Postet: 12. mai 2017 Tyskerne blir stadig bedre. Vinene blir stadig tørrere og klarere i smaken. Og flere og flere områder lager kvalitetsvin. Også Baden.

 Mauerberg fra Schloss Neuweier. Foto: Geir Salvesen

Du har trolig ikke hørt om det. Schloss Neuweier heter en av de «nye» tyske produsentene. Ny, fordi vi ikke har drukket så mye Baden-viner her i Norge. Men jeg traff Robert Schätzle på Norgesbesøk forleden og hans viner har akkurat den mineralske, rene og fyldig smaken som jeg liker i Rieslinger. Altså ikke noe særlig tropisk frukt. Noe som jeg synes blir forstyrrende i forbindelse med de mattypene jeg liker. Altså litt kjølige, nordiske smaker. Liker du Thai-mat og asiatisk kjøkken, er det helt naturlig med tropiske innslag.

Herr Schätzle er en energisk kar, tett, krøllete hår som om han skulle ha vært en komponist eller dirigent. Men så dirigerer han da også en spennende Riesling-stil fra Baden langt sør i Tyskland, nær Stuttgart. Det fine med vinene herfra er at det er noe varmere enn lenger nordpå, men uten at de blir svære og plumpe av den grunn.

Noe ekstra fint med Neuweiers viner er mineraliteten i dem. Det er nesten noe saltaktig og steinkrydderaktig. Voksestedene er typisk tysk. I Mauerberg er det bratte skråninger, med mannshøye steinterrasser. Altså et utmerket sted å lage vin på.

Robert Schätzle er ganske ny på Neuweier. Han overtok så sent som i 2012, men er en bereist og svært erfaren ønolog.

Schloss Neuweier i Baden. Foto: Johann Seibt.

7369401 Schloss Neuweier Mauerberg Riesling Trocken 2015, Baden, Tyskland. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 88

2015-årgangen er ekstra vellykket også for  Neuweier. Men solid konsentrasjon og pur, mineralsk Rieslingfrukt kombineres med sitrustoner og blomster på duft. God lengde. Bestillingsutvalget.

I tillegg har Neuweier også en flott Schlossberg til samme pris. Og en billigere RS-Riesling til 179,90. Den siste fikk jeg ikke smakt.

7417801 Schloss Neuweier Goldenes Loch Riesling GG  2015, Tyskland, Baden. Kr 336,60, Hans A. Flaaten Vins Fins. Karakter: 6, Poeng: 91 

Denne var nyhet i spesialslippet i April. Deilig vin, sømløs fylde, nøytral, steinete fruktighet, veldig bra konsentrasjon. Steinfrukt og bærfrukt. Henger veldig godt sammen allerede.