Vinverdenen er vel delt i to. De som liker den. Og de som misliker endrueviner av den. Men mange liker den når den er mikset med andre, slik som i Bordeaux. Den heter jo Cabernet Franc.

Ukens vin:

Glenelly Cabernet Franc 2019, Stellenbosch, Sør-Afrika

Deler av skråningene i bakgrunnen til høyre er plantet med Cabernet Franc hos Glenelly i Stellenbosch. Det er en mektig vin med mye smak. Og finnes i Basisutvalget til Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen.

GEIR SALVESEN

Stellenbosch.

La oss si at du kommer kjørende fra Stellenbosch i Kapp-provinsen, og skal over fjellpasset til Franschhoek. Den første eiendommen i Ida’s Valley, før den veldige bakken oppover mot Helshoogte Pass starter, heter Glenelly. Og det er ingen tilfeldighet at det er plantet Cab. Franc-druer her. For eieren er nemlig så fransk som det går an. May de Lenquesaing. Mangeårig eier av det svært velrenommerte Pauillac-slottet Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande med bl.a. Ch. Latour som nær nabo. Historien er at hun i 2003 – som 78-åring – kjøpte denne eiendommen. Både fordi hun ville fortsette den franske vinhistorien i Sør-Afrika med hugenottene som ble fordrevet av religionskriger i Europa og fordi hun så potensialet i dette område til å lage flotte viner. I tillegg ville hun bidra til å investere i landet og dermed bidra til den økonomiske utviklingen. Hun lever fortsatt, men har trukket seg tilbake.

May de Lenquesaing, fotografert på Glenelly i 2018. Foto: Glenelly.

I dag er det sønnesønnen Nicolas Bureau og Maxine Bureau som driver virksomheten i Sør-Afrika. Han har ikke direkte bakgrunn fra Bordeaux, men oppholdt seg etter eget sigende i Paris som forretningsmann før han flyttet sørover. Jeg fikk en liten prat med ham etter en lunsj på den fine – og franskinspirerte – restauranten på eiendommen.

Også Rotschild-familien jobber med vinprosjekter i dette området. Som i Rupert & Rothschild. Det er helt klart at toppene i Bordeaux ser store muligheter her.

Men her altså Glenelly. Som satser på å være fransk-inspirert i Sør-Afrika. Det er også en del av imaget.

Staselige mange av de nye vinanleggene i Sør-Afrika. Glenelly i solnedgang. Foto: Produsenten

Såkalte Bordeaux-blandinger er ganske vanlige i dette landet, men ren Cabernet Franc er det ikke så mange som driver med. En av de beste er en annen produsent i Stellenbosch, Bruwer Raats. Men Glenelly er kjekk å ty til fordi det var nyhet i basisutvalget i siste nyhetsslipp i fjor.

Grunnen til at denne druen ikke har vært så populær som endruevin handler om flere ting. (Den dyrkes jo for seg selv i Loire, i Chinon) At den er vanskelig å dyrke, det er mye sykdom på vinstokkene, den modner sent og blir ikke helt moden i kalde årganger. Smaken blir beskrevet som noe endimensjonal med blyant- og grafittelementer på duft. Og så har vi da tanninstrukturen. Er ikke druen riktig dyrket og fått passe modning, blir den grønn og besk og veldig tannisk. Men den er alltid litt tannisk, og det er jo den egenskapen som trengs for å stramme opp en god del Merlot-drevne østkantviner fra St.Emilion og Pomerol slik at det ikke bare blir plommer og søtsuppe. Det siste er selvsagt litt overdrevet, men plommer og fruktsødme er ikke det som en fransk Bordeaux først og fremst skal forbindes med men det er noe som har fulgt med temperaturstigningen.

Paradoksalt nok kan det se ut som om Cab. Franc allikevel har en fremtid i Bordeaux. Grunnen er varmere vær og Merlot-druer som blir overmodne, overalkoholiske og flate. Den sentmodnende Cab. Franc kan da komme inn. Det gjenstår å se.

Den trenger nok modning, og det får den i Sør-Amerika. Og i Sør-Afrika. I bakkene bak Glenelly stråler solen villig svært mange dager i vekstsesongen, slik at at tanninstrukturen – som også lar seg finne igjen i denne vinen – om omhyllet av moden, mørk, sødmefull frukt. Plomme, f. eks.

Men mange finner det også tiltrekkende med litt motstand i vinen. Den lille kanten av stål og snerp. Og den nesten alltid mørke bærfrukten. Og steinfrukten.

Dette er utmerket spise til Cabernet Franc. Entrecôte med pommes frites og en liten, syrlig salat. Foto: Geir Salvesen

Dette med tanninene gjør nok bruksområdet mer begrenset, for man trenger litt kjøtt og fett og biff og lignende for å matche den matmessig.

En god, gammeldags biff, entrecôte med bearnaise og pommes frites, er et helt utmerket matfølge. Mens f. eks en enkel pastarett ikke passer.

Men her er den, altså. Det koster ikke mye å prøve. Grunnen til at den heter Glass Collection er for øvrig at Madame de Lenquesaing har en aldeles superb samling glass og drikkekar og krukker i et eget museum tilhørende Glenelly. Helt tilbake til oldtiden, faktisk.

13439001 Glenelly Glass Collection Cabernet Franc 2018, Coastal region, Sør-Afrika 

Deilig, litt opulent Cab. Franc, med drikkevennlig, juicy stil. Mørke og røde moreller, litt plommer og fruktsødme. Ellers: Passe med tanniner. De skal jo være litt faste i fisken, viner laget på denne druen., Passer til: Storfe, lam og sau, lam, and. 174,30 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS