Postet: 21. okt 2016  Miguel Torres går nye veier. Igjen. Nå har han gravd frem Garnacha-viner fra et område i Spania som nesten ingen har hørt om. Han er en av de mest visjonære vinskaperne jeg vet om.

rebels-de-batea-justert

Ok, så er det et stenk av charterturer til Alicante og 70-tallsvibrasjoner over Coronas, Gran Coronas, Viña Sol og noen av de andre, som tilhører Torres-vinenes familie. Men han må ha noen mengdeselgere for å finansiere mye av sin øvrige virksomhet. Og det er faktisk ikke noe galt med kvaliteten verken med de gamle «norsktoppene» Coronas og Gran Coronas. Og det er en hel del andre viner også som han har hatt gode resultater med.

Man bruker gjerne ordet «pionér» om slike mennesker. Selv om det etter hvert er litt forslitt, handler det om noen som går først. Det gjør Torres på område etter område. Og selv om han begynner å trekke på årene (han er 75  år nå), er det ikke slutt på innovasjonene.

Rebels de Batea

Nå har han satset på et par moderne, saftige, vellagede innovasjoner som han har kalt Rebels de Batea. Og som er en del av prosjektet: 7 Magnific.

pacspenedes-7

En av Torres’ mange vingårder. Foto: Torres

Men først: Et kjapt tilbakeblikk: Den Cabernet-dominerte Mas la Plana som satte Spania på verdenskartet. Oppkjøp og investeringer i chilenske vinmarker hvor Torres var tidlig ute med økologisk vindyrking. Så var det i gang med et svært miljøprosjekt rundt hovedkvarteret i Penedes i Spania med satsing på solenergi, biomasse, el-drift, CO2-kompenserende tiltak.

Snitt-temperaturen i de spanske vinmarkene har steget med 1 grad de siste 40 årene, ifølge Torres, og derfor ville han gjøre sitt til å begrense egne CO2-utslipp.

Nå: Leting etter det nye i det gamle. To Garnacha-viner pluss et Rioja-prosjekt.

Rebels de Batea white 2015 og Rebels de Batea red 2014. Begge er fra området Terra Alta i det vestlige Catalonia i provinsen Taragona, et tøft vekstområde med hardt klima, og der Garnacha-druen eksellerer. Her er den i en hvit og en rød utgave. Terra Alta betyr «høytliggende land», så dette er høylandsdruer. Inntil nå har det stort sett bare vært produsert lokale viner der, men nå har Torres villet lokke frem noen mer moderne vinstiler.

Pussig nok har Torres unnlatt å sette sitt navn på noen fremtredende plass på etiketten. Men det er visstnok med hensikt. Fordi folk skal oppleve noe nytt med dem og ikke få assosiasjoner til Torres. Det er jo ikke mange produsenter som har nerve nok til å gjøre noe slikt.

 5489701 Rebels de Batea White 2015, Garnacha Blanca, Catalonia, Spania. Kr 149,90, Karakter: 5. Poeng: 83. Bestillingsutvalget.

Laget på 100 prosent Garnacha Blanca. Gul steinfrukt, plommer, sitrus og sitron, litt appelsinskall på duft, syrlig, fin, sjarmerende og litt krydret vin. Kanskje litt kort, men avslutter friskt og delikat. Noe helt nytt i Spania. Bruksområde: Sashimi, skalldyr, fisk. Aperitiff.

 

5489901 Rebels de Batea Red 2014, Catalonia, Spania. Kr 149,-, Karakter: 6. Poeng: 84. Bestillingsutvalget.

Energisk, saftig fruktighet som veksler mellom bringebær- og skogsbæraromaer. Veldig pur på duft, finkornede tanniner som er i balanse med en kraftig – men balansert frukt. Elegant og kraftig på samme tid. 14,5 volumprosent alkohol – som er så godt integrert at det neste ikke merkes. 20 prosent av vinen har vært på nye og eldre fat, men det er ikke noe fatpreg her, annet enn et kledelig krydder over alt det friske.

Kan brukes til kjøtt, fet fisk og grillmat.

iberico En miks av tradisjon og nyskapning er Altos Ibericos. Foto: Geir Salvesen

Rioja også

Torres er jo en Penedes-mann, med hovedbase i Catalonia. Men det har vært naturlig for ham å prøve seg på noe nytt i tradisjonelle Rioja. Der råder Tempranillo-druen. Tradisjonelt i en ganske fatpreget forfatning. Og så er det også en helt ny og modernistisk retning med vekt på ren, umanipulert frukt som har oppstått det siste tiåret.  Med Altos Ibericos ser det ut som om Torres har villet legge seg midt i mellom ytterpunktene. Noen vil kanskje innvende at det er litt feigt og gir en litt anonym vin, andre vil mene at det er fint å ta elementer fra begge hovedretningene og la dem smelte sammen på midten.  

 1569001 Torres Altos Ibericos Crianza 2013, Rioja, Spania. Kr 153,-, Karakter: 5. Poeng: 84. Basisutvalget.

Fast, fin, balansert, mørk, svakt krydret bærfrukt. Litt tørkede elementer er med. Lagret tolv måneder på en miks av franske og amerikanske eikefat. Det gir en litt fastere opplevelse. Årgangen er relativt kjølig, kan det kjennes ut til i smaken. Den vil nok tjene på en litt varmere årgang, faktisk. Hvis du bare vil ha litt av Rioja-preget og ikke alt krydderet, kan dette være vinen for deg. Matfølge: Lam. Kjøtt. Spekeskinke.