Neida, det er ikke bare dyre Bordeaux-viner som har godt av lagring. Også noen av de røde portugiserne fra Douro-dalen trenger å slumre litt i kjelleren. Og med den ekstremt rimelige prisen på denne er det egentlig bare å kjøpe en kasse og ta en eller to hvert år for å finne optimal drikkealder.

Ukens vin: Casa Ferreirinha Vinha Grande 2019, Douro, Portugal 

En flaske Vinha Grande i sitt naturlige element, kjelleren. Selv om det nå er en 2019-årgang tilgjengelig, er tre år ikke nok til å få den i toppform. Et par år til så begynner det å hjelpe. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Kr 159,90. Hva får man egentlig for så lite penger? Jo, i dette tilfellet ganske så mye. En vin fra Casa Ferreirinha (Den lille jernbanen) i den øvre delen av Douro-dalen laget på de vanligste portvinsdruene. Og med de litt tøffe og markante tanninene som disse druene som regel kan skilte med.

Mange vindrikkere er interessert i å vite hva som skjer når en vin er fullmoden. Da helst en rødvin, siden det er denne typen som trenger å slipe seg ned mest. Og det er mange interessante, komplekse kjemiske prosesser som er med på å bidra til smakene. Overgangen fra den litt rå og tøffe, mørke frukten er gradvis. Men oksidasjon og andre endringer er med på å omdanne de fleste såkalte strukturerte rødvinene fra primærfrukt og til lagrede toner, på duft og smak. På duften kommer ofte tobakk, krydder og lær. I smaken er det en forsiktig sødme, ofte med litt høstlige undertoner. Treverket i vinfatene blir mer vaniljepreget. Noe av det viktigste i denne sammenheng er at de litt tøffe tanninene ikke er så kantete i munnen. De blir mer fløyelspregede.

Så er det også blitt eksperimentert mye med kunstige måter å modne en vin på. Alt fra de gamle romerne som hadde krukkene inni røykfylte rom, et såkalt «fumarium». Og til våre dager der forhold som mikro-oksidering gjennom å kjøre ørsmå bobler gjennom vinen blir brukt. Noe av det aller siste, i henhold til Wikipedia, er at den nå blir eksperimentert med å kjøre høyspenning gjennom vinen!

Men det enkleste er allikevel å lagre vinen i kjelleren og vente. Hvor lenge skal man vente? Det er det ekstremt mange faktorer som påvirker. Druetype, sted, vinmakerens håndtering, årgang, vingårdens generelle stil, druenes innhøstingstidspunkt, etc, etc. Men den kjente britiske Master of Wine, Clive Coates, som akkurat gikk bort, formulerte sin egen lov om modning av viner. I sin essens går den ut på at: En vin vil være på toppen (altså optimal) i like lang tid som den har brukt for å komme opp på optimalt nivå. (I din munn, og her er vi inne på noe viktig, fordi folks munner og ganer er forskjellig). For å ta et eksempel: Hvis du kjøper en vin som ikke helt er på toppen, men som du har en kasse å ta av for å prøve, så vil den – hvis den f. eks når toppen etter 5 år (du prøvde en flaske da det var gått 4, men den var ennå trang) – vare 5 år til før den går nedover.

Denne interessante oppdelingen vil altså gi vin en slags 33,3 prosents periode hvor den går oppover, så 33,3 prosent av tiden hvor den holder seg, og så vil resten av tiden brukes til å gå nedover i kvalitet.

Så er det også et stort spørsmål hvordan du liker at vinene skal smake. Da jeg var yngre og det var lett å få tak i modne Bordeaux-viner, syntes jeg det var stas hvis man i en 70-80 år gammel vin endte opp med litt te, og sigarkasse og tobakk i aromabildet, og en forsiktig, litt tynn smak. Nå synes jeg det er mye mer stas med yngre viner som har mer frukt og energi. Det er altså personlig smak som avgjør når en vin er på topp. Og litt hva man skal bruke den til. F. eks vil en biffrett kunne håndtere mer tanninrike viner enn f. eks en kylling med morkelsaus.  

Til sist vil de fleste viner ligne på hverandre i smak. Det er når oksidasjonen er gått langt nok. I den aller siste fasen er det vanskelig å se forskjell på hvit- og rødvin. De lander i en slags brun-oransje sjattering.

Og hvis du ikke greier å vente så mange år på at den skal bli moden, kan du i hvert fall dekantere den. Bruk en dekanter med vid bolle nede, splash vinen nedi med skikkelig plasking. La den stå litt, og hell tilbake på en flaske, eller en annen karaffel, og la den stå noen timer. Er man heldig, greier man å fremskynde prosessen med… et års lagring? Kanskje…

Jeg var nettopp på Santorini og besøkte produsenten Gaia som driver og senker ned vinene sine på bunnen av havet. Lar dem være der noen år, og så tar dem opp igjen. Jeg kom akkurat den dagen da med-gründer Yiannis Paraskevoupoulos hadde vært ute og hentet en ladning, en Thalassitis laget på syrlig Assyrtiko med havbunnsopphold. Det var en utrolig opplevelse. Den smakte mye modnere, men fortsatt med det meste og det beste av ungdommen intakt. Grønn-moden, nesten.

-Det er modning uten oksidasjon, forteller Yanis. It blew my mind, som det heter på nynorsk. Prisene også. De er på mange tusen kroner flasken i Hellas. Men utrolig godt var det.

Vinha Grande fra Ferreirinha. I en litt eldre årgang. Foto: Vinmonopolet.

9928901 Casa Ferreirinha Vinha Grande 2019, Douro, Portugal  Dette må da være en av de beste vinene til denne lave prisen? Tett på farge, mørke bær og litt røstet kaffe på duft, i smaken ganske fast med litt tanniner, men modne, god lengde, mørke bær. Litt trang i skjæret nå, så bør dekanteres eller helst stappes i kjelleren minst ett år. Tror den har 15 år som lagringskapasitet, før den begynner å gå nedover. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. 159,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
The Winery AS