Vinmonopolets eget nyhetsslipp for januar 2021, som lanseres fredag 8. januar, fortjener en grei 5-er i min karakterbok. Noe for enhver smak, og enhver lommebok. Til og med noen veldig bra billigviner. Det betyr ikke at man treffer på alle områder.

Volnay i Burgund er ett av satsingsområdene i januarslippet. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det heter ikke lenger fokus- eller satsingsområde, nå heter det Agenda på Vinmonopolet. Helt greit, det. Så hva er agendaen i starten av 2021? Jo, Burgund • Piemonte: Økologisk fra Langhe og enkeltvinmark Basarin • Uruguay • MOVI fra Chile • La Rioja & Salta i Argentina • Swartland i Sør-Afrika • Sortimentsbehov.

MOVI er det kanskje ikke mange utenom Polet som vet hva er. Jeg visste det ikke. Kan jo skyldes en generell uvitenhet. Eller noe annet. Men det står for Movimiento de Viñateros Independientes og er en chilensk sammenslutning av uavhengige vinmakere som da skal lage interessante dråper. Men som egentlig ikke glimrer akkurat i disse nyhetene.

Hva er positivt med dette slippet?

Jo, flere ting. For eksempel at det satses litt på Burgund. En fokusert, agenda-aktig satsing, kan man kanskje si. I tillegg til hvite, Chardonnay-baserte Saint-Aubin-viner fra en landsby som i gamle dager var en slags budsjettbakevje, men som nå har svingt seg opp prismessig i takt med at alle burgundere har steget så mye, lanseres det generisk Bourgogne Blanc laget på Chardonnaydruen.

Og: Så kommer den lille genistreken: Det lanseres også to viner av den hvite doldis-druen i Burgund. Altså Aligoté Bouzeron. Denne Aligoté-druen har jo som kjent havnet fullstendig i skyggen av den store og mektige Chardonnay-druen. Og når man smaker dem opp mot hverandre skjønner man hvorfor. Den er mer pregløs og nøytral. Men: Den er umiskjennelig burgunderaktig, og i de riktige hender kan dette bli riktig så bra til en riktig så god pris. I hvert fall når det andre er blitt så dyrt.

Og når vi først snakker om Burgund, (jeg mener at Polet burde kalle området for Bourgogne), har vi her to røde satsinger også, selvsagt basert på Pinot Noir, en fra Givry og en annen fra Volnay. Givry er også en litt sånn doldis-kommune, og av de to er Volnay helt klart å foretrekke i dette slippet. De to Givry-vinene viser også hvor vanskelig det er å få røde burgundere i lav mellomklasse til å smake virkelig godt, selv om det da er smart å gå til slike doldis-kommuner som her. (Doldis: Det motsatte av kjendis, begge svenske uttrykk)

Så er det satsing på høyfjellsviner fra Salta i Argentina. Og da snakker vi virkelig høyfjell med vinstokker opp til 2500 meters høyde over havet. De er nesten som blekk, stoffrike og konsentrerte med en helt særegen, kompakt smak. Men én av dem kom ikke frem i tide, og lanseres i mars.

Så er det en mini-satsing på Barbaresco og en enkeltvinmark der, Basarin. Det er jo et snedig trekk. En av dem holder bra mål, til en god pris, og er tatt med her.

Hva er negativt med dette slippet?

Ikke så mye er negativt. Det er f. eks positivt at Swartland i Sør-Afrika nå plukkes ut til en egen, relativt stor, lansering. 5 viner, to røde og to hvite er med. Dette er jo det området som på mange måter har revolusjonert sørafrikansk vinmaking med folkene bak Swartland Revolution, som bare kjører gamle buskvinstokker, naturgjær, minst mulig intervensjon, etc. Men, bortsett fra Lammershoek som har med en litt inntørket Pinotage fra et område som aldri har vært Pinotage-område (det er Stellenbosch, det), er det ikke med noen viner fra dem som revolusjonerte dette området. Hvorfor ikke? Her har vi navn som Sadie, Rall, Mullineux og Badenhorst, blant andre.

Typisk Swartland-landskap med gamle buskvinstokker. I bakgrunnen skimtes Kasteelberg med vinlandsbyen Riebeek-Kasteel under skråningen til høyre. Foto: Geir Salvesen

Av de to Chenin Blanc-vinene som lanseres, er det ingen med det fine mineralpreget som noen av dem som vokser på granittgrunn uti der kan skilte med, som er tatt med. Etc. Det virker litt pussig, hele denne utvelgelsen.

Bare nyheter i basisutvalget og testutvalget er vurdert denne gangen. Noen få av vinene blir tilgjengelige først fra mandag 11. januar.

Hvitvin

4680501
La Chablisienne Bourgogne Chardonnay 2017, Burgund, Frankrike 

Småpen, korrekt og frisk Chardonnay med litt mer svulmende fersken enn en Chablis ville ha greid. Moden epler, lime og sitrontoner, mineraler også. Mye pent å si om denne middels fyldige hvitvinen. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 169,40 kr (test) 84 poeng (terningkast 5)
LaCave AS

4907201
Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2019, Burgund, Frankrike 

Frisk, ukomplisert men også litt enkel saftaktig i stilen, integrert fat i en nøytral, sitrus- og ferskenaktig smak, eleganse også. Veldig grei pris på den. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff, ost. 195,30 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
Better Wines AS

12073401
Raywood Chardonnay 2018, California, USA

Utmerket amerikansk Chardonnay med modne fersken- og eplearomaer, kremete smak med litt krydder som ikke skyldes fat. Nøtter og svakt streif av mais, men ikke så mye at det skjemmer. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 149,– kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

Billig Chardonnay fra USA. Raywood til 150 kroner i Basisutvalget. Foto: Geir Salvesen

12461701
Wildehurst Chenin Blanc 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

Dyp gul på farge, i smaken moden, fet steinfrukt, preg av honning og eple og nøtter. Naturgjær er brukt og bare forsiktig fatlagret på brukte fat. Mangler kanskje litt spenst, men masse smak. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 279,50 kr (parti) 87 poeng (terningkast 6)
Haugen-Gruppen AS

12447201
Benoît Charbonnaud Bouzeron Cuvée de l’Excellence 2019, Burgund, Frankrike.

Vellykket, rik og rimelig Aligoté med kremete karakter, ørlite eplesmak sammen med krydder og nøtter. Ikke noe fatpreg i det hele tatt. Frisk nok. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 194,30 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Beverage Partners Norway AS

125054
Saint-Aubin 1er Cru Le Sentier, Roux Père et Fils, Burgund, Frankrike.
Vellykket, harmonisk hvit burgunder med litt smør og fat, integrert eikesmak, fersken og krydder. Men klar eik trass i 2018-årgang. Passer til: Svinekjøtt, fisk, ost. 405,70, 87 poeng (terningkast 5)

Fondberg AS

12522201
Prudhon Saint-Aubin Le Ban 2018, Burgund, Frankrike 

Nøytral, behagelig duft, integrert fat i denne med hint av sitron og appelsinblomst, litt fersken, og bare så vidt litt fatpreg. Balansert og fin vin. Passer til: Svinekjøtt, sushi / sashimi, fisk. 364,80 kr (parti) 87 poeng (terningkast 5)
Garage d’Or AS

Rødvin

11921001
Voillot Volnay Vieilles Vignes 2018, Burgund, Frankrike.

God rød på farge, diskret duft av mørke bær, litt høstlig i preget med skogsbunn, moreller mest i smaken, krydret og tanninene er merkbare, men relativt fløyelsaktige. Det man kaller en strukturert vin. Som også helt klart kan lagres. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 390,80 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

12508906
Ettl Organic Austria Burgenland Zweigelt 2019, Burgenland, Østerrike

Ganske dyp farge med fiolett rand, druefrisk og energisk i starten. Dette er jo en boksevin, og den er saftig med mørke kirsebær og klar kirsebærsteinbitterhet i finish. Urter også. Svakt preg av lakris. Til sommerens kylling. Frisk og fin, men trenger nok litt tilvenning. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 336,– kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Palmer Fine Wine AS

4356301
Celeste 2017, Miguel Torres, Castilla y león, Spania 

En kraftig og mørk spanjol fra Miguel Torres. Mintaktig, mørk, høyalkoholisk frukt med litt varmt preg, svakt lær- og tobakkspreg, tanniner som er integrert. Litt lakris, også. Til biffen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 192,70 kr (test) 86 poeng (terningkast 6)
Beverage Partners Norway AS

7988101
Ch. Lamothe-Vincent 2018, Bordeaux, Frankrike 

Merlot-basert Bordeaux med dyp farge, solid konsentrasjon i denne med mørke bær, lakris og et svakt utviklingspreg. Bør kanskje i kjelleren, men dette er en veldig billig og grei Bordeaux. Tanninene er integrert. Men fortsatt merkbare. Må dekanteres. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 150,– kr (test) 84 poeng (terningkast 5)
Global Vines AS

8122301
Faiveley Gevrey Chambertin VV 2017, Burgund, Frankrike 

Korrekt, edel duft av noe utviklede, røde bærslag, jordbær mest. Tørkede urter og fat dominerer sammen med de sedvanlige tanninene fra Gevrey Chambertin. Stofflig og bra vin, dette med middels fylde og god konsentrasjon. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 444,60 kr (test) 88 poeng (terningkast 5)
Servco

12437601
Goldmine Patina Syrah 2018, Coastal region, Sør-Afrika 

Høy-kvalitets Shiraz med solid konsentrasjon, høy alkohol og typisk oversjøisk stil, men er også rik av avslepet kraftig, mørke, modne bær og plommer. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 275,20 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

12461601
The Grinder Shiraz 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

Rimelig Shiraz med sødmefull, oversjøisk stil, 5 g restsukker pr liter gjør at den føles såpass søt. Grei vin til kylling, hamburger, pizza og slike ting. Moden, mørk bærfrukt med plommer også. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 139,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
California House AS

12539601
Pasarisa Malbec 2018, Salta, Argentina 

Deilig, fløtete, kraftig, avslepen, mørkbærsfruktig Malbec som tenner pent på alle smakspluggene. Men den fløtete frukten gjør at de innebygde tanninene aldri utgjør noen trussel for ganen. Her er det plommer og mørke skogsbær, overmoden krekling uten syren, kan lagres. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 204,20 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12538501
Lot d’Syrah 2018, Marchigue , Colchagua Valley, Chile Veldig tett og mørk, også tett i smaken med voldsomt smakstrøkk, nesten en vanvittig smakspågang av mørke bær, bjørnebær, moreller. Svakt lakrispreget i finish. En grillvin og storfevin, dette. Tanninene er pent integrerte. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 185,30 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Servco

12338701
Pródiga Païs 2019, Maule, Chile 

Kjempebillig, frisk, saftig, sjarmerende og ungdommelig kyllingvin. Dette er langt unna supervinene, men altså en teknisk vellaget og ultrabillig vin som trolig også går til torsk. Blåbær, krekling, moreller er smaksbildet pluss litt sharps drops med solbærsmak. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 112,– kr (basis) 80 poeng (terningkast 6)
Urban Beverages AS

9172901
Giacosa Barbaresco Basarin 2016, Piemonte, Italia 

Pen, svakt utviklet aroma med innslag av trøfler, edelt treverk, lakk og lakris, ellers tørket bærfrukt. Fin intro til Barbaresco, dette. Passer til: Storfe, lam og sau, småvilt og fugl, lam. 315,40 kr (basis)88 poeng (terningkast 6)
Divini AS

12244001
Truchard Pinot Noir 2018, California, USA Litt syltet i preget, men såvidt innenfor. Sødmefull, fyldig frukt med bringebær og jordbær som hovedelementer, lang og ren finish der det syltede preget dempes litt. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 244,40 kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
ARVID NORDQUIST NORGE AS

125062
De Saulx Volnay Vielles Vignes les Parc 2018, Burgund, Frankrike Svakt balsamiske noter i denne, lakris, kaffe og lær. Fruktretningen er moreller og kirsebær, miks mellom røde og mørke, fylde midt på treet. Lakris i finish, igjen. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lam og sau. 470,50, 88 poeng (terningkast 5)

Palmer Wine AS

12503401
Vaudoisey Volnay Vielles Vignes 2019, Burgund, Frankrike 

Ganske mørk på farge, svakt sødmefulle, mørke skogsbær på duft og smak, strukturert og fyldig med det lille ekstra. Fatpreget er pent integrert. Tanninene er i sjakk. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, ost, lam og sau. 394,70 kr (parti) 88 poeng (terningkast 6)
Brand Wine Estates AS

12313001
Masse Givry 1er Cru Pinot Noir En Choué 2019, Burgund, Frankrike 

Litt lukket på duft, ellers en middels Pinot på alle måter, litt fat og grønne urter, litt mørke bær, mest kirsebær og skogsbær. Harmonisk og grei, men gir kanskje ikke det lille ekstra. Passer til: Småvilt og fugl, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 305,40 kr (basis) 86 poeng (terningkast 4)
Enowine AS