Det er lett å glemme. At vi – Norge – faktisk har noen vinprodusenter utaskjærs. Odfjell Vineyards er en av dem. Deres Carmenère fra vinmarker i Chile er virkelig et trivelig bekjentskap, og er derfor Ukens Vin. Men det er mye annet der, også.
De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen
Santiago.
Jo, så sannelig. Er det ikke Dan Odfjell i egen person som kommer gående der? Den norske skipsrederen som gjorde chilener av seg på 80-tallet da han kjøpte en fruktfarm billig og gjorde den om til en vingård? Han stryker en av fjording-hestene over manen. Norge følger med på hesteveien også ute i Maipo-dalen et stykke kjøring fra Santiago.
Dan er bergenser og med bestemte meninger om dette og hint. Og han har flere innlegg i vestlandsaviser om det han anser som trusselen fra ukontrollert innvandring.
Ifølge Wikipedia hadde Odfjell i 1982 ved en tilfeldighet fått høre om gården som skulle tvangsselges. Innsidere i banken hadde planer om å kjøpe den billig, men Odfjell utnyttet juleferien og fikk kjøpt gården for 3,5 millioner norske kroner. Chile måtte like etter oppgi sin fastkurs mot amerikanske doller, og general Augusto Pinochet kom samtidig med et dekret om at alle i landbruket skulle få ti års kreditt med subsidiert rente. Dermed ble dette ett av de beste kjøpene i Odfjells liv.
Odfjell-anlegget i Maule, Chile. Med hund. Foto: Geir Salvesen
Jeg var den første som skrev om Odfjell-vinene da de dukket opp på slutten av 90-tallet. Alltid spennende med nordmenn som prøver seg med nye yrker. Men jeg har aldri besøkt dem. Før nå. Mye har skjedd siden den gang. Fordi Odfjell og de to sønnene Laurence og Bernt Daniel er blitt overbevist om at biodynamisk dyrking av druene etter Rudolf Steiners metode er tingen. Jeg blir vist rundt i traktortilhenger sammen med en norsk gruppe jeg har med meg på besøk. Vi kjører og humper rundt på smale stier og stopper plutselig ved en rekke busker langs veien ved vinmarken.
-Kan du høre summingen?, spør den franske vinmakeren Arnaud Hereau. Det kryr av insekter og bier og allehånde små skapninger. Og over det hele seiler fugler på lette vinger. Han tror det har å gjøre med at vingården og plantene er så sunne at de tiltrekker seg insekter.
Så kjører vi opp til en liten hytte hvor kuhornene er gjemt. Det hører med til biodynamisk dyrking å grave ned kuhorn i vinmarken. Så kan man mene hva man vil om det. Mange tror og mener at homeopatiske metoder og nedgravde kuhorn gir dem noe ekstra.
Nedgravde kuhorn blir gravet opp igjen som del av biodyamisk dyrknng. Her fra Odfjells samling i Chile. Foto: Geir Salvesen
Uansett er det mange produsenter som nå prøver seg, og et fellestrekk er nok at vinstilene blir renere. Det kan også skyldes at man gjennomgår alle faser av produksjonen nøyere. Slik at når jeg sitter med Bernt Daniel Odfjell – salgsmannen som oppholder seg i London og nå er kommet til Oslo – kan vi fort konstatere at de gamle vinene var mer klumsete med fatbruken.
Bernt er selv en ihuga tilhenger av biodynamikken. Sannelig om jeg ikke treffer ham helt tilfeldig i Mendoza sittende på et nabobord på en uterestaurant, som representant for en biodynamisk messe i Argentina. Også på denne siden av Andesfjellene er biodynamisk dyrking blitt in.
Odfjell styrer nå tre vingårder pluss druer som blir innkjøpt – også dem økologiske. Noen av disse vinmarkene har skikkelig gamle druer som gir flott kvalitet. Det er også medvirkende til kvalitetsfremgangen som helt tydelig er å spore.
Bernt Daniel Odfjell skjenker i. Han driver markedsføring i Europa. Foto: Geir Salvesen
Den norske Vingruppen, som håndterer importen av Odfjell til Norge, anfører fokuset på internasjonale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Malbec og gamle vinstokker med Carignan. Men det er Carmenere-druen som kanskje er spesielt interessant. Chile har gjort denne til sin «innfødte» drue. Det er selvfølgelig ikke helt riktig ettersom den kommer fra Frankrike og tidligere ble brukt i blandinger, til og med i Bordeaux-området. Men etter at den tidligere ble forvekslet med Merlot, har Chile greid å utkrystallisere denne som nasjonaldrue.
Problemet med den har vært umodne tanniner og grønne smaksnoter, men dette er løst nå. I hvert fall av Odfjells folk.
Jeg synes deres Carmenère er langt mer interessant enn ren Cabernet Sauvignon. Det er noe utrolig endimensjonalt over Cabernet, og det er ikke uten grunn at Bordeaux-produsentene bruker den i en miks for også å hente inn andre egenskaper enn solbærsuppe.
Orzada Carmenere. Foto: Vinmonopolet
5619601 Odfjell Orzada Carmenère 2016 Maule, Chile. Kr 165,90, Karakter: 6, Poeng: 85. Importør: Vinuniq AS
Ueiket Carmenere med godt pådrag, mørke bær, plommer, fløtete – men passe fast. Litt svulmende alkohol med 14,5. Men bra nok balansert til et lite kraftmåltid. Passer til: Lam og sau, bbq/grillmat
3448701 Aliara 2012 Maipo, Chile. kr 279,90 (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Vinuniq AS
En Bordeaux-aktig blend, med Malbec også. Litt fatpreg, men bare passe, konsentrert. Tertiæraromaer, konsentrert, lær, utviklet. Passer til: Lam og sau, bbq/grillmat.
3430401 Orzada Carignan 2016 Maule, Chile. Kr 170,90 Karakter: 5, Poeng: 83
Importør: Vinuniq AS
Mørk, kjølig, litt saftig fruktighet, litt krydder, lær.
411201 Odfjell Capítulo Flying Fish 2016, Chile. Kr 156,90 Karakter: 5, Poeng: 84. Importør: Vinuniq AS
Interessant blend av Malbec, Carignan og Cab. Sauv. Mørk myk, bærfrukt – men også litt fast og pen i stilen. 13,5 bolumprosent, Grillvin. Carignan Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, pizza / pasta, bbq/grillmat.
Er alle de fire vinene over Odfjell viner?
Ja, det er de. Skal merke artikkelen så det går enda klarere frem.