Den ene er kjent og har en fruktighet med fersken og plommer i aromabildet. Det andre smaker som en steinvin på steroider og er ekstremt billig. Chenin Blanc fra Sør-Afrika har mange ansikter.

Ukens viner:
The Grinder Chenin Blanc 2020, Coastal region, Sør-Afrika 

Secateurs Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika 

Adi Badenhorst ute i vinmarkene i Kalmoesfontein i Swartland, Sør-Afrika. Her har han bl.a. gamle buskvinstokker med Grenache. Og Chenin Blanc. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jeg hadde egentlig tenkt å skrive om den store kometen på vinhimmelen denne våren. Wolf and Woman Chenin Blanc fra Jolandie Fouché i Swartland, Sør-Afrika som slo til med en kopi av Eben Sadies kultviner fra dette spesielle vinområdet. Men den solgte ut på et blunk, og det var da også en liten allokasjon som kom til Norge. Det blir mer neste år fra denne fantastisk interessante, kvinnelige vinmakeren som før jobbet på Klovenburg, bl.a.

Her er den spesielle etiketten til Wolf and Woman fra Swartland, som også finnes med Pinotage som endruevin. Foto: Geir Salvesen

Men så rant det inn en annen Chenin Blanc. Av et helt spesielt slag. The Grinder Chenin Blanc. En super-mineralsk, frisk, nesten saltaktig steinvin som ikke har noen svulmende, sydlandsk frukt. Ja, den har nesten bare granitt og stein å by på, pluss litt pære og eple for dem som trenger litt fruktighet. Den kan minne litt om en Chablis på steroider, minus sjømineralitet. Men den har litt sitrustoner også.

Vinen er såkalt spontanfermentert med naturgjæren fra drueskallene, den har heller ikke gjennomgått malolaktisk gjæring og det betyr at vi får maks ut av de 6 gram med totalsyre som dette varme området i Sør-Afrika allikevel er i stand til å by på. Friskheten er stor.

Men prisen er jo helt i kjelleren. Man må jo nesten bare le over at det er mulig å ha en såpass bra kvalitet til bare 139,90. Ok – 140 kroner – da. Den er på bestillingsutvalget.

Badenhorst

Men vil du spasere rett inn på et polutsalg og bare kjøpe en god Chenin Blanc, er Badenhorsts versjon – Secateurs Chenin Blanc – et bra valg. Adi Badenhorst er den sjarmerende, hippie-lignende skikkelse som var en av grunnleggerne av The Swartland Revolution som dette området halvannen time nord for Cape Town virkelig kjent også i den internasjonale vinverdenen.

Secateurs er hans billigvin, og har vært å få noen år nå. Også under tørkeperioden som varte fra 2016 til 0g med 2018 og litt inn i 19. Men nå er 2020-årgangen her, og med den bedre friskhet og fine grunnvannsforhold etter tørkeårene. Det merkes, for den er litt mindre fet og plommete enn før. Mer liv nå. Mer frukt og sødme, kombinert med nok friskhet. Den beste så langt i serien. Laget av innkjøpte druer, etter det jeg skjønner.  Men en premiumvin er det ikke, for det får man først ved å gå en del opp i pris.

Badenhorst har også lokale premiumviner laget fra druer på eiendommen Kalmoesfontein nær Paardeberg, slik som Golden Slopes og andre. Absolutt verdt å sjekke ut dem også

The Grinder Chenin Blanc. Foto: Vinmonopolet

3146701
The Grinder Chenin Blanc 2020, Coastal region, Sør-Afrika 

Overraskende kvalitet bak denne billigvinen, relativt nøytral på duft med streif av pære og eple såvidt det er, i smaken har den en nesten saltaktig mineralitet som trolig kommer fra granittjordsmonnet der den kommer fra. Kan minne om en Etna Bianco mikset med en Chablis, men uten sjømineralitet av noe slag. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 139,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
California House AS

Secateurs Chenin Blanc fra Adi Badenhorst. Foto: Vinmonopolet.

1695701
Secateurs Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika Deilig vin med bedre mineralitet enn tidligere, veldig flott balanse, plomme, pære, fersken og eple, finslepen finish. Den beste så langt. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt. 184,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Autentico AS