Aldri har vel ordet museumsvin hatt en bedre klang enn hos Scarpa i Nizza Monferrato i Piemonte. Denne produsenten er noe helt for seg selv.

Ukens vin: Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2008

Carlo Castino har laget vin for Scarpa siden 60-tallet. 1962 var hans første årgang! Foto: Geir Salvesen

Det er bare noe med Scarpa som lokker frem de store ord. Slik som en Italia-kjenner som hjemme i stuen min fikk smake på en 1982 Barbaresco Tettineive fra Scarpa og som sa det var den beste vinen han noensinne hadde drukket. Og han hadde drukket mange.

Jeg kan vel ikke si at Scarpa (som for øvrig betyr sko på italiensk) er de aller beste vinene jeg har smakt, men i Piemonte kommer produsenten veldig høyt opp på min liste. Barberaen La Bogliona er imidlertid den beste jeg har smakt av den druetypen. Hvorfor? La oss først se litt på vinanlegget. Som ligger i et gammelt ølbryggeri i Via Montegrappa i en sidegate i Nizza Monferrato.

Kjelleren hos Scarpa. Foto: Geir Salvesen

I kjelleren, som ligner på et museum, er det stort sett bare gamle, store fat, altså det italiernerne kaller «botte». Druene er økologisk dyrket, halvparten fra egne vinmarker. Og: Det kryr av modne og eldre flasker. Altså: Det er mulig å få kjøpt viner som er fullmodne. Ja, det oppmuntres til det. I Norge selges nå 2014 Barbera I Bricchi. Hvem andre er det som opererer med en 5 år gammel Barbera som sin ferskeste vin? Ikke vet jeg. Tror ikke det er noen. I tillegg har de 2007 og superårgangen 2008 på lager av Barbera Bogliona. I Norge.

Carlo Castino følger med når Celia Monteco heller i godsakene. I Bricchi og La Bogliona er de to hovedvinene fra Asti-området.  Foto: Geir Salvesen

Vinene har alltid smakt det samme, i hvert fall i nyere tid. Det kan man trolig takke hovedvinmakeren Carlo Castino for som har over 50 år i virksomhet der. Han startet i 1961, og jeg tror han lager vinene stort sett som han gjorde den gang. Altså har vi her å gjøre med en skikkelig tradisjonalist. De store fatene brukes bare til å oksidere vinen litt. Og ikke til å gi den fatsmak.

I det siste har vinmaker Silvio Trinchero overtatt det daglige, men Castino er fortsatt med i kulissene og stiller opp på vårt besøk hos Scarpa denne fine septemberdagen. Den opprinnelige eierfamilien har for øvrig solgt seg ut og huset har nå fått russiske eiere. Men de legger seg ikke opp i vinmakingen, etter det jeg skjønner. Det som er vellykket, får fortsette.

Hva er det som er så spesielt med smaken, da? Jo, det er det lagrede preget som er så spesielt. Man får alltid, nesten, et hint av medisinal lakris og trøffel. Samtidig er det med noe leskende, søt – men utviklet – fruktighet også.

Her er de fleste av Scarpas viner som er til salgs i Norge. Barbera I Bricchi, som nå er i 2014-årgangen, er kanskje den svakeste varianten.

Scarpa La Bogliona. Foto: Vinmonopolet

3908801
Scarpa Barbera d’Asti Bogliona 2008, Piemonte, Italia 

Flott, utviklet Barbera, litt medisinal, trøffel,  lakris, veldig lengde. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam. Stort bedre blir ikke Barbera.  396,– kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9955701
Scarpa Barbaresco Tettineive 2015
Piemonte, Italia Fin, utviklet, lær- og trøffelaktig skapning med lys farge, rognebær og tjære i aromabildet, smaken er relativt varm, tanninene er der men pent utviklede. Lettdrikkelig. Men ganske ung ennå. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 578,– kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9955601
Scarpa Barbera d’Asti I Bricchi 2014
Piemonte, Italia Litt tertiæraromaer, pluss stall, og også litt syrlig frukt. Også litt lakk. Malern’s fra Bjercke. Bra vin, men litt trang akkurat i denne årgangen. Passer til: Storfe, pizza / pasta, lam, bbq/grillmat. 289,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

9955801
Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2013
Piemonte, Italia Mykere og elegant, men fortsatt god og litt teak og edelt treverk på duft, og stoffrik. Litt for ung, men viil bli bra om 4-5 år. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam. 459,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9955801
Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2011
Piemonte, Italia For et trøkk! Medisinal, trøffelaktig, lær, mye tertiæraromaer, mørk mintaktig fruktighet. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam. 459,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9955701
Scarpa Barbaresco Tettineive 2009
Piemonte, Italia Fin, utviklet, lær- og trøffelaktig skapning med lys farge, rognebær og tjære i aromabildet, smaken er relativt varm, tanninene er der men pent utviklede. Passer til: Lam, storfe, storvilt, småvilt og fugl. (Nå er enkeltflasken utsolgt, men en Magnum til kr 1200 er fortsatt å få tak i i Norge, varenummer 9955705) 578,– kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS