Postet: 2. januar 2018. Det eneste rustfrie stålet du finner hos Weinert er i vaskekranen. Vinmaker Hubert Weber kjører en kompromissløs, klassisk stil med gjæring på betongtanker og modning på svære trefat. Han er «kjerringa mot strømmen» i et Argentina som nå er flusst med design-vinerier. Og han leverer varene.

Vinmaker Hubert Weber foran ett av de stor, gamle eikefatene som fortsatt er i bruk. Weinerts fremste viner har et lite evighetsgen i seg. 1977 Estrella virker fortsatt relativt ung og har ennå ikke toppet seg på smak. Foto: Geir Salvesen

Lujan de Cyuo, Argentina.

-Jeg foretrekker ordet klassisk, sier Hubert Weber. Jeg er i godt humør denne flotte vårdagen i Mendoza, (November 2017) og kan ikke noe for at lysten til å erte ham litt kommer sigende. – Er det ikke også litt gammeldags? – Klassisk, sier han.

I mange år har jeg ment at den røde Carrascal fra Weinert var det beste rødvinskjøpet på Polet. 130-140 kroner og en smak og duft som en Bordeaux-lignende skapning, men mer imøtekommende. Det var inntil 2013-årgangen kom og den var strammere og mer tannisk og hadde ikke så mye tobakk og lær og lagringstoner som forgjengeren. Da ble jeg mer i tvil. Når jeg nå smaker den igjen her nede i Argentina, i kjelleren hos Weinert hvor en liten norsk vingruppe faktisk innvier det nye og koselige smakerommet, er også denne årgangen på vei inn i disse tertiæraromaene som skilte denne billigvinen fra omtrent alle konkurrentene.

Jovisst er det gammeldags i kjelleren til Weinert. Og godt. Her brukes store, gamle eikefat som sakte oksiderer vinen. Foto: Geir Salvesen

Også Weinert utvikler seg, selv om steinbygningene og vinanlegget er fra 1800-tallet. På beddingen er også en Carrascal Tempranillo – som ennå ikke er lansert i Norge. Den er sødmefull, men absolutt noe utviklet i smaken med myke tanniner, varmt kjøtt og det litt udefinerbare Rioja-støvpreget, som jeg ikke har noe annet ord før akkurat her og nå.

  • -Hvorfor skal vi egentlig kjøpe en argentinsk Tempranillo når det er så mange gode dråper i Rioja? Spør jeg.
  • -Fordi de er forskjellige, svarer han.

Hubert Weber er sveitser og vinmaker hos Weinert. Der har han vært i mange år. Eier er Bernardo Weinert, en brasiliansk forretningsmann med tysk familiebakgrunn. Og et veldig kjekt etternavn for den virksomheten han skulle starte i 1975.

Den første store årgangen var 1977, som skjøv Weinert kometaktig opp på vinverdenens firmament. Det som skjedde var at pga ombygninger av produksjonsanlegget, kunne de ikke høste samtidig med de andre. Den ble kraftig skjøvet på, og den ekstra modningstiden – kombinert med en relativt kjølig senhøst – gjorde dette til en kanonvin i hendene på den tids vinmaker Raoul de la Mota. Jeg har smakt på Estrella 1977, og det var en vin som havnet godt opp på 90-tallet i karakter. Husker ikke nøyaktig nå, men tror det var 95 poeng, eller noe sånt. Og hos meg sitter høye 90-tallspoenger langt inne. I dag er det 1997 som gjelder.

Weinertstilen

Jeg har her omtalt Weinerts husstil litt i Bordeaux-retning. Det blir bare halvveis riktig. Det er også elementer av noe animalsk og Rhône-aktig slik at man får viltvinassosiasjoner også. Vinene har fått mer primærfrukt de siste årene, men ikke så veldig mye mer og ikke så mye som de fleste andre konkurrentene som ligger godt inni fruktspekteret.

Stjerneåret 1977. Da legenden om Weinert ble født. Foto: Weinert. 

Weinerts Malbec fra 1977 virker fortsatt ung. Jeg smakte den for et år siden. Det er et slags evighetsgen i vinene til Weinert som man ikke finner så mange andre steder på denne delen av kloden.

Alt dette tilsier at Weinert er noe helt for seg selv. Druene er franske, inklusive Malbec-varianten. Men det er altså en klassisk, retroaktig stil du får. Det passer veldig godt på denne tiden av året, ja.

Viner på Polet

3240401 Weinert Carrascal 2013, Mendoza, Argentina. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Malbec, Cab.Sauv og Merlot i 40/40/20-forhold. Varm, svakt krydret vin med mørke bær, merkbare – men utviklede tanniner. Begynner å få tertiæraromaer.

2144201 Weinert Cabernet Sauvignon 2006, Mendoza, Argentina. Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Kommet ganske langt, fløtete solbæraktig smak. Ganske varm i stilen, balsamiske noter i smak og duft, fyldig. Mangler kanskje litt spenst, men mange vil like denne fyldige vinstilen. Ellers kan man alltids stille spørsmål om Cab. Sauv. er litt for endimensjonal til å brukes som eneste drue. Det gjelder alle steder.

9494301 Weinert Malbec 2006, Mendoza, Argentina. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 89

Her snakker vi utviklet, fin Malbec som tåler å være endruevin. Laget på vinstokker med mer enn 60 års alder. Lær, plomme på duft, i smaken kraftig og utviklet, noe høy på alkoholen med 14,5 volumprosent, men akkurat denne vinstilen kan tåle det. Malbec har alltid litt balanserende tanniner.

2144201 Weinert Cabernet Sauvignon 2006, Mendoza, Argentina. Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Kommet ganske langt, fløtete solbæraktig smak. Ganske varm i stilen, balsamiske noter i smak og duft, fyldig. Mangler kanskje litt spenst, men mange vil like denne fyldige vinstilen.

9494401 Cavas de Weinert Gran Vino 2006, Mendoza, Argentina. Kr 259,90, Karakter: 4, Poeng: 87

14,8 volumprosent alkohol er litt høyt her, men vinen må ha fem år til før den blir moden, sier Hubert Weber. Litt for svær nå, men man må stole på at tanniner og frukt blir enda mer integrert. Mørke, varme bær, vanilje og fløtete stil. Mest Cabernet Sauvignon i denne.

3970201 Weinert Estrella Malbec 1994, Mendoza, Argentina. Kr 859,-, Karakter: 5, Poeng: 92

Dette er første Estrella Malbec etter den sagnomsuste 1977-årgangen. Over 15 år på fat. Vinen er krydret, med mørk, varm, litt lakrisaktig frukt. Den mangler noe friskhet og tanninene er markant til stede, men her er det bare å ta tiden til hjelp. Prøv igjen om 5-10 år.