Postet: 22. Nov. 2016 Magnum flasker er magnum gleder. Vin utvikler seg ekstra godt på store flasker. Saktere. Her er noen ekstra gode kjøp.

img_1040-002

Et lite knippe godsaker fra Piemonte. Elio Grasso Barolo Ginestra i magnum er virkelig verdt et kjøp for Nebbiolo-nerder. Og andre. Foto: Geir Salvesen

Det er forskjellige teorier hva som er årsaken, men det holder å vite at magnumflasker som regel er bedre. Ikke alltid, men som regel. Den saktere modningen gjør at de beholder mer ungdommelig friskhet, samtidig som at de oppnår optimal drikkemodenhet.

Jeg har valgt ut tre ekstremt bra kjøp som i tillegg er rimelige. I hvert fall to av dem. En musserende, en rosévin. Og en rødvin. Alle tre er bestillingsviner.

 delorme-magnum-2011

 

9476805 Delorme Blanc de Noirs 2011, Magnum. Bourgogne, Frankrike. Kr 369,90, Karakter: 6. Poeng: 87

Fantastisk bra musserende med litt utviklet rødbærsfruktighet og modne røde epler. Lang lagring på gjærcellene gir et kremete midtparti. God fylde. Delorme har gjort det svært sterkt på det norske markedet med sine velprisede viner i sjampis-stil. Matfølge: Som aperitiff og til pinnekjøtt og lutefisk.

mascaronne

 9240905 La Mascaronne Quat au Saison Rosé 2014, Magnum, Provence, Frankrike. Kr 330,-, Karakter: 6, Poeng: 87.

En virkelig seriøs Rosé som fremviser solid mineralitet bak en vegg av roser og markjordbær. Middels fyldig. Velduftende, litt utviklet preg. Men bare litt. Matfølge: Laks.

 5343305 Elio Grasso Barolo Ginestra Casa Mate Magnum 2011, Piemonte, Italia. Kr. 1199,-, Karakter: 6, Poeng: 93.

Veldig bra Barolo med fullt trøkk, litt varm, muligens men ekstrem konsentrasjon som vendes til eleganse og smørende frukt, miks av røde og mørke bær. Passe med fatbruk, og kjempelang finish. Den koster en slant, men dette er helt i toppen. Matfølge: Finere gastronomi. Lam, entrecôte.