Om meg
Dette er en ny vinblogg basert på mitt virke som Aftenpostens vinskribent i 26 år. Der sluttet jeg i september 2016 for å bli uavhengig.
Jeg har dermed redaktøransvaret for denne vinbloggen/nettsiden. Jeg følger også pressens hovedbestemmelser og Vær-varsom-plakaten.
Fra midten av 1980-tallet har jeg reist rundt hele verden på jakt etter gode viner, mat og reiseopplevelser. Jeg har forfattet rundt 14-15 bøker om disse temaene gjennom alle disse årene, noen av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.
I denne bloggen som du nå ser på, vil det være oppdaterte nyheter om den norske vinscenen. Smakninger, personprofiler og annet.
Du vil også finne vinreisetips og andre interessante destinasjoner. Nye saker vil hele tiden bli lagt til slik at siden skal bli mer og mer innholdsrik etter hvert.
Noen av de viktigste boktitlene er:
Øl, vin og mat. Gustav Jørgensen og Geir Salvesen. 2015. Bibere Forlag.
Denne boken som er den første i sitt slag fordi den omhandler vin og øl parallelt. Boken har flotte oppskrifter fra den svært tradisjonsrike Olympen restaurant i Oslo.
Pris: Kr 348,-, inklusive forsendelse. Den er det fortsatt noen igjen av.
En Verden av Vin. Schibsted Forlag. 2014.
Denne boken er absolutt proppfull med gode, vinrelaterte reisetips, restauranter og vingårder fra store deler av verden. Boken er utsolgt, men jeg arbeider med å få laget en egen e-bok om vindestinasjoner.
Sushi og vin. Aschehoug Forlag 2012
Boken handler om kombinasjoner mellom varianter av sushi og sashimi og vin og drikkevarer. De inneholder masse spennende oppskrifter fra Alex sushi i Oslo som er ett av Nord-Europas mest anerkjente sushisteder. Boken er utsolgt, men jeg arbeider med å få laget den om til en e-bok.
Vinskolen. Godsmak fra første klase. Forlaget Historie og Kultur. 2008
En ujålete vinbok som med en frisk språkbruk tar deg inn i vinens verden og forteller deg noe du trolig ikke visste fra før. Jeg planlegger å lage en e-bok, men den er ikke ferdig ennå.
Himmelske kombinasjoner. Schibsted Forlag 2007, ny utgave 2010.
Her lærer du hvilke viner som passer best til enkle, lekre matretter som du kan snekre sammen på kjøkkenet hjemme, selv uten grundig kokkekunnskap.
Boken er utsolgt, men det er mulig den vil bli laget om til e-bok eller pdf-fil.
Polets 500 Beste, fra 2009 til 2013. Schibsted Forlag
Er utsolgt og blir ikke trykket opp igjen.
Slik foregår smakningene
Jeg tester viner hovedsakelig i disse sammenhenger:
1. Smakninger hos Vinmonopolet
2. Smakninger i regi av importørene eller importør-sammenslutningene
3. Smakninger hjemme etter å ha kjøpt varene selv på Vinmonopolet
4. Smakninger på reise
Jeg følger alkohollovens bestemmelser som sier dette:
Redaksjonell omtale av alkohol i aviser, tidsskrifter, TV og andre medier faller i utgangspunktet utenfor reklameforbudets virkeområde, da slik omtale normalt ikke har til hensikt å fremme salg av alkohol. Videre har slik redaksjonell omtale et sterkere vern i ytringsfriheten enn kommersielle ytringer.
Omtalen må være vurdert og presentert av en uavhengig redaksjon og det må foreligge reell redaksjonell frihet. Dette innebærer at omtalen ikke må være utformet, initiert, påvirket eller finansiert av bransjeaktører eller andre med interesse i salg av alkohol. Blant annet vil betalt produktplassering og såkalt «content marketing» være forbudt.
Karaktersystemet
Jeg bruker to karaktersystemer. Det er logisk og burde ikke være forvirrende. Det ene er basert på Robert Parkers 100-poengsystem, som går fra 50 til 100.
75 poeng vil være «midt på treet», alt på 80-tallet bra. Alt på 90-tallet svært bra.
Det andre er et karaktersett som går fra 1 til 6. Det måler smak i forhold til pris. Du kan lese det som terningkast eller skolekarakter. 3 vil være midt på treet og litt kjedelig. 4. Bra kjøp. 5. Meget bra kjøp. 6. Helt topp kjøp.
Har du lurt på om de karakterene som følger med vinbeskrivelser, er noe å stole på? Mine vinbeskrivelser? Svaret må bli: Selvsagt ikke -- i hvert fall dersom du stoler blindt på dem. Det ene er at karakterene er noe helt subjektivt. Det andre er at de er fremkommet ved at noen har sittet ned i så nøytrale omgivelser som mulig og prøvd flere viner i rekkefølge. Og så er det én som vinner og én som taper.
Men det betyr ikke at vinnervinen er best i alle sammenhenger!
Bare tenk på en kinofilm. Filmkritikeren som anmelder filmen i din avis, ser på ørten filmer hver uke. Det han eller hun går etter, er noe som setter hjernevinningene litt i sving, som kan utfordre intellektet og gjerne ha en samfunnskommentar innebygd. Ah -- fem i karakter.
Men alt du trenger den kvelden etter å ha jobbet hardt hele uken, er en film til å slappe av med. Kan du få en billig latter på kjøpet -- ja, da er det enda bedre. Men den filmen fikk bare 2 i karakter. Likevel er den filmen den beste for deg den kvelden.
Slik er det med vin også. Du leser at en vin får 90 poeng. Det betyr at den må være bedre enn en vin til 89 poeng eller 79 poeng? Ja og nei. Den er bedre hvis vi ser hvordan vinkritikeren satte den ene vinen opp mot andre viner. Men den er ikke bedre dersom du skal drikke den til et kyllingbryst eller en fisk. 90-poengvinen kan være dårligere enn den til 79 poeng til ditt bruk.