Hvor ofte er det ikke man trenger vinstilen som Pinot Noir gir, men der røde burgundere blir for dyre i forhold til prisen? Ofte. Her er en spenstig og rimelig New Zealander.

Ukens vin: Mud House Pinot Noir 2016, Central Otago, New Zealand.

Mud House Pinot Noir. Her blir den servert til en mozzarellasalat med fenalår. Foto: Geir Salvesen

Som regel er det viner fra Marlborough som er å finne i restauranters vinkart eller som matfølge hjemme hos folk. Denne regionen nord på Sørøya – New Zealand består hovedsakelig av to store øyer – lager syrlige, tropiske, poengterte Sauvignon Blanc-viner, og kjølige Pinot Noir-varianter.

Men i Central Otago – som også er på Sørøya, helt mot vest – er det også veldig interessante viner i en mer kompakt og robust stil. Det er «større smaker» i dem, som regel. De tåler ofte å bli fatlagret. Forskjellen er stor på dag- og nattetemperaturer og det gir aromatisk spenst.

Ukens vin som er «husvinen» hos Mud House i Bendigo, Central Otago, er stappfull av smak uten å være fatpreget. Det er uklart om den har vært på fat, men litt krydder kan tyde på et kort opphold. Den har den litt transparente stilen som en korrekt Pinot skal ha, koblet med bra konsentrasjon og skyv.

Her produseres Pinot Noir-druene i Central Otago. Foto: Produsentens nettsted.

Generelt kan man si at Pinot Noir fra New Zealand ikke ligner direkte på røde burgundere. Men de befinner seg tydelig i Pinot-universet. Og det er nok friskhet i dem. De er ikke overfyldige, overalkoholske og varme. Aromabildet er mer nordeuropeisk.

Ukens vin har nesten 6 g totalsyre pr liter, noe som gir en frisk egensmak. Og smakstrøkket gjør den velegnet til mange typer retter. Den er ikke så skjør i forhold til matmatching.

Mud House Pinot Noir 2016. Foto: Vinmonopolet nettsted

2866201 Mud House Pinot Noir 2016, Central Otago, New Zealand. Kr 159,90, Karakter: 5, 84 poeng Bestillingsutvalget.

Miks av mørke og røde bær på duft, litt urter. Streif av riflemetall. Mest mørke moreller i frukten, men også hint av bringebær. Velproporsjonert og frisk med god fylde og lengde. All round-pinot som går til alt fra grillmat, salater, pasta og pizza til hvit fisk. Virkelig en universalvin.

Importør: Best Buys