Postet: 1. mai 2018 Polets maislipp fredag 4. mai er nok litt sært. Men poenget er tydeligvis å tilby smale spesialiteter med vintyper du trolig aldri har tenkt særlig over. Men her er det interessante Kerner-viner, Pinot Noir fra de italienske alpene. Og fem Proseccoviner laget på gamlemåten.

Alto Adige eller Syd-Tirol er ett av områdene som vies oppmerksomhet i Vinmonopolets basisslipp. Her er en av de pittoreske vinmarkene i området. Foto: Geir Salvesen

Selvsagt ville det være lett å avfeie dette slippet med at Polet ikke helt treffer strømningene. Det er i hvert fall ikke slike varer folk flest går og kjøper. Men faktisk kjøper man noen av hovedtrendene her, når både rosévin øker kraftig – 12 prosent så langt i år, og musserende også går opp.

Så gjør Polet det litt inviklativt for kundene – men mer interessant for bredden, vil jeg mene – ved å gå opp nye stier. F. eks musserende fra New Zealand og Tasmania. Eller hva med Pinot Noir fra Alto Adige? Blauburgunder, som den heter der – og i Tyskland. Der fikk jeg meg en liten overraskelse. To gode varianter i slippet. Min favoritt derfra var Kollerhof Blauburgunder. Og for meg ukjente Nössing med sin Kerner på hvitvinssiden.

Fatgjærede Champagner er også en ny satsing. Interessant bekjentskap for dem som bare kjenner de spisse, syrlige variantene, vil jeg tro.

En storsatsing er hele fem versjoner av Prosecco Col Fondo. Det er «gamlemåten» å lage Prosecco på. At man ved et feiltak fikk annengangsgjæring på flaske når våren kom. Denne Col Fondo-metoden gir tørre viner, men bare perlende mousse. Og ulempen er at lav alkohol – på rundt 11 volumprosent – gjør vinene magre. Litt for magre, etter min smak, men vil du ha en tørr Prosecco-variant som gir deg god samvittighet på sukkerfronten (mange av dem er jo stinne av sukker), så kan dette være noe å prøve. Regn med litt sopp og urter også i smaksbildet. Ikke alle er klare heller, men det er ingen ulempe for smaken.

Problemet er imidlertid at det virker som om innkjøperne blir beruset av egen satsing. Fordi: Vi trenger jo ikke fem stykker av denne vintypen omtrent ingen her til lands har hørt om før (når hørte du om Col Fondo sist?)

Bestillingsutvalget. En drøss av gode nyheter

Men det er i bestillingsutvalget man finner den store mengden interessante årgangsendringer og nykommere. Noen av toppkjøpene herfra vil bli omtalt på slippdagen, 4. mai.

Nyheter i Basisutvalget

MUSSERENDE

8330301 Leclere 5 generation , Champagne, Frankrike. Kr 395,-, Karakter: 6, Poeng: 89

Denne vinen er fatfermentert, og det gir en kremete, krydret fylde, ekstra dyp farge. Og er et utmerket eksemplar på denne stilen. Mer en matvin enn en aperitiffvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr.

Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
7345101 Nyetimber Classic Cuvee, Storbritannia. Kr 388,90, Karakter: 5, Poeng: 88
Helt utmerket, krisp, korrekt, kalkmineralaktig britisk musserende som er middels fyldig, pære, eple og sitrus i smaksbildet. Men mangler kanskje litt konsentrasjon i bunnen. Passer til: Fisk, aperitif.
Importør: Winning Brands AS

 10013301 Josef Chromy Non Vintage Tasmanian Sparkling Cuvee, Tasmania, Australia. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Dyp gul, veldig godt trøkk i denne, ca 50/50 Chardonnay/Pinot Noir, har akkurat den lille ekstra konsentrasjonen i epleretning, miks av gule og røde epler, og et rent og kjølig smaksbilde. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.

Importør: LaMarc Wines AS

Josef Chromy. Foto: Vinmonopolet.

New Zealand er mest kjent for hvitviner og friske Pinot Noir-varianter, men nå kommer det også musserende i basisutvalget. Foto: Geir Salvesen

 

8348101 Cecilia Brut NV, Marlborough, New Zealand. Kr 175,-, Karakter: 5, Poeng: 84

Litt transparent, forsiktig, elegant og absolutt ingen usmak. Svakt kjeksaktig, med svakt rødmende farge. Litt rødt epleskall. Passer til: Fisk, aperitif.

Importør: Heyday Wines AS

 10083701 Ca’ dei Zago Prosecco Col Fondo 2016, Veneto, Italia. Kr 195,80, Karakter: 4, Poeng: 83

Spontanfermentert, litt uklar på farge, kjeks, sitrus og et kjølig – men også svakt kremete – smaksbilde. Kort finish. Passer til: Skalldyr, aperitif.

Importør: Moestue Grape Selections AS

HVITE VINER

10085401
Manni Nössing Kerner 2016, Trentino-alto adige, Italia. Kr 225,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Kanskje den beste Kerner-vinen jeg har smakt. God dybde og konsentrasjon, sømløst, plomme- og ferskenaktig smaksbilde med passe konsentrasjon og friskhet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta.

Importør: Vinarius AS

  

Manni Nössing Kerner 2016. Foto: Vinmonopolet

8019901 Nals Margreid Penon Pinot Bianco 2017, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 165,-, Karakter: 6, Poeng: 85

Ypperlig Pinot Bianco med god munnvekt, konsentrasjon og samtidig friskhet. Litt oljete og fyldig i stilen, fersken i et langt og harmonisk smaksbilde. En fulltreffer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Importør: Stenberg & Blom AS

 10082301 Dreissigacker Silvaner Trocken 2017, Rheinhessen, Tyskland. Kr 149,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Bra trøkk i den, prisen er heller ikke noe å si på. Men det er jo veldig nøytralt i alle retninger. En vin som er en vin, men som har begrenset med smakstagger. Svakt krydret, litt pære og fersken og mineralitet. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta.

Importør: Fondberg AS

 10076401 René Clément Chablis Bonne Bouteille 2017, Burgund, Frankrike. Kr 190,30, Karakter: 5, Poeng: 85

Lys grønn, harmonisk og småsjarmerende Chablis med et friskt, svakt, litt vegetalt preg uten at det blir for grønt og umodent, grønne og gule epler, litt mineralitet. Litt sjø. Ikke for spiss slik at man kan også nyte den for seg selv. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitif.
Importør: Exciting Wines AS

3567901 Catro Rayas Verdejo 2017, Castilla y león, Spania. Kr 124,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Nøytral på duft med litt steinrøyk og streif av lakris i aromabildet, tiltalende småfedme i smaken, som kan skilte med litt fersken og plommer. Hvis du vil ha en nøytral vinstil som er rimelig og vellaget, er dette noe for deg. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
Importør: Heyday Wines AS

 1696901 Reichsrat von Buhl Deidesheimer Riesling Trocken 2016, Pfalz, Tyskland. Kr 179,40, Karakter: 5, Poeng: 85

Substansrik, knastørr Riesling med høy syre, mineraler, svakt flyktig petroleumsnote og et pent, tørt smaksforløp med epler, lime og sitrus. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Importør: Star WineConsult

10077606 André Brunel Le Mistral Chardonnay 2017, Méditerranée, Frankrike. Kr 419,90, Karakter: 6, Poeng: 82

Pappvin, ganske dyp gul på farge, korrekt og bra ferskenfruktighet i denne Chardonnay’en som også kan skilte med litt krydder, mineralitet og et streif av sitrus. Generøs frukt som mange vil like. Veldig billig og mye for pengene. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat.
Importør: PREMIUM WINES AS

 RØDE VINER

Kollerhof Blauburgunder. Flott Pinot fra Alto Adige. Foto: Vinmonopolet

 10021601 Kollerhof Alto Adige Blauburgunder 2015, Lombardia, Italia. Kr 251,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Kjølig og bra Pinot Noir som har det beste fra to verdener: 1. nok modenhet. 2. nok kjølighet i frukten. Miks av modne mørke og røde bær, litt krydder og fat, helt utmerket italiensk vri på denne druen. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.
Importør: Blend Wines AS

 8225401 Gottardi Südtiroler Blauburgunder 2014, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 259,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Ganske burgunderlignende Pinot Noir som har tydelig fatpreg, men uten å virke uttørrende. Ganske raffinert rødbærsfrukt a la Chambolle-Musigny. Ganske rik og krydret. Fast i stilen. Og solid lengde. Mange vil nok være overrasket over nivået på denne italienske Pinot’en. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt.

Importør: NON DOS AS

 8293901 Obermoser St. Magdalener Classico 2016, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 177,60, Karakter: 5, Poeng: 85

Laget på Schiava-druen. Transparent, fin vinstil med mørk, moden, leskende frukt, har vært på fat, men lite preg av det. Konsentrert med mørke og røde bær, pen syre. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta.

Importør: Wine 4 You AS

10063801 Ratte Trousseau 2016, Jura, Frankrike. Kr 299,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Ganske stoffrik, mørk transparent i lilla retning, kjøtt og lakris i smaken med solid lengde. Tobakk også. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe.

Importør: Blend Wines AS

ROSÉVINER

 10097501 Artajona Garnacha 2017, Navarra, Spania. Kr 139,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Funklende rød, en vin som ligner litt på en frisk og transparent rødvin med svake tanniner, men også sødmefulle bær. Bringebær og kirsebær. En vin som er ypperlig til wienerschnitzel og kalv, f. eks. Pizza også. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.
Vinum AS

 10099001 Dreissigacker Pinot Noir Rosé 2017, Rheinhessen, Tyskland. Kr 154,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Lys på farge, ellers en vellykket tysk rosévin med syrligsøt bærfrukt, miks av hvite rips og kirsebær, mest hvite rips på smak. Det er en kjølig stil i den, men innenfor grensen. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, aperitif.

Importør: Fondberg AS