Postet: 4. nov 2016.

Boble-bomber fra Sør-Afrika – en trussel mot Champagne? Kanskje ikke. Men sikkert er det at Kapp-provinsen i Sør-Afrika nå også produserer veldig fine musserende viner etter Champagne-metoden. Noen av dem er nyheter i november på Vinmonopolet fredag 4. november.

le-lude-helling

Et besøk på Le Lude og deres nye restaurant i Franschhoek er et must for besøkende. Foto: Geir Salvesen

Musserende vin er en av de få kategoriene som øker i et ellers fallende vinmarked i Norge. Fra før har vi et svært spennende og omfattende utvalg, spesielt innen Champagne. Og nå kommer Methode Cape Classique, forkortet: MCC,  som de heter – kopiene fra det sørlige Afrika.

Sør-Afrika er allerede godt forspent med interessante, nye vinstiler og etter å ha reist dit gjennom en tyverårsperiode vet jeg at det også lages god musserende. Pierre Jourdan fra Haute Cabriere i Franschhoek og Graham Beck var lenge ledende. Nå kommer flere til. Og Vinmonopolet klinker til med tre nyheter i sine basislister. Graham Beck, Simonsig og Avondale.  Avondale er noe så sjeldent som en sørafrikansk musserende med lagringspreg.

franschhoek

Franschhoek og vinmarkene der er blant verdens vakreste vinsteder. Foto: Geir Salvesen

Best er allikevel bestillingsvinene fra Le Lude fra Franschhoek som nok er det nærmeste Sør-Afrika kommer Champagne. Det er selvsagt ikke noe som kan måle seg med god Champagne, men når det gjelder dårlig og overprodusert Champagne er det mange farlige nyheter i novemberlisten. Le Lude er navnet. Hvis du ikke har hørt om det før, selv om du har fulgt litt med, er ikke det så merkelig. Men dette er et relativt nytt sted innerst i Franschhoek. En landsby som oser Frankrike ut av hver pore og hver bygning og hver eneste av de svært mange restaurantenne som lokker turister fra hele verden. Meg også. Selv navnet er fransk. Det franske hjørnet, betyr det, og henspiller på Hugenottene som flyktet hit på 1600-tallet etter religiøse forfølgelser i hjemlandet. Denne dalen dreier seg om vin, mat og Franschhoek er muligens Afrikas mest komprimerte, gastronomiske senter.

Derfor passer det utmerket å la et nytt merke arbeide seg ut herfra. På Le lude er det ikke spart på noe, og det er også investert i en fjong restaurant, L’Orangerie. Maten der har litt for mye søte elementer, slik jeg ser det, men det er felles for mye av maten fra Sør-Afrika. Stemningen er det ikke noe å si på, og jeg vil absolutt anbefale et besøk der. Hvor mye Le Lude koster på restauranten der? 100 NOK.

En fellesnevner for Le Ludes vinstil er en tight, litt kjølig frukt som ikke er så dominerende som en del annen sørafrikansk musserende. Altså litt mer i Champagneretning. Så er også prisen over de rimeligste Champagnene. Men hvorfor ikke prøve å smake dem blindt opp mot hverandre? 36 måneders lagring på bunnfall gir en litt kremete stil, men den kan gjerne økes til 48.

le-lude-flasker

Dette er de to nykommerne i bestillingsutvalget. Foto: Geir Salvesen

LE LUDE

5702701 Le Lude Brut Brut Reserve Non Vintage, Franschhoek, Sør-Afrika. Kr 289,- Karakter: 6, Poeng: 89

Virkelig en højdare med tight, frisk, elegant eplefruktighet med et grønt streif. Citrusnoter på duft, ørlite kjekspreg også. Myke, svært fine, bobler. Middels fyldig. Bra konsentrasjon og stil. Aperitiff og lettere matretter. 54/46 Chardonnay/Pinot Noir. Bestillingsutvalget.

5702801 Le Lude Rosé Non Vintage, Franschhoek, Sør-Afrika. Kr 289,-, Karakter: 6, 88 poeng

En virkelig lekker Rosé med lys lakserosa farge, elegant duft av jordbær og krem, veldig forsiktig rødbærsfruktighet som varer gjennom hele smaken uten noen «kanter» som man ofte finner i Rosé Champagne. Også her fin mousse. 65/35 Pinot Noir/Chardonnay. Bestillingsutvalget.

le-lude-kjeller

Den nye modningskjelleren på Le Lude. Foto: Le Lude.

ANNEN MUSSERENDE, Sør-Afrika

6390201 Avondale Armanilla Blanc de Blancs 2009, Paarl, Sør-Afrika. Kr 189,90  , Karakter: 6, Poeng: 87.

Kanonbra vin med skikkelig lagringspreg. Gylden på farge, duft av gule plommer og gule, modne epler, litt sopp og kjeks,  så kommer det en rik frukt med nok friskhet. Avrundende, svulmende  fruktsødme med rundt 10g restsukker pr liter. Kan trolig gå fint til pinnekjøtt og rakefisk.

5423701 Graham Beck Blanc de Blancs 2011, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 185,-, Karakter: 5, Poeng: 85

Frisk, fint balansert musserende med klar eplesmak, streif av brødbakst, krydder. Tørr. Behagelig finish.  

CHAMPAGNE-NYHETER

 6838601 Zoémie De Sousa Grand Cru Brut Précleuse, Champagne, Frankrike. Kr 419,80, Karakter: 6. Poeng: 90 

100 prosent Chardonnay. Veldig interessant duft med røyk og flint, veldig god friskhet men også et tydelig innslag av moden vin. Streif av anis. Bak mineraliteten litt steinfrukt og god lengde Ekspressiv vin. Hvis du vil ha en vin som virkelig har en retning, er dette gode saker.

1160901 Deutz Brut Classic, Champagne, Frankrike. Kr 379,90,-,  Karakter: 5, Poeng: 87,-          

Mest rødbærsfrukt bak denne med 40 prosent Pinot Noir og 30 prosent Pinot Meunier og resten Chardonnay. Mineralitet i underkant, middels fylde, grønn epleaktig fruktighet, småpen.  Ørlite rødbærsfruktighet i smaken. Kanskje mest egnet som aperitiff og til  gastronomi. Nok friskhet.

6394401 Champagne Foliage Extra Brut, Le Roi Soleil, Champagne, Frankrike. Kr 349,90, Karakter: 5-, Poeng: 87

Alltid vanskelig å få Extra Brut-kategorier til ikke å være for stramme. Men denne har en pen, kremete og ikke for spiss hvit fruktghet med hvitt ferskenkjøtt og pære. Men ellers er vinen laget på 90 prosent mørke druer. Det gir en liten fasthet i finsh.

565601  Pommery Royal Brut, Champagne, Frankrike. Kr 389,90, Karakter: 5+. Poeng: 88

Sjarmerende, energisk boblevin med myk, grønn eplefrukt og bra friskhet, 10 g restsukker gir litt fruktsødme og en avrundet stil som mange vil like.