Postet: 6. Feb. 2017.  Bourgogne-elskere vil alltid gjøre det – sammenligne andre vinlands Pinot Noir-viner med sitt favorittområde. Men kan ikke en god Pinot Noir bare få lov til å være god, selv om den ikke kan sammenlignes med de beste vinmarkene i Bourgogne?

Matua helprofil

Tre Pinot Noir-viner fra Matua på New Zealand. Foto: Geir Salvesen

Spesialslippet på Polet nylig viste hvor langt kjøpere var villig til å utfordre kontoen sin for å få tak i de beste dråpene. De beste Pinot’ene, hvorav noen er så trange at man må vente i flere år før de når toppen.

Men mange andre land lager nå så god Pinot Noir at det å få Pinot-smak ikke trenger å være dyrt. Absolutt ikke. Ta New Zealand. Her er det mange produsenter som lager trivelig Pinot. Escarpment, Felton Road, Pegasus Bay, for å nevne noen få.

Rundt Marlborough lengst nord på sørøya lages transparente, saftige rødbærsfruktige vinstiler med god friskhet og syrlighet.

I Central Otago på vestsiden av sørøya lages muskel-pinot’er med struktur og ofte mørkere bærsmaker.

Er det da noen vits i å si at Marlborough kan gi litt Santenay, Monthelie og i heldige fall litt Volnay i følelsen? Og at Central Otago er mer Vosne-Romanée eller tilliggende herligheter med litt heftigere tanninstruktur?

Det kan muligens gi noen knagger, men det treffer sjelden presist. Pinot’ene fra NZ på vurderes ut fra hvor gode de er i seg selv – og hvor mye Pinot man får for pengene.

Waipara

Vinmarker i Waipara, nord for Christchurch. Foto: Geir Salvesen

Jeg har testet tre Pinot Noir-stiler fra Matua, som alle er i det kjøpbare sjiktet. Spesielt godt likte jeg Matua Lands and Legends fra Central Otago, det nye hippe dyrkningsområdet for vin med ekstreme motsetninger mellom varme og kulde. Og altså muskler.

Les også om Cloudy Bay her:

1498701 Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2014, New Zealand. Kr 199,90, Karakter: 6,  Poeng: 86

Skikkelig sting i denne med leskende, flott rødbærsfrukt, streif av bringebær og kirsebær og litt mokka i smaken, bra fylde. Plomme og krydder er med. 14 volumprosent alkohol gir støttende sødme også. Tanniner i sjakk. Bestillingsutvalget.

8053901 Matua Marlborough Pinot Noir 2015, New Zealand. Kr 149,90, Karakter: 5, Poeng: 82

Slank, kjølig, transparent bringebærfrukt i denne. Litt flyktige syrer, mente noen i smakspanelet. Bare dekanter den først. Her har du et billigalternativ til veldig dyre burgundere. Basisutvalget

1890401 Matua Single Vineyard Central Otago Pinot Noir 2014, New Zealand. Kr 269,-, Karakter: 5-, Poeng: 87

Her er det mest mørke bær med pepper og krydder, konsentrert i stilen men en liten kant av tanniner. Mye vin, men mangler kanskje litt sjarme akkurat nå. La den få et år eller to på seg i kjelleren. Bestillingsutvalget.

Pegasus2

Pegasus Bay er en annen kjent NZ-produsent med flott Pinot Noir. Foto: Geir Salvesen