Hvis du er bitt av Pinot Noir-basillen og bare må ha den vinstilen – men ikke orker prisene i Bourgogne – ja, så er det faktisk gode alternativer. Denne, f. eks. Fra Adelaide Hills.

Ukens vin: The Velvet Fog Pinot Noir 2016, South Australia ( Adelaide Hills), Australia.

Like innenfor de flotte, australske strendene, lages nå druefriske Pinot Noir-viner. Her er St.Kilda ved Melbourne som er i nærheten av Yarra og Mornington Peninisula. Foto: Geir Salvesen

Pinot Noir er en vanskelig drue å få til å fungere utenfor Bourgogne. Den må ha lave nok temperaturer til at vinene bevarer friskheten og ikke smaker som Lerums syltetøy. Ikke noe galt om Lerum, men vi vil altså ha den transparente friskheten og primærfruktigeten som kjennetegner en god Pinot Noir. Det er ikke alltid man får det til i Bourgogne heller. Undermodne stiler er en av feilkildene der.

Australia har prøvd seg i noen år nå, på vanskelig Pinot. Yarra Valley i Victoria, Mornington Peninsula sør for Melbourne og spesielt Tasmania ha vært hovedkilden for lovende Pinot. Resultatene har vel vært blandet. Det har vært vanskelig å unngå oppblåste alkoholnivåer og varme smaker. Syltetøy og gummi er av og til fremmedelementer som har kommet seg inn.

Vinene fra Adelaide Hills like i nærheten av Adelaide – som også er inngangen til Barossa og McLaren-Vale, har vært lokale storheter men har vel ikke nådd så langt ut. Før nå. Hemmeligheten er høyde over havet. Og friskere vinder som holder temperaturen lenger nede. Pinot Noir liker ikke for høy temperatur, som tar vekk vinens aromatiske karakter.

Man får ikke de «fine» Bourgogne-navnene. Men man får essensen av Pinot. Til en kjøpbar pris. Det holder, det.

Andre land som nå lager god Pinot er New Zealand og Chile. Og selvsagt USA.

Dette er en fin, druetypisk Pinot Noir som kan erstatte røde burgundere i samme prisklasse. Foto: Geir Salvesen

 7608201 The Velvet Fog Pinot Noir 2016, South australia ( Adelaide Hills), Australia. Kr 209,-, Karakter: 6, Poeng: 86 Moestue Grape Selections AS

Delikat og vellykket, moderne australsk Pinot Noir med klar rødbærsfrukt, miks av bringebær, jordbær og kirsebær. Nok modenhet i kombinasjon med nok friskhet. Finslepne garvestoffer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl.