Postet 4 Januar 2019. Jeg vet hva du muligens tenker. Beaujolais er noe tynt skvip. Ikke nødvendigvis nå lenger. Og ikke denne. Trénels rimelige og modne Cuvée Rochebonne er en herlig pinot-noir-lignende vinsmakning i 2017-årgangen.

En av de vakre landsbyene i Beaujolais. Foto: Trenel.

GEIR SALVESEN

Det er mye man kan si om et område som til de grader har vært skjøvet ut i kulden av vindrikkere. Kanskje fordi områdets store salgssuksess, Beaujolais Nouveau, både har lokket og frastøtt mange, og at denne årets ferske vin ga avsmak hos noen og stemplet området og vinstilen som simpel.

Så er det kanskje også det at Beaujolais og Gamay-druen som råder der, ikke er like «edel» i smaken som Pinot Noir-vinene som ellers gjør det bra i Bourgogne. Det oppstår av og til et litt metallisk preg i munnen (min munn), og koblet med litt grønne tanniner og urter, kan det bli lite igjen av den sjarmen som disse nærmest yndige landsbyene i det bølgende, fine vinlandskapet i Sør-Burgund ellers utstråler.

Det er ikke det at alle vinene har vært så gærne i smaken. Noen av dem har vært riktig så trivelige, fra noen av de beste landsbyene. Men prisene har gjerne vært såpass i høyden at mange andre rødviner har fristet mer, og da faller gjerne et område som Beaujolais ut som førstevalg.

Men denne vinstilen – som altså minner litt om Pinot Noir – med en transparent, juicy fremtoning, kan være midt i blinken til de lettere mattypene som er naturlig å spise nå når vi har fetet oss opp litt rundt jul og nyttår. Nå er fisken god, torsken. Vi kan bruke den til kylling også.

Trénel er et firma som har produsert vin i dette området i rundt 90 år – og druene til ukens vin, Cuvée Rochebonne, sies å være mellom 70 og 100 år gamle, og vokser på et steinete område helt mot øst i Beaujolais. Helklasemaserasjon og opphold i betongtanker i fem måneder er den enkle fremstillingsmetoden.

Selv om Beaujolais ligger sør i Bourgogne, kan det se ut som om Gamay – både på grunn av druetypens karakteristikker og vinifikasjonsmetode trenger litt mer varme enn Pinot Noir. Jeg kan ikke bevise det, men her har vi altså en varm 2017-årgang som tydelig løfter frem en fyldigere, modnere frukt enn man er vant til sammenlignet med kjøligere årganger.

Trenel Cuvée Rochebonne 2017. Foto: Produsenten

3324101 Trénel Beaujolais Cuvée Rochebonne 2017, Bourgogne, Frankrike. Kr 154,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Ypperlig, saftig, moden Beaujolais med tydelig, sødmefull rødbærsfrukt, mest ferske kirsebær og bringebær, litt urter og pen lengde. Harmonisk smaksforløp. Passer til: Hvit fisk – kokt og stekt, kylling, salater.

Vinarius