Chablis-vinene sliter på det norske markedet. Nesten 100.000 liter mindre i årlig salg de siste tre årene. Men kanskje området kan komme seg opp igjen? Ukens vin er en relativ nykommer på Vinmonopolet. Men med vinmaking tilbake til 1700-tallet. 

Ukens vin: Charly Nicolle Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2016, Burgund, Frankrike.

Charly Nicolle i testmodus. Foto: Domaine Charly Nicolle.

Postet 23 april 2019. Hva er egentlig grunnen til at vi – som var verdens mestdrikkende Chablis-nasjonen sett i forhold til folketallet – nå konsumerer mindre av den spesielle, nordfranske hvitvinen som tidligere var synonymt med terroirpreg og kjølige, slanke luksusdråper laget av druer voksende på gammel østersbunn fra Juratiden? Det er vanskelig å si. Vinmonopolets oversiktstall viser i hvert fall 10 prosent nedgang i perioden 2015-2018. Vinmonopolet selv tror at nedgangen kan ha noe å gjøre med variable årganger og lokale vanskeligheter med druer og hagl og frost og hva som ble kastet på de stakkars vinmakerne der i denne perioden.

Tallenes tale er slik:

Chablis Village: – 28 prosent.

Petit Chablis: + 24 prosent.

Grand Cru og 1.er Cru er noenlunde stabile som kategorier.

Tallene viser altså at Petit Chablis har økt kraftig på bekostning av Village-vinene. Men ikke så mye i rene salgstall i liter totalt at det greier å oppveie nedgangen på hovedkategorien – Chablis Village. Tolkningen av disse tallene kan f. eks også være at Chablis er i ferd med å prise seg ut, ettersom svært mange av dem har tippet over 200 kroner i pris. Og i dette prissegmentet er det mye annet godt. Så en forklaring kan ligge på flere områder: Vanskelige år har ført til prisøkninger som i gjen har ført til lavere salg. 1.er Cru har svingt seg over 300 kroner.

Imagemessig er også Chablis blitt liggende i bakevjen, ettersom det har vært så mye annet av interessante nyheter. Vulkanviner fra Etna og Hellas. Fine, tyske Rieslingviner, etc. Og så er Chablis av noen blitt kritisert for å skifte stil, fra det sjømineralske til mer fruktige viner. Og på fruktbanen er jo konkurransen veldig stor.

Men det er alltid interessant å notere nykommere på banen. Og ukens vin er fra nykommeren Domaine Charly Nicolle.

Fleys er en av de mindre kjente landsbyene i Chablis. Foto: Produsenten.

Charly Nicolle er navnet på vinmakeren, 7. generasjon, boende i Fleys som er en av de mer ukjente sidelandsbyene i Chablis-området. Familien skal ha eid vinmarker der siden 1780 så det er ingen ny produsent. Ca 26 hektar vinmarker eies i området.

Prismessig ligger Charly Nicolle på den relativt behagelige siden med Grand Cru-vinene under 500 kroner, 1.er Cru-vinene under 300. Men deres Chablis Per Aspera som er en vanlig Chablis Village, er kommet over 200 kroner. 220 kroner, for å være eksakt.

Her er alle fire av vinene på det norske markedet.

10088701Chablis Grand Cru Bougros 2016, Charly Nicolle, Chablis, Frankrike. Kr 449,90, Karakter: 6, 91 poeng.

Ganske gul på farge, fint kalibrert vin med endel fat, ren og svakt anispreget med sjømineralitet. God lengde.Begynner å åpne seg nå. Passer til: Fisk, skalldyr, hummer.  (bestilling)

Chaeos Wine & Spirits AS

10211601 Charly Nicolle Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2016, Burgund, Frankrike. Kr 295,-,  Karakter: 6, 90 poeng

Ganske gul, Syltet grapefrukt på duft og smak, ganske intens – men varm – sjømineralitet med saltaktig finish.. Litt plomme, eple. Ren, fin og smaksrik. Passer til: Fisk, aperitif. (bestilling)

Chaeos Wine & Spirits AS

10208701 Charly Nicolle Chablis Premier Cru Les Fourneaux 2017, Burgund, Frankrike. Kr 275,10, Karakter: 6, 88 poeng

Rund, fin og kjølig sjømineralitet, men den varmere årgangen viser seg i en mer avslappet vin. Men fint saltpreg i finish. Interessant og bra vin Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. (bestilling)

Chaeos Wine & Spirits AS

10088601 Chablis Per Aspera 2017, Chablis, Frankrike. Kr 220,-, Karakter: 5, 86 poeng

Ganske rund, sitron- og steinpreget vin med det hvite innenfor sitronskallet som hovedingrediens på duft, fin lengde, harmonisk og ikke så spiss. Ikke så sjømineralsk heller. Bør absolutt dekanteres. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.(bestilling)

Chaeos Wine & Spirits AS