Postet: 29. desember 2017. Hvis du vil ha noe enkelt og godt til din boblevin, er det noe som passer ekstremt bra og som løfter frukten i vinen. Og så er det noe som tar livet av den. Unngå det siste, ikke sant?

En glimrende kombinasjon. Ukrydret, men elegant-saltet, Sørlandschips. Og en boblevin. Foto: Geir Salvesen 

Musserende vin og Champagne. Ganen fuktes i forventning over de mest fornemme matkombinasjoner. Østers, kaviar, piggvar i Champagnesaus. Etc, etc. Men: Factum est at det er få ting som løfter en musserende vin bedre enn:  (Her kommer fanfarene, tam-tara-taaa) Sørlandschips! Det skyldes ikke at jeg har dialekt fra den landsdelen og min oppvekst der, men at spesielt to typer av Sørlandschips gjør noe veldig godt med musserende i min munn. Altså: Sørlandschips med havsalt. Og Sørlandschips med Himalayasalt.

I mat og vin handler det meste om detaljer. Også her. Peanøttoljen som blir brukt til å steke potetflakene i – og de spesielle og elegante salttypene – gir frukten i Champagnen et ekstra skyv.

Ok, så kan du også bruke Maarud eller andre chipsprodusenter, men etter min smak har de nevnte flak fra sørpå i landet det lille ekstra. Både når det gjelder fettet og saltet.

Her er vi ved kjernen i snacks-matchingen. Vin liker fett i maten. Og litt salt. Ikke for mye salt, for da må man opp med sødmenivået. Men de fleste musserende har noen gram med restsukker, så dermed balanseres saltet også fint.

Boblevin fra Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Ikke som drink-snacks

Jeg kom på å skrive denne saken etter å ha frekventert flere bardisker – hvor man brukte samme snackstyper som til vanlige drinker. Men en Gin & Tonic smaker helt annerledes til peanøtter, enn en musserende vin som slåss med den pussige sødmen som finnes i mange nøttetyper – kanskje med unntak av valnøtt som har større innslag av bitterhet og astringens, som det så fint heter.

Noen vintyper er gode til mandler og nøtter. Fino Sherry, for eksempel. Men ikke boblevin.

Her er min egen ja-liste til musserende:

Potetchips med nøytrale smaker uten krydder, stekt i peanøttolje.

Saltstenger

 

Her er min egen nei-liste til musserende:

Peanøtter, nøtter, mandler

Krydret potetchips

Krydrede, sukrede snackstyper.

Når det gjelder popcorn, ligger den snackstypen og vaker midt mellom ja- og nei-leiren for mitt vedkommende. Det er salt og fett der, men mais har også sødme. Så det spørs hvor mye restsukker den musserende vinen har og hvor høy syren er. Syre-dempede og utviklede musserende viner, f. eks fra Sør-Afrika, kan tåle popcorn. Mens en Zero Dosage Champagne ikke kan tåle det.

Etter min smak.