Postet: 2. oktober 2018. Jeg skal vedde mye på at dersom du er litt nøye på vin, gidder du knapt å tenke at denne gamlisen av en rødvin kan smake noe godt i nyere tid. Så feil kan man ta. Prøv Periquita Reserva 2016. Du blir ikke akkurat ruinert, heller.

Ukens vin: Periquita Reserva 2016, Portugal.

Staselig eiendom har Fonseca. Foto: Fonseca.

GEIR SALVESEN

Altså – vi har å gjøre med en vin som imagemessig er så forbundet med fortiden at det nok er blitt et problem for den. Den stod på mangt et studentbord i en trang hybel på 60- og 70-tallet, den er foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonens valg, sammen med Polets rødvin. Den smakte litt støvete og læraktig og krydret og varmt. Akkurat slik det skulle være før i tiden.

Hva med nu til dags? Da har vi større krav til fruktighet, friskhet og balanse.

Gjett hva – det er akkurat det som denne vinen nå har fått. I tillegg til litt lær og krydder. Faktisk er den så bra at jeg fikk meg en liten latter da jeg åpnet den en kveld bare for å komme igjennom den og få testen unna.

På bordet lå et duftende, lite lammelår. Sammen med saltbakte poteter. Denne kombinasjonen gjorde underverker sammen med vinen. Så måtte jeg inn på Polets nettside og sjekke prisen. Wow – der har det ikke skjedd mye på noen år. 129,90 for den vinen? Altså et veldig godt kjøp.

Fatkjelleren til J. M. Fonseca. Foto: Fonseca.

Produsenten er som alltid José Maria da Fonseca, firmaet som var det første til å lage merkevare av en portugisisk svakvin. Og den første var altså Periquita. Det skjedde i 1941.

Produksjonsstedet er Sétubal, en halvøy som også er kjent for søte vinstiler.

Grunnen til at den heter Periquita har ikke noe med druetypen å gjøre. Men skyldes at den opprinnelig ble produsert på et sted som heter Cova da Periquita.

Sjefsvinmakeren til Fonseca heter Domingos Soares Franco, og er utdannet som ønolog i USA. Der er det nok kommet inn noen nye tanker og hva Periquita bør være i en nyere tid.

Vinen er en miks av kjente portvinsdruer fra Douro og omegn. Touriga Nacional, Touriga Franca og den mer lokale Castelao.

Periquita Reserva 2016. Billig all-rounder. Foto: Vinmonopolet

5578701 Periquita Reserva 2016, J. M. Fonseca, Terras do sado, Portugal

Duft av mørke og røde bær, litt lær, treverk og vanilje. I smaken stikker søtlig, rød frukt seg frem, pent balansert. 6 g sukker kunne kanskje vært redusert litt, men det gjør at den passer til mange retter. Nok friskhet. Bær og vanilje i en rund finish. Passer til: Ost, svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat. Og får-i-kål. 129,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS