Postet: 7. mai 2018. Svært mye i vinverdenen er bedre i dag enn tidligere. Det gjelder også Chablis-produsenten Vocoret.

Patrice Vocoret ute i vinmarkene. Foto: Marie-George Stavelot. 

-Tynn, som vanlig, skrev DNs Chablis-spesialister Geir Gjerdrum og Tom Marthinsen i 2004. De var ikke nådige, og ga en av Vocorets Chablis’er bare 75 poeng. Vocoret var et firma som lenge lå og var stort, men ikke så omtykt her i landet. Det er fortsatt stort, med 50 hektar vinmark. Selv husker jeg Vocoret som et helt vanlig Chablisfirma som ikke fremkalte så mye reaksjoner hverken i den ene eller den andre retningen. Men 75 poeng var jeg nok ikke i nærheten av.

Men mye må ha skjedd på 14 år, fordi Vocoret fremstår i dag med terroirdrevne viner som i den kjølige – og vanskelige – 2016-årgangen, fremstår som både presise og kvalitetspregede.

Jerome Vocoret tar seg av vinifikasjonen. Foto: Marie-George Stavelot.

Vocoret virker som å ha fulgt samme bane som William Fevre. Oppover kvalitetsstigen. Bedre utvelgelse, mer konsentrasjon. Renere stil. Det kan man se i Vocorets vanlige Village-Chablis. Altså Chablis AOP 2016.

2016, ja. Frost i april, høljregn i mai. Så hagl. Så en storm 27 mai. Så var det sopp, etc. Mange fikk store tap av avlingene. Så kom det pussig nok tre måneder med mer sol enn normalt, og en kjølig september. Det som har overlevd er en klassisk, kjølig Chablis med mineralitet og stein og sjø – som er det vi vil ha.

Tre blad Vocoret blant mainyhetene på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen

 3456601 Vocoret Chhablis AOP 2016, Bourgogne, Frankrike. Kr 209,-, Karakter: 5+, Poeng: 86

2016 er en veldig presiis årgang uten så mye fruktsødme, lys limegrønn på farge, god sjømineralitet, krisp og bra lengde. Denne kvaliteten måtte man tidligere opp i 1.er cru-kategorien for å finne.

 1484301 Vocoret Chablis Vaillons 1.er Cru 2016, Bourgogne, Frankrike. Kr 259,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Nydelig vin lys limegrønn, har klare 1.er cru-noter med mer flesk i midtpartiet, pære- og eple med et lite tropisk streif, god lengde. Litt fløtete.

10095401 Vocoret Montee de Tonnerre 1.er Cru 2016, Bourgogne, Frankrike. Kr 289,-, Karakter: 6, Poeng: 90

Virkelig bra vin med steinrøyk, mineraler, kalk. Litt sjø også. Strukturert og kraftig, bør egentlig dekanteres.