Postet: 14. desember 2017. Flere gode sørafrikanske viner kommer trolig til å miste listeføringen på grunn av et tendensiøst tv-innslag om forholdene for sørafrikanske vingårdsarbeidere. Nedgangen rammer også dem som kan dokumentere gode forhold. Men all mulig grunn til å holde fast ved godsaker som Badenhorst Secateurs Chenin Blanc og andre.

Ukens vin: Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2017.

 Adi Badenhorst på eiendommen i Swartland. Foto: Geir Salvesen

I et fallende marked – i hvert fall hvis man bare regner salget på Vinmonopolet – sliter sørafrikanske vinprodusenter også med utfallet av den danske TV-dokumentaren Bitre druer.  Den ble sendt på NRK fjernsynet 1. november 2016 hvor det ble dokumentert dårlige arbeidsforhold for arbeidere på fem vinfarmer – i Robertson og Drakenstein – som ligger halvannen times kjøring øst for Cape Town.

Men dokumentaren ble i ettertid grundig kritisert for å være for vinklet og ubalansert selv om det også ble tatt affære lokalt overfor de fem farmene som det var snakk om i dokumentaren.

Som det så ofte skjer i slike sammenhenger, ble samtlige sørafrikanske produsenter satt i et dårlig lys, selv om ikke det var hensikten i dokumentarprogrammet. Det betyr at lokale arbeidere også ved alle de andre vinprodusentene blir rammet av salgsnedgang i kjernemarkedene. Her i Skandinavia har salget generelt økt kolossalt de siste årene.

Vingårdsarbeidere fra Robertson, Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Så er det jo slik at moderne innstilt konsumenter ikke er interessert i å kjøpe varer fra produsenter som utnytter arbeiderne eller som lager usunne varer. Moderne konsumenter vil at maten de kjøper, skal være forsvarlig laget. At slaktedyrene vi spiser skal ha «gode forhold» før de blir til vår mat. Dette følger også en hovedtrend i retning av et mer bærekraftig landbruk.

Men her rammer det altså uskyldige produsenter.

I november i år var salget av sørafrikansk rødvin ca 18 prosent under fjoråret her i Norge. Hvitvinssalget er imidlertid i oppgang, og det er en lysning for produsentene. Men det ligger bare på ca halvparten av salget av de røde vinene.

Stor importør

Autentico er en av de store norske importørene av sørafrikansk vin. Annette Storm hos Autentico forteller at norske restauranter nå har fått øynene opp for sørafrikansk vin:

– For ikke lenge siden hadde restaurantene kanskje en eller to av de gamle slagerne på vinkartet. I dag er situasjonen betraktelig endret og mange restauranter har gjerne opp mot 5 til 10 forskjellige produsenter fra Sør-Afrika på kartet. I tillegg brukes vinene aktivt i vinmenyer. Spesielt er de unge, eksperimentelle vinprodusentene fra den nye generasjonen er nå sterkt representert. Vin fra den nye verdens underverden spres gradvis til folket, sier hun

Parallelt med salgsoppgangen – inntil i fjor – var det en ny bølge av sørafrikanske produsenter som utviklet utrolig interessante dråper med masse terroir-preg. Jeg kan nevne Chris Alheit, Andrea og Chris Mullineux, Donovan Rall, Peter Allen Finlayson, Eben Sadie – og Adi Badenhorst. De to sistnevnte er naboer ute i Swartland. Badenhorst har flere viner i basisutvalget. Bl.a. Secateurs Chenin Blanc og The Curator.

-Adi Badenhorst er et fyrverkeri av idéer og initiativ og er en av de virkelige pådriverne for det ”nye” Sør-Afrika. Adi ble utvalgt av Vimonopolet til å ta en full BSCI-kontroll om arbeidsforholdene. Kontrollen innebar en fullstendig gjennomgang av arbeidsforholdene på hans vingård, en kontroll han bestod med glans og toppkarakteren A på samtlige punkter.  BSCI-sertifikatet er viktig dokumentasjon og trygghet for at produktet er etisk bærekraftig. Dette jobber vi med å kommunisere slik at kundene og de ansatte på Vinmonopolet polet skal kunne selge, kjøpe og nyte Badenhorsts viner med god samvittighet, sier Annette Storm.

Hippiene i Swartland

Noe av det første man legger merke til når man kommer til Adi Badenhorsts vinanlegg ute i hetedirrende Swartland er at det dundrer Frank Zappa fra det eldgamle stereoanlegget. Og at den langhårede Adi Badenhorst ser ut som om han akkurat kunne ha tatt steget ut fra en hippie-kommune fra 1960-tallet og tidsmaskin-landet med et smell i en glovarm, amfiteater-lignende skråning i Swartland i Kapp-Provinsen. Og at det fra disse skråningene kommer noen bemerkelsesverdige viner. Både hvite og røde. Revolusjonerende, nesten. Så stammer de også fra Swartland Revolution, som den lokale «opprørsbevegelsen» har kalt seg selv. Den blir drevet av folk som Eben Sadie, Badenhorst.

Poenget med de nye vinstilene var at de skulle være regionalt sterke produkter med minimal intervensjon fra vinmakerne. Vinen skal egentlig lage seg selv, ikke sminkes med for mye fat. Felles regler, som opprørerne i Swartland Independent Producers har satt opp for seg, innebærer blant annet null tilsatt gjær, null tilsatt syre, null tilsatt tannin, bare 25 prosent nye fat (og bare europeiske).

Ut av dette skal det komme terroir-pregede dråper som skal ha naturlig leskende syrer, balanserte viner som ikke er for alko-sterke. Det er ikke alltid det klaffer, men som regel gjør det det.

Andre Adriaan (Adi) Badenhorst fikk vin inn med farsmelken. Hans bestefar var sjef på Groot Constantia, faren jobbet med vin på nabogårdene Buitenverwachting og Constantia Uitsig, og Adi hadde lukten av druer i nesen under barndom og oppvekst. 13 år gammel laget han sin første vin.

I 2008 kjøpte han en vinmark på ca 60 hektar ute i Paardeberg Mountain i Swartland sammen med et familiemedlem. Resultatet var A A Badenhorst Family Wines. Resten er historie.

Testen

Badenhorst har viner i alle priskategorier. Og hele fire viner i Basisutvalget. Jeg synes Secateurs Chenin Blanc er beste kjøp, mens røde The Curator er en litt røffere kjøtt- og grillvin. Hans White Blend som er i BU, er av svært høy kvalitet. De fleste av vinene er produsert av druer som vokser i solsvidde Swartland, men der vinene også har mye mineralitet i seg.

1695701 Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2017, Swartland, Sør-Afrika. Kr 164,90, Karakter 5+, Poeng: 85. Importør: Autentico

Laget i en ekstremt tørr årgang, noe som vel merkes. Rik, fet og litt plommete i frukten, fersken også, litchi. Lett å matche med mat og salater og diverse. Kanskje også pinnekjøtt og ribbe. Mangler kanskje litt friskhet i forhold til normalårganger. .

6878501 Badenhorst The Curator 2015, Sør-Afrika. Kr 125,-, Karakter: 4+. Poeng: 80

En vin i Sør-Rhone-stil, med Syrah, Grenache og Cinsaut, Svakt fiolett i kanten, frisk, blomsteraktig og fiolduftende, modne tanniner. Litt rustikk i finish. Serveres avkjølt, ved 10-12 grader.