Jeg erklærer herved mainyhetene på Polet for pouchens gjennombruddd og frigjøringsdag. -Pouch? Javisst. Plastpose med vin. Vanvittig billig. Mye annen god rosé også. Engelsk Pinot? Javisst.
Slik ser en pouch ut. Det er egentlig en pappvin uten papp. Tre hull for fingrene øverst. Vinen kommer ut nederst.Foto: Produsenten.
En gang må kanskje være den første. Fordi: Jeg har ment at vin gjør seg best på glassflaske. Utvikler seg best, ser best ut, i det hele tatt…. Så er jo halvparten av vinsalget bokseviner. Heller ikke ideelt, selv om mange nå produserer gode varianter. Og så er det jo resten av beholderne. Små aluminiumsbokser, som om det skulle ha vært Cola Light. Og pouch. Den kjipeste av de kjipe beholderne. Muligens til nytte for en ung venninnegjeng på vei til stranden, men inneholdende vin av aller verste kaliber. Gjerne søtet og sukret.
Det var før, det. Som en av mange nyheter på Vinmonopolet 8. mai, lanseres det to varianter av chilensk rosévin. Og allerede på dette stadium vil det være mange som rynker på nesen. Chilensk? Rosé? Hah – og så attpåtil i en pose. Eller du kan velge en plastflaske, en PET. Kan man komme noe lavere i presentasjonen av sikkert uinteressante, kjedelige dråper?
Så feil kan man ta. Så feil tok jeg. Jeg åpner den plastpouchen med noe nær null i forventning. Ikke helt null, fordi produsenten Emiliana har vist seg god til å lage Carmenère. Men altså: Rosé på plast. Så er det at innholdet kommer i glasset. Blek lakserosa, duften er for så vidt harmonisk, kan det ikke minne litt om finsligheten i en Provence-rosé, jo kanskje. Smaken da? Også den harmonisk, frisk,velbalansert med finslige, røde bær- og steinfruktelementer. Finish utmerket.
Slik ser vinmarkene til Emiliana ut i vårsesongen. Økologisk dyrkede druer. Foto: Produsenten.
Å steike, her må skeptikerne sitte med skjegget i postkassen. Det aller råeste er jo prisen. Det er 1,5 liter til….., hva står det der? 209,90? Tilsvarende en flaskepris på 105 kroner! Det er jo vanvittig billig.
I tillegg er druene økologisk dyrket og vinen er såkalt Organic. Det betyr sikkert også noe for noen.
Noelia Orts er vinmaker hos chilenske Emiliana som er produsenten her. Meget begavet vinmaker som lager strålende viner. Kan nesten ikke vente med å smake de hvite.
Noelia Orts, vinmaker hos Emiliana i Casablanca Valley, er et åpenbart stortalent. Foto: Produenten.
11607406
Emiliana Adobe Rosé 2019, Casablanca, Chile.
Kobberfarget, på duft litt fersken og plomme og moreller og rødbærsfrukt, som følges opp i en fyldig smak med et sømløst smaksforløp. Sommerens rosévinskjøp. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 209,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
VCT Norway AS
Andre mainyheter
Mainyhetene
Vinmonopolet satser fortsatt på å fylle hull i sitt eget sortiment og stiller med flere satsingsområder i maislippet. Slik har de selv oppsummert det de vil:
Ill. Vinmonopolet.
Agendaen er sommerlig, lett og elegant. Engelsk vin, både musserende og svakvin er med. Det samme er Blanc de Blancs Champagne, litt ukjente Jacquere fra Savoie, hvite viner fra Portugal, sesongens roséviner hvor det er flere fra Piemonteområdet. Nebbiolo-basert rosé har økt kraftig det siste tiåret.
Spesielt er det verdt å merke seg at det nå kommer en liten kraftbasse av en rosé fra Tavel. Området ligger i grensen mellom Rhône og Languedoc og selv om det ikke har vært noen fart rundt dette området så langt i Norge, kan det endres med La Croix de Roses Tavel. Tavel-vinene har mye mørkere farge, er bringebærrøde og ikke rosa, så egentlig fremstår det som en lys rødvin. Men med mer friskhet, sødme og mindre tanniner. En flott vin i mang en grillsituasjon denne sommeren.
Så er det en visitt både til Sør-Afrika med tre musserende, i det såkalte MCC-sjiktet, altså viner laget på den klassiske Champagnemetoden. Av disse er Kronefra Tulbagh et bra kjøp.
Noe av det nyeste nye i dette slippet er engelske viner. Vi har for så vidt stiftet bekjentskap med dem tidligere, men her er det også vanlige svakviner og rødviner. Områdene i den sørlige delen av England egner seg best til druedyrking og de to hoveddruene er ubestridelig Pinot Noir og Chardonnay. Jeg har overhodet ikke smakt ren engelsk Pinot Noir før, men nå foreligger det en pen versjon fra Bolney i basisutvalget, til og med.
Her er kartet som viser utbredelsen av vindruedyrking i England. Ill: Vinmonopolet.
NB: Vinmonopolet har på grunn av Coronakrisen ikke hatt noen pressesmakning for første gang siden smakningene begynte for 30 år siden. Derfor er denne gjennomgangen basert på nyheter som jeg har fått smakt utenom via importørene. Den har klare huller.
8316401
Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016, Beiras, Portugal
En feiende god, rød portugiser som har det lille ekstra. Middels kraftig, mørk og moden bærfrukt på duft, tanninene er av fløyelstypen, men klart til stede bak en pent utporsjonert, fløtete frukt. Middels til god fylde. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 172,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS
Julia Kemper fra Portugal lager en strålende, moderne rødvin. Ill: Vinmonopolet.
11038701
Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2019, Puglia, Italia
Lys bringebærrød på farge, bra trøkk med rødvinslignende uttrykk, bringebær i smaken og litt nyper og bacon. Laget av tydelig modne druer, men også med nok friskhet. Ny årgang i basis. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, fisk, ost. 150,– kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS
11669101
Bolney Estate Pinot Noir 2018, Sussex, England
Ganske lys på farge, veldig lys, det er noe forsiktig og delikat over hele denne vinen. En Pinot på litt sparebluss, men flott og ren i stilen. Det den mangler i trøkk, tar den igjen i delikat bringebær- og morellfruktighet. England ligger langt mot nord, men dette holder for den delen av Pinot-fansen som verdsetter det vâre. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 269,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS
Bolney Estate Pinot Noir fra Sussex i England. Foto: Produsenten.
363401
Antonelli Montefalco Rosso 2017, Umbria, Italia
Røde bær på duft, sjarmerende, smårustikk, økologisk vin fra Umbria med tiltalende saftighet, innslag – som vanlig er i Italia – av moreller, miks av mørke og røde bær i smaken. Litt krydder hviler over det hele. Svært anvendelig vin. Vil tro den går til det meste av hva rødvin kan brukes til. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 185,– kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS
11748401
Cline Revelaré 2018, California, USA
Litt kraftig og krydret Zinfandel, innslag av bark, kull og mørk fruktighet. Zinfandelsmaken er ofte litt smultringaktig med et hull i midten. Også denne har det, men dette er en robust grillvin til sommeren. Nok saftighet og ikke for høy alkohol, 13,5 volumprosent. Passer til: Svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, lam og sau, bbq/grillmat. 179,60 kr (basis) 82 poeng (terningkast 4)
California House AS
1293701
Berne Grande Recolte 2019, Provence, Frankrike
Berne er et fancy sted på landet i Provence. Pen smak med blek lakserosa, grensende til kobber, på farge, Fersken og modne moreller i hovedsmak. Klar fylde i midtpartiet. Svak kjernebitterhet i finish. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 199,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS
618301
Antonelli Colli Martani Grechetto 2019, Umbria, Italia
Litt sjelden italiensk hvitvinsdrue, dette. I hvert fall for nordmenn. Strågul, Svakt krydret med tørket gress og høy i starten, så en pen ferskentone med ørliten kjernebitterhet i finish. Forsiktig og italiensk i stilen, men fin vin. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 169,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS
11814401
Unger Zweigelt Rosé 2019, Niederösterreich, Østerrike
Meget bra rosévin fra Petra Unger. Tight, fin, krisp, svakt mineralsk rosé laget på Zweigeltdruer, svakt streif av solbær og sitrus. Middels fyldig. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, fisk, aperitif, ost, sushi / sashimi. 189,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
R&R Wines AS
11754701
La Croix des Roses Tavel 2019, Tavel, Sør-Rhôe, Frankrike Interessant vin på grensen til rødvin, har muskler og mye smak, klart dyp, mørk farge. Tavel er et velkjent rosévinområde i Sør-Frankrike. Jordbær og røde frukter. God lengde. Også en kyllingvin og hvitt kjøtt. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 177,50 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS
11901501
Domaine De Nizas «Le Clos» Rosé 2019, Languedoc, Frankrike
Flott, nesten mineralsk, rosévin med litt Provence-schwung og subtil harmoni, med streif av fersken og moreller, 13 volumprosent alkohol gir støttende fylde i midtpartiet. Lett å matche med mye forskjellige mat. 154,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Excellars AS
11806501
Moillard Beaujolais Rosé 2019, Beaujolais, Frankrike
Svak lakserosa, elegant og harmonisk og krisp åpning, god fylde i midtpartiet, hele tiden fin friskhet og syre, ripsaktig finish. Rosé laget på Gamaydruer, Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 174,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS
11814001
Ch. Tour de Mirambeau Rosé 2019, Bordeaux, Frankrike
En interessant rosévinstil fra Bordeaux som har en dempet og mer vinøs fruktighet enn vanlige roséviner. Litt bacon og rognebær i aromabildet. Smaken virker lagret og moden med hint av markjordbær. Fin matrosé. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost, lam og sau. 169,80 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)
R&R Wines AS
Denne artikkelen er også publisert på nettsidene til Norske Vinklubbers Forbund, NVKF.
I følge Kunnskapsforlagets blå ordbok kan «pouch» oversettes med pose, taske, lomme og pung. Jeg foreslår at vi bruker begrepene «posevin» og «vinpose» her. Det skulle være entydig. Å bruke norske ord til norsktalende letter kommunikasjonen. Skål!