren til Zuccardi. Foto: Geir Salvesen

Bonarda er jo et eget kapittel. Nok en euro-importert drue, men  på opphavskontinentet er den nesten utdødd. Den er lettere i stilen og mer transparent, med plomme- og kirsebæraromaer, lette tanniner og ikke så mye syre at det skriker. Men Bonarda kan faktisk også konsentreres, og når jeg får smake på deres Emma Bonarda 2016, smetter jeg faktisk over 90 poeng, 91. Det ligner ikke meg. Jeg er gjerrig med poengene, mener jeg. Men dette er mørkere, mer tannisk. Men elegante tanniner.

Den er ikke i Norge, men det er Concreto Malbec. I kjelleren på denne «romstasjonen på Mars» står det masse betongegg og betongkar. Det er nesten så man kan kjenne lukten av murpuss i vinen, men så er det heller mineralitet, konsentrasjon og mørke bær. Og med en renhet. Med Zuccardi er man nær terroiret, og det er jo noe alle ønsker å være – men som noen ødelegger med for mye sminke og fatlagringspreg.

Her er Sebastian og José Zuccardi. Foto: Zuccardi

8140006 Santa Julia Tintillo Bonarda Malbec 2017 3 ltr Bag-in-Box, Mendoza, Argentina. Kr 413,-, Karakter: 5, Poeng: 80

Ikke noe slapt over denne rimelige argentinske boksevnen, miks av Bonarda og Malbec. Malbec gir struktur og stramming, Bonarda gir sødme og saftighet. Dette er en vin som passer flott til hvitt kjøtt og kylling, mørke bær, urter og fioler i smaks- og aromabildet. Tåler også litt oksekjøtt og grill. Veldig anvendelig. Men en liten tanninsnert i finish er det. Og det er bare bra. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat.

7727801 Santa Julia Tintillo Malbec Bonarda 2016, Familia Zuccardi, Mendoza, Argentina. Kr 114,20, Karakter: 5+, Poeng: 81

En god, saftig og rimelig rødvin med kjølig plommefrukt, mørke bær, passe med tanniner, minner litt om en Côtes du Rhône. En hverdagsvin som kan brukes til det meste.

756901 Zuccardi Serie A Malbec 2014, Valle de Uco, Mendoza, Argentina. Kr 155,90, Karakter: 5, Poeng: 84

Leskende rødbærsfrukt med fioler på duft og kirsebær i smak. Tiltalende og moderne i stilen. Lett å like til sommerlig grillmat eller som kosevin.

3412401 Zuccardi Concreto Malbec 2015/2016, Valle de Uco, Mendoza, Argentina. Kr 245,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Veldig terroirdrevet rødvin med mineralitet, miks av røde og mørke bær, distinkt og konsentrert. Laget i betongegg i en ny stil. Også denne med nok leskende fruktighet. (2016)

2247701 Zuccardi Tito 2012, Valle de Uco, Mendoza, Argentina. Kr 212,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Dette er en flott vintervin med noe fat, men også med Malbec-trøkk, litt utviklet men fortsatt langt igjen før den når toppen. Tipper 5-10 år. Veldig konsentrert druemiks i denne. Fin biffvin.