Postet: 29. September 2017. Provence-rosé er blant de eldste vinmarkene i Frankrike. Château Roubine er ett av 18 cru-klassifiserte slott i Provence og har vinmarker hvor det har vært laget vin i over 2000 år.
Valérie Rousselle viser frem høstemodne druer på Cháteau Roubine i Var, Provence. Foto: Geir Salvesen
Den gamle romerveien går gjennom eiendommen til Valérie Rousselle, eieren av Château Roubine i Var – mellom byene Lorgues og Draguignan i tykkeste Provence.
-Det har vært dyrket vin her i mer enn 2000 år, sier madame Rousselle. Navnet Roubine har ikke noe med rubin å gjøre, men er provencalsk for «bekk» – en bekk som sørger for god nok drenering av vinmarkene. Ikke at det vanligvis er et problem, fordi dette er Sør-Frankrike. Og temperaturen er god og varm.
Det var romerne som startet vindyrkning i Provence. Og den gamle romerveien «Julienne» går gjennom vinmarken. Så her snakker vi om ekstreme vinmakingstradisjoner.
Roubine var ett av 18 slott eller eiendommer som ble cru-klassifisert i 1955, 100 år etter at Bordeaux-vinene ble klassifisert og delt opp i fem cru-klasser som stort sett består den dag i dag, med svært få endringer. Mouton-Rothschild ble 1. Cru i 1973.
Smakning på Roubine. Slottet har også kjøpt naboeiendommen, Ch. Sainte Béatrice, som også blir importert til Norge. Tilsammen har de ca 20 viner med rosé, hvitt og rødt. Foto: Geir Salvesen
Bordeaux-folkene protesterte mot denne klassifikasjonen i Provence, men tapte. Skal vi se litt kritisk på det, er Provence-klassifikasjonen mangelfull på flere områder. Mens det i Bordeaux er fullstendig tabu å ta druer «utenfor gjerdet», er ikke dette så nøye i Provence. Man kan også kalle 2. og 3. vinen sin for Grand Cru, og da er jo mye av poenget borte.
Det er heller ingen re-evaluering av slottene, men det er det jo heller ikke i vestside-klassifikasjonen i Bordeaux.
Tar vi med dette i betraktningen, er det allikevel ingen tvil om at mange av de lokale Grand Cru’ene bestreber seg etter å være Grand Cru betegnelsen verdig. Det gjelder Château de Selle med Domaine Ott og flere andre godbiter under paraplyen. Château Sainte Roseline, Minuty, d’Esclans, L’Aumerade er bare noen av de andre. Og de er kommet på Polet de siste årene. Åtte av slottene har gått sammen om et Charte d’Excellence, som skal garantere kvaliteten.
Provence-slott som Roubine – og Roubine ser ut som et skikkelig slott – kan bidra med noe nytt i vinens verden. Blant annet satser Roubine på Tibouren-druer i miksen i sine toppdråper. Og de kan by på Provence-vinenes attraktive matvennlighet.
I tillegg er det satset mye på å lage gode hvitviner og rødviner. Valérie Rousselle viser bl.a. frem en moden og utviklet rødvin som var imponerende til fuglebrystet hun serverer til middag den kvelden. Og som ble laget av «kokkinnen» til gards etter oppskrift fra Chez Bruno som ligger 10 minutter unna i Lorgues. En trøffel-optimalisert restaurant!
Roubines topproséer er foreløpig ikke i Norge. De har navn som Lion & Dragon og Premium.
Rousselle har også kjøpt naboeiendommen Sainte Béatrice og her er det mange prisgunstige viner som importeres separat.
3786201 Roubine La Vie en Rose Côtes de Provence 2016, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 83
Absolutt sjarmerende rosé, kobberfarget med roseduft, bløtt smaksbilde med nok friskhet og tiltalende ferskenfrukt og mineraler i smaken. Tibouren-druer i 60 prosent miks, gir litt personlighet her.
7710901 Domaine Sainte Béatrice Cuvée des Princes Rouge 2014/2016, Côtes de Provence, Frankrike. Kr 149,60, Karakter: 5, Poeng: 82
Myk, mørk smak med plommer og krydder, litt vanilje. Urtepreget også. Behagelig og rimelig rødvin.
Det spesielle med rosévin
Rosévin er ikke bare en enkel drikk for venninnegjengen fredag kveld. Det er et seriøst vinalternativ som fungerer som en «missing link» i tilfeller der hverken hvitvin eller rødvin er ideelt. Og som fungerer hele året.
Rosévin har hatt stort oppsving i Norge Vinene som har varianter av rosa på farge har hatt økninger på 30 prosent enkelte år. Riktignok fra et litt beskjedent nivå tidligere, og økningen har avtatt i sommer – som var kald i Norge. Men hva er det som har skjedd?
Vel, nordmenn er nok blitt mer kontinentale. Om sommeren velger vi lettere viner. Men vi vil ikke gi slipp på smaken. Dette er nemlig en drikk som fungerer både som en hvitvin med dens friskhet og livlighet, og som har rødvinens elementer av kraft og mørkere fruktighet. Men det du kanskje ikke tenker så mye over er at rosévin er noe av det mest allsidige som finnes. Den fungerer både som kosedrikk på terrassen, og som et drikkealternativ til mat. Sjømat, f. eks. Alt som har samme farge – rosa – fungerer med rosévin. Hummer. Reker.
Terroiret er stein
– Se her, sier Tom Bove på Ch. Mascaronne i Provence. – Er ikke dette litt spesielt jordsmonn, så vet ikke jeg.
Han holder opp en neve med småstein som ligner på lys skifer.
Jord og jord, fru blom. Det er stein og nedbrutt stein. Akkurat slike elementer som er med på å gi vin personlighet.
Tom Bove foran den spesielle vinmarken til Mascaronne. Foto: Geir Salvesen
Tom Bove er for øvrig mannen som solgte Château Miraval i Provence til Brad Pitt og Angelina Jolie. For pengene kjøpte han seg Mascaronne.
Mens Pitt og Jolie har gått hvert til sitt, holder Bove fortsatt på med sine presise, terroirdrevne roséviner og de fremstår som ett av de beste kjøpene i Norge.
Rosévin kommer i en rekke forskjellige tapninger og stiler. Noen så lyse og elegante at man skulle tro de var hvitviner. Andre umiskjennelige rødrosa, på grensen til rødvin. Noen med rene bærfrukttoner, andre med nesten bacon-aktige aromaer.
Hva man kan lære av det? At det finnes en rosévin omtrent for enhver anledning. Inkludert grillkjøtt.
Provence rosé
9240901 Ch. La Mascaronne 2016, Provence, Frankrike, kr 158,90, Karakter: 6, Poeng: 87. Bestillingsutvalget.
Enkelflasken er utsolgt, men magnumversjonen er fortsatt å få fatt på i Norge. En sommerlig rosévin det er lett å like. Kjenn duft av fersken samt mode røde bær, og med smak av friske markjordbær. Druene er håndplukket Cinsault og Grenache. Vinen kan fint nytes alene og til det du liker rosévin til som salater, kylling og lette fiskeretter.
7604301 Léoube Petit Rose Tout Simple 2016, Provence, Frankrike. Kr 199,-, Karakter: 5, Poeng: 85. Bestillingsutvalget.
Elegant, med markjordbær og en delikat frukt med elementer både fra røde og hvite bær. Frisk og krisp i stilen, men uten å være syrlig. Middels fylde. Bra konsentrasjon.
Leoube. Foto: Geir Salvesen
2263301 Ch. Miraval Rosé 2016, Jolie-Pitt & Perrin, Provence, Frankrike. Kr 205,90, Karakter: 5, Poeng: 85. Basisutvalget.
Elegant, men litt smålåten roseduft, svakt jordbær og bringebær også, delikat og elegant i smaken, forsiktig, krisp med god syre. Tilhørte det separerte skuespillerparet Brad Pitt og Angelina Jolie.
7630001 Domaine du Deffends Rosé d’Une Nuit 2016, Domaine du Deffends, Provence, Frankrike. Kr 188,90, Karakter: 6, Poeng: 86. Bestillingsutvalget.
Deilig, økologisk vin, nesten på hvitvinsgrensen, subtil lukt og smaksbilde, kirsebær og roser, så bra og elegant, mineralsk. Fin slankhet. En miks av 35 % Grenache, 50 % Cinsault og 15 % Vermentino.
1293701 Berne Grande Récolte Rosé 2016, Provence, Frankrike, kr 165,-, Karakter: 6, Poeng: 85 Bestillingsutvalget.
Utseendet teller når vinflasken i tungt glass er så vakker. Innholdet fra Grenache og Cinsault druer er svært velsmakende og vinen er laget på en klassisk vingård fra 1750. Den har delikat duft av fersken, aprikos, rips og urter med tørr, frisk og fyldig smak med velbalansert syre og lang ettersmak. Passer til lyst kjøtt, grillet fisk, spekemat og aperitiff. Samt franske retter som bouillabaisse (fiskesuppe) og salat Nicoise.