Postet: 31. oktober 2018. Vinmonopolet har tatt noen grep i novembernyhetene som gjør dette til et mer spennende nyhetsslipp enn vanlig. Og det uten å bli for sære. Her er noen av de beste nyhetene, på basisutvalget og i bestillingsutvalget.

En god og spesiell vin fra Rioja. Lopez de Heredia. Foto: Geir Salvesen

Jura musserende og hvite stillviner, Barbaresco enkeltvinmarker, Piemonte «underdogs) med mer ukjente druer som Pelaverga. Kultprodusenten Lopez de Heredia i Rioja, Sake og de første, norske whiskytypene. Så er det faktisk også noen gode pappviner på testutvalget, altså det som importørene selv lanserer gjennom basisslippet.

Basisnyhetene på Vinmonopolet er preget av en lekende, men fast, hånd. Hull i sortimentet fylles, og det tas altså noen grep.

Det fine er at nyhetene på ett område har noen få utvalgte flasker, og ikke en haug liktsmakende dråper. Det er trolig slik at Vinmonopolet har merket seg kritikken som tidligere har vært rundt dette.

Alle kan finne noe i dette slippet, men det er nok størst premie for dem som er noe mer erfarne på vinsektoren. Eksempelvis er det nok ingen noviser som starter med å like vinene til Lopez de Heredia i Rioja. Man begynner med noe mer fruktig, slik som en Jumilla eller en hvit Albariño fra Galicia. Men nå kjører Polet på med to viner så ufruktige som vel bare Lopez de Heredia greier.

Dette vinhuset i Rioja er et begrep hos mange vininteresserte, og mange er dem som har latt seg imponere av den totalje uviljen mot noen som helst moderne forandringer og innretninger i en kjeller hvor det ser ut som om en Draculafilm fra 1960-tallet med imaginære spindelvev og eldgamle metalllysekroner. Her regjerer Maria José López de Heredia, vinmaker og ivaretager av en lang tradisjon. Dette stedet er absolutt verdt et besøk hvis du er på de kanter.

Godt og gammeldags og noe av det beste fra «gamle dager», kan man vel kalle denne vinstilen.

Så er Vinmonopolet også innrettet på årstiden. Det er mørkt og kaldt. Og da kan vi ha viner med mer trøkk. Det friske og lette kommer senere når lyse vender tilbake.

En god musserende fra Jura. Jérôme Arnoux Crémant. Foto: Vinmonopolet

MUSSERENDE VINER

10414701 Jérôme Arnoux Crémant du Jura, Jura, Frankrike

Umiskjennelig Jura-preg over denne med nøtter, tørkede urter, litt røyk, nærmest. I tillegg til sedvanlig eplepreg, i litt overmodent stadium. Vilje til uttrykk i denne. Mye for pengene, avslutter litt bittert. Helt tørr, under 3 g sukker pr liter. Miks av Chardonnay og Pinot Noir Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, aperitif. 219,90 kr (basis)87 poeng (terningkast 6)
Plus Vini AS

10433001 Marcel Cabelier Crémant du Jura Extra Brut 2009, Jura, Frankrike

Fin, kjølig eplefrukt med innslag av sitrus og kjeks og krydder. Litt nøtt også i finish. Middels fyldig. Fin usserende, det. 60 måneder på fat gir den en ekstra kremete dybde Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitif. 197,90 kr (parti)86 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

HVITE VINER

10432901 Cotes de Jura Chardonnay Messagelins 2016, Jura, Frankrike

Fin, intens og konsentrert Jura med kjølig frukt, god syre, friske epler og litt smør og nøtt. Har det lille ekstra. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr. 240,– kr (parti)87 poeng (terningkast 6)
Sommelier AS

5971201 Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2016, Jura, Frankrike

Smør, nøtt, eple og fat. Dette er en erstatter for mange burgundertyper og minner kanskje mest om en Meursault. Fin sitrusaktig friskhet også. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, skalldyr, bbq/grillmat. 234,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Best Cellars AS

2254706  Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2017, Bag-on-Box 3 ltr Burgund, Frankrike

Fornuftig kvalitet med faktisk mineraler i underkant, krydder og fersken og steinfrukt i hovedsmaken. Utmerket boksevin, dette. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, aperitif. 499,90 kr (Basis) 82 poeng (terningkast 5)
Enowine AS

10490401 Maison de Vignerons Vin Jaune 2011, Jura, Frankrike

Veldig nøttete, korrekt, kraftig med salt smak, anis og smør og massevis av fat. Nøtter mest. Pluss overmodne epler. Men også noe eleganse og nok friskhet. Interessant og bra eksemplar. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau. 369,90 kr (parti) 90 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

Eksteriøret hos Lopez de Heredia i Haro, Rioja. Foto: Geir Salvesen

8059101 Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2004, Rioja, Spania

Gulbrun på farge, også på duft og smak er den kommet langt, men dette er en type utviklet hvitvin man må ha sansen for. Helt beintørr, veldig mye fat, sopp. Tørket frukt. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl. 349,90 kr (parti) 88 poeng (terningkast 5)
Fondberg AS

10487301 Lopez de Haro Gran Reserva 2012, Rioja, Spania

Svakt gylden, tørket steinfrukt og en behagelig, nøytral utviklet midtsmak med fat og nøtter som hovedelementer, egentlig ingen ferskfruktretning. Kanskje litt kandisert sitrus. Flott vin. Og ikke dyr. 85 prosent Viura fra denne utrolig tradisjonelle produsenten. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, skalldyr. 263,40 kr (parti) 88 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

Lopez de Haro Gran Reserva 2012. Foto: Vinmonopolet

RØDE VINER

 6018506 Ogier Artesis Côtes du Rhône 2016, 3 ltr Bag-in-Box, Rhône sør, Frankrike

85 Grenache, 15 Syrah. Fornuftig Rhône på boks med middels trøk, til bra trøkk. Nøytral, mørk, fløtete frukt med utviklede tanniner. Litt anis og oliven i midtpartiet. Virker rimelig utviklet nå. Ikke så mye retning på duft. Men ok. Bare betongtanker her. Allsidig vin. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat. 439,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 5)
Vinordia AS

2176605 Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2005, Rioja, Spania

Eiendommens særegne stil har overlevd her, med voksaktig, svakt tobakksaktig frukt, streif av hud og lær. Mye tørket frukt. Viltkjøtt på metallbenk. Basamisk eddik også. Spesiell. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 629,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 5)
Fondberg AS

866801 Ch. Moulin Riche 2012, Bordeaux, Frankrike

Behagelig, fyldig og ikke for fatdominert Bordeaux med fløtete, mørk solbærsaktig bærfrukt. Laget av Ch. Leoville Poyferre. Passe med fatpreg. Passer til: Ost, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 359,90 kr (parti) 88 poeng (terningkast 5)
Vinhuset NOFRA AS

Modne druer i Piemonte i den varme 2017-årgangen. Foto: Geir Salvesen

10440201 Roagna Barbaresco 2013
Piemonte, Italia Trivelig og begynnende utviklingspreg på denne, Lakris, litt tebblader, streif av tobakk, klare tanniner. Bra fylde. Mye godt å si om denne. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 540,40 kr (parti) 91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

10156101 Guiseppe Cortese Barbaresco Rabajá 2015, Piemonte, Italia Rik, fast med elementer av røde bær, tørket frukt, litt rognebær. 2015 gir nok modning, så denne gir godt fra seg allerede. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta. 459,50 kr (parti) 90 poeng (terningkast 6)
Terroir AS

5930301 Rivella Barbaresco Montestefano 2014, Piemonte, Italia

Tight og fast, men har det lille ekstra fra en litt tøff årgang, tørket frukt, røde bær, anis og lakris. Mye fat, og kunne godt hatt litt mer sødmesmøring. Men fin fin. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta.450,40 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

10466901 Bel Colle Verduno Pelaverga 2017, Piemonte, Italia

Transparent, fin rødbærsstil over denne som kan minne om en burgunder, egentlig. Med litt nebbiolo i. Saftig i smaken med urter og fast rødbærsfrukt. Abbsolutt verdt et forsøk. 2017 gir modne druer. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta. 218,90 kr (parti) 86 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

Bel Colle Verduno Pelaverga. Foto: Vinmonopolet

7938905 Ch. Pibran 2010, Bordeaux, Frankrike

Meget bra som alle 10-ere, fruktkjøttaktig, fortsatt fersk og ung med integrert frukt og tanniner, bra friskhet. Miks av røde og mørke bær, mest mørke, men ikke så mye grafitt og lær og lite tertiæraromer med sigarkasse og tobakk. Det kommer nok senere. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 1 050,– kr (bestilling)90 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

6821801 Domaine de la Grand Cour Brouilly 2017, Burgund, Frankrike

Bra vin, det. En Beaujolais med fruktkjøtt, nok frisk syre, moreller. Substansrik. Varm årgang. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.279,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

 

Tre norske whisky-nyheter. Myken og to Eiktyrne. Foto: Geir Salvesen

DIVERSE

Norsk whisky er såvidt i startgropen og nå kommer det tre varianter på Vinmonopolet. En fra øya Myken på Helgelandskysten og to andre fra Det Norske Brenneri. Myken Arctic, som den ene heter, er den mest sofistikerte av de tre, men også den dyreste med en tusing i prislapp. De to fra Det Norske Brenneri er større og søtere i munnen, men absolutt drikkbare. En god start, får man si.

10488602 Myken Arctic Single Malt Pineau Finish, Nordland, Norge

En norsk whisky, vellykket sådan. Ganske lys på fargen og pent tilbaketrukket i stil, sømløs og litt elegant smak med toner av sitrus (det hvite på innsiden av sitronskallet), malt, korn og litt røyk. Men ikke så mye. Alt fint her bortsett fra prisen. 999,– kr (parti)89 poeng (terningkast 5)
Cask AS

10488502 Eiktyrne Toll og Holl Refill Sauternes Finish, Norge

Sødmefull, fatpreget norsk whisky med tørket frukt, heftig og sødmefull. Kanskje ikke så kompleks i stilen, men lett å like og et godt forsøk på norsk whisky. 629,70 kr (parti)87 poeng (terningkast 5)
Det Norske Brenneri AS

10260901 Kariho Rokushu Jumai Ginjo, Japan

God, japansk sake. Edel, ren riskjerne, nøtter og ferskensyltetøy, litt champignon-sopp også i smaken. Klart sødmefull, selv om vinen er under 3 g sukker. Til makiruller og lignende. 247,– kr (parti)86 poeng (terningkast 5)
Bonum Beverages AS

BESTILLINGSUTVALGET OG ÅRGANGSBYTTER

10477801 Dom. de Marcoux Chateauneuf-du-Pape 2014, Rhône sør, Frankrike

Fløyelsaktig og myk Pape med litt utviklet, småvarm tykk rødbærsfrukt, på grensen til syltetøy men ikke over, vinen er ellers slank til å være Pape. Deilig drikkevin. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 469,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3316901 Selvapiana Chianti Rufina 2016, Toscana, Italia Årgangsskifte. Kjølig, mørk, urteaktig bærfrukt med sursøte kirsebær og klassisk, ren Selvapianastil. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta. 179,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10368701 Janasse Chateauneuf Du Pape Chaupin 2016, Rhône sør, Frankrike

Umiddelbart fruktig, fløyelsaktig vin med mørk bærfrukt, vanskelig å bli bedre. Ren Grenache, 15 volumprosent alkohol som er pent integrert. Fantastisk veldrikkende Ch. Neuf. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 499,– kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins 

6675401 Muga Seleccion Especial 2012, Rioja, Spania

Heftig, mørk, kjøttfull, fatpreget er intetrert, vinen begynner å vise litt alder med lær og varmt viltkjøtt, Også ganske fast i stilen. En fin viltvin som ikke er for mye tørket og krydret Passer til: Lam og sau, storvilt, småvilt og fugl. 369,90 kr (bestilling)89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

2851506  Bodegas Barahonda Carro Monastrell 3 ltr Bag-in-Box, Jumilla, Spania.

Energisk, ung litt dropsaktig mørk fruktighet med solbærtoner, litt fiol og blomster på duft. En god boksevin som passer fint til mye norsk julemat, ribbe og pinnekjøtt, f. eks. 429,-, kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)

Matchless Wines

1005301 Ch. Musar 2011, Bekaa valley, Libanon

Årgangsbytte for denne vinen som er helt fantastisk i denne årgangen. Mer fruktig i stilen enn tidligere, kjøttfull, med innslag av oliven, hud, pelsverk, moden, varm mørk frukt, men nok friskhet. Flott viltvin. Ikke så mye volatilt over denne. Passer til: Lam og sau, storvilt, småvilt og fugl. 359,90 kr (basis)90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Musar 2011 er en fulltreffer. Foto: Geir Salvesen

7865701 Alheit La Colline Vineyard 2017, Franschhoek Valley, Sør-Afrika

Heftige saker, med nøytral, fet frukt, god fedme og veldig lengde uten å ha for stor alkohol. Veldig dyr men meget bra. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.599,90 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

8357701 Microbio 2017, Castilla y León, Spania

Virkelig heftig med dyp farge, det er vel den beste Verdejo’en på markedet.. Ørlite naturvin, nesten ikke noe sulfitt litt ståltank, sement, glassballonger, helt tørr, litt oliven og nøytral frukt, kan minne om en Palomino. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, småvilt og fugl, skalldyr. 329,90 kr (bestilling)89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

10211601
Charly Nicolle Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2016, Burgund, Frankrike

Syltet grapefrukt på duft og smak, ganske intens – men varm – sjømineralitet med saltaktig finish.. Litt plomme, eple. Ren, fin og smaksrik. Passer til: Fisk, aperitif. 295,– kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

7926906
Giovanni Rosso Barbera Piemonte 2017, 3 ltr Bag-in-Box, Piemonte, Italia

Saftig, juicy, moden Barbera med fiolduft, fin og elegant sødme og et utmerket eksempel på at en Barbera kan være tiltrekkende i en solid årgang. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta. 495,– kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10511801 OMA Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia Gyldengul, veldig salt med intens mineralitet og gule plommer, kompleks, lang og kjølig finish. Veldig bra vin, som en topp burgunder. Passer til: Fisk, skalldyr. 294,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10511701 OMA Etna Rosso 2016, Sicilia, Italia

Mest Nerello Mascalese, men litt Capuccio også. Stram, kjølig, litt lukket nå, men mye syrligsøt mørk frukt, rødbærsfrukt også. Er fint å vente litt med denne. Syrlig og salt finish. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl. 298,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10461701 De Montille Corton-Charlemagne Grand Cru 2015, Burgund, Frankrike

Ren, pen, krydret, litt jordlig og anisaktig, veldig typeriktig, her kommer de Montille sin rene stil til nytte i en såpass moden årgang. Et lite kunstverk, dette. Nøytral, svak ferskenfrukt. Helt utmerket fatbruk. Passer til: Fisk, lyst kjøtt. 1 325,– kr (bestilling)93 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS