Postet: 31. mars 2017. Økologisk vin og pappvin er ikke to begreper som vanligvis henger sammen. Men nå er det et unntak her, og det gir en flott vin for lite penger.

Ok, da. Ikke alle liker øgler og firfisler, men innholdet her er utmerket. Foto: Geir Salvesen

Hvis du spurte meg hva som er en genial, rød vinstil så hadde jeg ikke svart Château Margaux, eller DRC eller lignende. Heller en god Côtes-du-Rhône. Det er jo det mestproduserende området i Frankrike, med et hav av vin. Noe av det er absolutt forglemmelig. Ikke så rart, siden det lages rundt 300 millioner flasker i området. Vinstilene varierer fra tynne, lyse røde viner til mer fyldigere og tyngre saker. som gjerne også er mørkere på farge. Druesortene er stort sett Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsaut og Carignan. En virkelig sørfransk mikstur.

Men en bra Côtes-du-Rhône er som poteten: Den er upretensiøs og kan brukes til så mye. Anvendelighet, er nøkkelordet. Hyggevin på terrassen? Saftig følge til pizzaen? Kraftdråper til fileten eller grillmaten? Javisst, selv til hvit fisk går de mer saftige variantene.

Så er det det med pappvin at det er mye CO2 i dem. Sulfitter også. Druene kommer ofte fra nedprioriterte jordstykker og er bare ment for å lage dusinvin.

De bruser litt når du får dem i glasset, og du må skylle dem rundt og lufte dem litt, gjerne i en dekanter.

Da jeg tappet første glass av Domaine de Garrigon i papphylster, satt den der med en gang. Uten brusing. Uten noe fyrstikk-stikk i nesen. Så er den da også laget av økopionerene Daniel og Marie-Francoise Couston. Druene kommer fra egen vingård, det blir bare brukt naturgjær og spontanfermentering, det er minimalt med tilsetninger – også av sulfitt. Metodene blir ikke ofte brukt for slike bokseviner, man her blir den det. Den er sertifisert økologisk.

Det eneste aberet er firfislen eller øglen på boksens brede sider. Min bedre halvdel likte ikke det synet og ville heller hatt noe annet!

6565406 Domaine le Garrigon Côtes du Rhône Bag-in-Box, Côtes-du-Rhône, Frankrike. Kr 469,90, Karakter: 6, Poeng: 84. Basisutvalget. 

Fiolettrød på farge, duft av fioler og blomster, miks av moreller og mørke bær på duft og smak. Fin saftighet gjennom hele smaksbildet som virker rent og frisk. Men med nok konsentrasjon og tyngde. Faktisk litt elegant også. Veldig bra kjøp.