Noen veldig gode rosévinkjøp

DENNE SIDEN ER UNDER REVIDERING OG VIL BLI OPPDATERT SNART

Få en rosa fremtid

Mange tror rosévin bare er kjipe greier som man bruker til å skylle ned noe enkel mat en sommerdag. Tro om igjen. Rosévin kan være seriøst godt. Vanligvis er det heller ikke så dyrt. Denne vintypen har hatt et kolossalt oppsving i Norge de siste årene. Drikk den også i den kaldere årstiden. Den passer til det meste som har samme farge!

rosevin1

– Se her, sier Tom Bove på Ch. Mascaronne i Provence. – Er ikke dette litt spesielt jordsmonn, så vet ikke jeg.
Han holder opp en neve med småstein som ligner på lys skifer.
Jord og jord, fru blom. Det er stein og nedbrutt stein. Akkurat slike elementer som er med på å gi vin personlighet. I Provence i Sør-Frankrike har man hatt tradisjon i å lage rosévin i 2000 år, så de burde jo ha litt greie på det.
Rosévin kommer i en rekke forskjellige smaksstiler. Men de kommer i en rekke forskjellige tapninger og stiler. Noen så lyse og elegante at man skulle tro de var hvitviner. Andre umiskjennelige rødrosa, på grensen til rødvin. Noen med rene bærfrukttoner, andre med nesten bacon-aktige aromaer.
Hva man kan lære av det? At det finnes en rosévin omtrent for enhver anledning. Inkludert grillkjøtt.
Druetypene som brukes, er stort sett en miks av de røde druetypene som blir brukt rundt Middelhavet og der man kan velge maserasjonstid, altså den tiden de fargede drueskallene skal være med og gi farge – og struktur og tanniner – til den endelige vinen. Grenache og Cinsault er hyppig brukte druetyper.
Jeg mener Mascaronne leverer høyeste kvalitet til lavest pris.

rosevin2
Mye stein i jordsmonnet til Mascaronne i Provence. Tom Bove viser frem en håndfull. Det gir roséviner med svak mineralitet og flere nyanser. Foto: Geir Salvesen

De to mest eksklusive slottene er Domaine Ott og Ch. d’Esclans. Ott ligger helt nede ved Middelhavsstrendene og er kanskje det tradisjonelt mest kjente slottet. Grunnen er at de var tidlig ute med å lage konsentrerte viner med lavere avkastning, og faktisk også lagringsdyktige roséviner.
Ch. d’Esclans er kjøpt med amerikansk kapital, og er et faktisk slott som ligger i innlandet av Provence, i hjertet av det sjarmerende landskapet. Garrus er deres topp-produkt, her brukes det også fat som gir en egen struktur.

9240901 La Mascaronne 2015 Quat Saisons, Côtes de Provence, Frankrike. Kr 159,-, Karakter: 6, Poeng 86. Bestillingsutvalget. Karakter: 6, Poeng: 86
Roser på duft med røde bær og moreller, hint av markjordbær, i smaken lang frisk og fyldig med mineraler og en ørliten tanninkjerne. Her får du både kraft og eleganse til lav pris. Alkohol: 13,5, som gir litt skyv på fylden.

5143401 Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2014, Domaine Ott, Provence, Frankrike. Kr 309,90, Karakter: 6, Poeng: 88. Bestillingsutvalget.
Lys kobberfarget, fint strukturert rosé fra rosévinmesterne. Roser, røde bær i aromabildet, kombinert med sitrus og hagebær i smaken. Blant toppvinene fra dette området.

8051501 Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2014/2015, Frankrike. Kr 150,-, Karakter: 6, Poeng: 81, Basisutvalget.
En vin fra Correns, en liten, sjarmerende landsby som er den eneste 100 prosent biodynamisk erklærte vinlandsbyen i Frankrike. Svært lys rosa, et nøytralt duft- og smaksbilde med forsiktig innslag av roser og rød bærfrukt, nok friskhet, svak kjernebitterhet i finish. Men ikke så mye at det skjemmer. (2014)

1010201 Domaine la Suffrene 2015, Bandol, Provence, Frankrike. Kr 168,-, Karakter: 5. Poeng: 84. Basisutvalget.
Hvis du vil ha litt smakskrutt og krefter, er dette vinen. Muskel-rosé. Eller: En vin som gir litt motstand i munnen. Kobberbrun på farge. Det er en kraftpakke med litt rognebær og fersken og urter. Avslutter med en kjernebitterhet som gjør dette til en klar matvin. Du kan bruke den til kjøtt, til og med.

2210701 Château d’Esclans 2014, Provence, Frakrike. Kr: 299,-, Karakter: 5+, Poeng: 87, Bestillingsutvalget.
Ligner på en elegant hvitvin, med bare et anstrøk av rød bærfrukt, miks av steinfrukt også med duft og smak av pære, litt kirsebær. Harmonisk i finish med en liten nypetouch i utgangen. Veldig bra rosé hvis du vil ha det subtilt.

rosevin3
Château d’Esclans i Provence er en staselig bygning. Rosévinslottet sikter seg inn mot pris- og kvalitetstoppen. Foto: Geir Salvesen

2210401 Les Clans 2012, Côtes de Provence, Frankrike. Kr 441,70. Karakter: 5+, Poeng: 88. Bestillingsutvalget.
Vellykket forsøk på å lage en vin med smaksskyv. En uttrykksfull rose, svakt lakserosa mot kobberfarget, i smaken solbær, ørlite fatkrydder, blomster. Har tydeligvis vært på fat, men det gir mest struktur. Bruk denne til gastronomiske toppretter. Fordi det er mest en matvin.

1293701 Château de Berne Grande Recolte 2015, Côtes de Provence, Frankrike. Kr 166,60, Karakter: 6. Poeng: 85 Bestillingsutvalget
En spesiell, parfymelignende flaske er dette fra ett av de få, ganske så fasjonable slottene i Provence med to flotte restauranter og helikopterlandingsplass på plenen. Vinene er gode og subtile i klassisk Provence-stil. Litt steinfrukt. Litt aprikos og fersken og lignende bløt steinfrukt. Og en fin prislapp. Slank med 12,5 volumprosent alkohol.

rosevin4