Vega Sicilia er den eksklusive – og berømte – vineiendommen fra Ribera del Duero i Spania. Men nå lager de også vin i Rioja. Med kraftig Wow-faktor. Og en tilblivelse som hentet fra spionenes verden!

innlegg3bide1
Innhøstere på Vega Sicilia. Foto: Geir Salvesen

Postet: 14. okt 2016

Oppe på en kjøkkenhylle hjemme står det en rekke vintroféer. Noe av det beste jeg har drukket gjennom årene. En av flaskene er denne: 1970 Vega Sicilia Unico Magnum.

Alle som har vært borti vinens verden noe mer enn bare på overflaten, har trolig hørt om denne eiendommen. Med et navn man skulle tro kom fra Sicilia og Italia. Men det er altså i Ribera del Duero-området nær den spanske byen Valladolid den ligger. Man snakker ofte om ikoniske viner og ikoniske eiendommer, og denne er det.

Det er liksom Rolls Royce’en i Spania, med priser som matcher. 2500 kroner for en Unico i Norge, like mye andre steder. Samarbeidet med Rothschild-familien forteller jo også litt hvor landet ligger.

Ribera del Duero i området Castilla y León har vært heldige som har hatt et av Spanias største kvalitetslokomotiver Vega Sicilia på sin grunn. Men disse svært lagringsdyktige vinene fra Vega Sicilia er bare noen blant mange fra et svært interessant område. Vega Sicilia har tidvis måttet se seg forbigått prismessig av vinene fra Dominio de Pingus, som er drevet av danske Peter Sisseck. Som tredje part i kvalitetstrekløveret har vært Alejandro Fernandez, som også bidro til å sette Ribera del Duero på vinkartet med sine Pesquera-viner.

innlegg3bilde2
Unico 1970.

Ribera-viner er en tyngre og mer konsentrert versjon av Rioja-viner. Hoveddruen er den samme, Tempranillo. Men den stammer fra en annen klone. Her kaller de den for Tinto Fino. Tempranillo gir rødbærsfruktige viner med jordbær og bringebær i La Rioja, er det mørke skogsbær kombinert med garvestoffer og konsentrasjon som er noe av varemerket til Tinto Fino-vinene i denne brede elvedalen.

Mange produsenter kan også varte opp med svært gamle vinstokker. 100 år er ingen sjeldenhet. Ellers skrytes det ikke særlig av alderen, med mindre de er 30–40 år.

Noe av det særegne for dem er at de er lagringsdyktige. Svært lagringsdyktige.

Vega Sicilia la sin toppvin Unico ut for salg i 1995. Kanskje ikke noe spesielt i det, hvis ikke årgangen hadde vært litt spesiell og ganske gammel – 1970! 1970 Unico Magnum er et klenodium, på linje med viner fra de fremste franske vinslottene i Bordeaux. Rundt 20 prosent Cabernet Sauvignon er vanlig i Unico, blandet med hoveddruen tempranillo.

Vega Sicilia har en husstil som Unico’en kanskje er den fremste bæreren av. Kraft kombinert med eleganse. Mørke bærslag. Mye fat, men i utgangspunktet i bærekraftig mengde. Jeg testet nylig 2007 og 2008 Unico. Begge kjølige år, 2008 klart best men også den mest uforløste av de to. De skal ha ti år til i kjelleren, i hvert fall 2008.

innlegg3bilde3
Vinmarken på Vega Sicilia. Foto: Vega Sicilia.

Valbuena og Alion er «underbruk» under Vega Sicilia, det samme er Pintia fra nabo-området Toro.

Det er vanskelig å kalle dem «Vega light» fordi det er masse krutt i dem, spesielt Pintia med oppblåst alkohol og masse tanniner. Unico er hakket mer sofistikert enn resten, selv om det bare er fraksjoner av smaker det er snakk om.

Selv om Tinto Fino er hoveddruen her, har Vega Sicilia hatt en særegen tradisjon med å bruke mye Bordeaux-varianter i sine blandinger. Spesielt Cabernet Sauvignon som er med på å gi de litt mørkere smakene.

innlegg3bilde4
Her er druesorteringen på Vega Sicilia. FOTO: GEIR SALVESEN

Vega Sicilia var tidlig ute med å gjøre veldig nøye druesorteringer. Da jeg var der på tidlig 2000-tall, var det et helt kobbel av sorterere som fulgte druene med ørneblikk der de kom inn fra vinmarkene.

Rioja-satsing og nye Macan

For noen år siden kastet Vega Sicilia sine øyne på Rioja. En region som seilte avgårde på gammel storhet, og med mye innovasjon, men hvor lite skjedde på toppen av smakshierarkiet. Inntil Macan var et faktum.

Som hentet ut fra en spionthriller dro Vega Sicilias folk til Rioja, trålet rundt områdene, fant gamle og gode vinstokker, kjøpte litt her og litt der. Hemmelighetsskremmeriet gikk så langt at oppkjøperne kjørte i de manuelle bompengekassene på motorveien for at ikke ryktene om deres reiser skulle begynne å gå! Den historien kommer fra eksportsjef Antonio Menendez,  som nylig var på Oslo-besøk og presenterte sine Vega Sicilia-produkter for restauratører og presse.

Macan og Macan Classico er de to produktene som er resultat av den nye Rioja-satsingen. De er foreløpig bare på spesialbestilling i Norge, for produksjonen er foreløpig liten. Men dette er spesielle saker. Det er akkurat som om man har flyttet Vega Sicilia til Rioja. Husstilen med de mørke smakene er umiskjennelig, men så er det en mer fløyelsaktig, frisk fruktighet som overtar og som viser at vi tross alt er i Rioja.

Macan er toppvinen, med priser som matcher – 6-700 kroner i Norge mens Classico er noe rimeligere.

4170601 Pintia 2011, Bodegas Y Vinedos Pintia, Toro, Spania. Kr 419, 88 poeng.

Målet var å lage en bløtere Toro-vin med mer Vega-eleganse. Men 15 volumprosent alkohol og heftig, direkte, kraftig smak gjør dette uansett til en kraftpakke med klar varme bak den mørke fruktsmaken. Merkbare, tørre tanniner. Men konsentrasjonen og frukten balanserer ut mye av alkoholen.

4348501 Alion 2012, Bodegas Y Vinedos Alion, Spania. Kr 529,90, 91 poeng

Eiendommen ligger 10 km østover fra Vega Sicilia.  Ribera del Duero. 10 km østover fra Vega Sicilia. Dette er et veldig interessant kjøp fordi prisen ikke er helt i skyene. Og fordi den har et spennende, nesten dualistisk, smaks- og aromabilde. Avrundet på smaken med klare og pure kirsebæraromaer. Her er det bare brukt Tempranillo. Litt sjokolade og fint avbalansert i totalsmaken.

Benjamin de Rothschild – Vega Sicilia Rioja Macan 2011, Rioja, Spania. Pris: Spesialbestilling Horeca. 92 poeng

En Rioja som ligner veldig mye på Ribera, Mørk konsentrert bærfrukt, men med et glatt preg i frukten og myke tanniner. Noe fat som er pent integrert.

 

4348701 Bodegas Vega Sicilia Valbuena 5, Ribera del Duero, Spania. Kr 999,90, 93 poeng.

Litt hvasse, mørke, tanniske krefter, konsentrert, kraftig, lagringsdyktig frukt. Veldig krydret. Mye smak og bør i kjelleren. Miks av Tempranillo, Merlot og Cabernet.

 

31876601 Bodegas Vega Sicilia Unico 2007, Ribera del Duero, Spania. Kr 2299,-, 93 poeng

Kjølig årgag og et transparent smaksbilde, mye fat og krydder, litt mynte. Sjokolade og lær og fat og egentlig litt over middels fylde. Drikkelig snart med en kjøligere frukt.

 

739201 Bodegas Vega Sicilia Reserva Especial, Ribera del Duero, Spania. Kr 2699,-, 95 poeng

Dette er veldig, veldig bra og bedre enn Unico 2007 i min munn. Skal være en årgangsmiks av 1994,96 og 2000. Miks av kraft og eleganse, hud- og lærtoner, modne tanniner, en frukt som begynner å merke alderen med et edelt lagringspreg.