Postet: 12. oktober 2017. Ute i ødemarken nær Undheim på Jæren driver danskfødte Bo Jensen med noen av klodens beste geitoster. De smaker utmerket til en Sancerre eller Pouilly Fumé.

Sancerre og Pouilly-Fumé smaker utmerket til de karaktersterke geitostene fra Bo Jensen. Foto: Geir Salvesen

«Levende lys, rødvin og ost», het det i kontaktannonsene i gamle dager. I dag ville vi kanskje ha forandret dette til hvitvin og ost. For: I mange tilfeller er det hvitvin som passer best. Tanninene i rødvin får melkestoffene i osten til å koagulere og kjennes ut som små piggtrådballer i munnen. Alternativet er å velge en lagret rødvin, hvor tanninene er slipt ned. Da er kombinasjonen lettere å svelge.

Bo Jensen med supernorsk chevre og Jæren-geiter. Foto: Privat

Men når det gjelder hvit geitost, chèvre, er det egentlig bare en topp-kombinasjon i min munn. (Det er mulig at en kald Cabernet Franc fra Loire, eller en kald Pinot Noir fra New Zealand hadde passert, smaksmessig). Sauvignon Blanc fra Loire. Sancerre eller Pouilly Fumé. I ostene til Bo Jensen er det en livlig, bærende syrlighet som gjør disse Loire-vinene enda mer fruktige og komplekse. Osten lokker frem konvallduft, solbærbuskblader og stikkelsbærsmaker i vinen. Og den får vinen til å smake søtere. Denne ostetypen er forøvrig  kjent fra Sancerreområdet, hvor de lager noen av Frankrikes beste varianter.

Bo Jensens oster fås kjøpt bl.a. hos Gutta på Haugen, Ullevålsveien 45 i Oslo. Ekstra godt smaker kombinasjonen sammen med toastet brød, gjerne speltbrød.  Prøv gjerne Lille Aske, laget på upasteurisert melk, med et lite askelag på utsiden. Fjelltopp er en annen godbit.

Sancerre og Pouilly Fumé fra produsentene Dezat og Fouassier. Foto: Geir Salvesen

Det er mange viner å velge mellom. Og de fleste fås til en grei pris, det vil si under 200 kroner.

Her er en av dem:

4738501 Dezat Pouilly Fumé 2016, Loire, Frankrike. Kr 189,-, Karakter: 6, Poeng: 85

Frisk og lett krydret duft av stikkelsbær, pære, blomster, sitrus og lime, mineraler, lime og lett sødme over en tørr grunnsmak. Bestillingsutvalget.