Det er høst. Det er hvit Bordeaux i glasset? Joda, hvit Bordeaux fra ett av Lurton-familiens seks slott. Nå skifter de stil.

Ukens viner:

Ch. Rochemorin 2019

Ch. Couhins-Lurton 2016

Ch. la Louvière 2016

Hadde det ikke vært for glasskorkene på toppen, kunne de nesten ha passert som ubåtmissiler, de nye liggende amforaene hos Lurton og på Ch. Couhins Lurton. Gruppevinmaker Anne Neuville har forbeholdt dem en til ny eksperimentrekke av viner som blir kalt Acte2. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Pessac-Leognan.

-Hva i all verden er dette? Torpedoer? Ubåtmissiler? Eller en ny type liggende vintønne av betong? Joda, det er nok siste, det siste skrik i vinmostinnpakning hos lekne Lurton, som har fått ny energi etter at Jacques Lurton overtok etter den kjente faren André da han døde for et par år siden. Og det er Group Winemakter Director Anne Neuville som viser frem «vinmissilene» i kjelleren. 

Jeg står inne i vinkjelleren på Château Couhins-Lurton. Det er en varm dag. 40 grader ute. Svalt inne. Heldigvis finnes aircon, ellers hadde vinene vært fortapt. De hadde i hvert fall ikke kunnet oppvise den nye friskheten som Jacques satser på i sine hvite viner fra seks slott, med hele 640 hektar vinmarksareale i seks appellasjoner å ta druemateriale fra. Jacques har tatt med seg erfaring fra Australia der han bl.a. laget vin på The Islander på Kangaroo Island sør for Adelaide. Nå er Jacques styreformann i det lille konglomeratet av selskaper, Vignobles André Lurton, som det heter. Og det er Anne Neuville som har ansvaret for å følge opp at visjonene fra toppen blir fulgt.

-Vi vil øke fruktigheten i vinene våre, sier Anne Neuville. Hovedpoenget nå med varmere vær er å få opp friskheten i de hvite Bordeaux-vinene, og da er man kommet til at innblanding av Semillon-druer skal tas ned. Eller fjernes helt. Den gir for mye fylde og volum, er konklusjonen. Ergo er f. eks Ch. Rochemorin nå laget av 100 prosent Sauvignon Blanc. Etter det jeg forstår lar man nå Sauvignon Blanc-druene henge litt lenger for å få større modenhet, i og med at Semillon-druene tas bort eller fases ut. Så er det da også dette å si at det spisse og grønne og av og til litt umodne Sauvignon-preget forsvinner her litt sørpå, sammenlignet med Loiredalen og deres flotte Sauvignon Blanc-viner lengre mot nord. Man kan nesten si at Sauvignon Blanc-vinene får en helt ny dimensjon her i området. Litt mer alvorlig. Litt mindre lettbent, hvis man kan si det om vin. Og vi kan vel si hva vi vil.

Det fine med Lurton-porteføljen er at du kan følge vinstilene fra det fruktige og sommerlige, (Rochemorin) over mot det mer fatpregede (La Louvière). Det mer fatpregede er jo også ment som lagringsvin. Og lagret, hvit Bordeaux er flotte saker. Vinene antar honningtoner når fatene smelter ordentlig sammen med frukten.

Et absolutt søtt, lite slott er Ch. Couhins-Lurton i Pessac-Leognan. Her fotografert en knallvarm sommerdag. Foto: Geir Salvesen

Om årgangene som nå er tilgjengelig i Norge eller som kommer, kan det svært grovt sies at 2019 er en veldig åpen og lettdrikkelig årgang, både for hvite og røde. 2018 er en rik og opulent og av og til litt oppblåst årgang fra et varmt år, mens 2016 er klassisk og fast.

De to siste vinene har gått opp kraftig i pris i september, så de er ikke så gunstige, lenger.

9768701
Lurton Château de Rochemorin Blanc 2019
Bordeaux, Frankrike Mye vin for pengene! Streif av furunåler og kamfer på duft, litt grønnkål, i smaken grønne plommer, litt urter, litt fylde i midtpartiet. Litt fatpreg, som er flott integrert. En virkelig flott representant for de hvite fra Bordeaux. Er langt mindre aromatisk enn mange andre viner laget på 100 prosent Sauvignon Blanc Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr,spesielt østers, spekemat, lyst kjøtt, fisk. 229,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

De tre vin-musketerer fra Lurton. Foto: Geir Salvesen

4404101
Ch. La Louvière 2016
Bordeaux, Frankrike Svakt gyldengul, delikat duft med gulplomme og vanilje, i smaken honning, røyk, plomme, fat. Fin struktur og god lengde. En svært lagringsdyktig vin som bare så vidt har startet livsbanen sin. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, spekemat. 499,- (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

4822001
Ch. Couhins-Lurton 2016
Bordeaux, Frankrike Dyp strågul, med grønnskjær, duft av honning og plommer, i smaken det samme med en rolig, fyldig, svakt fatdrevet smak. Elegant og harmonisk. Herlig med modnende, hvit Bordeaux. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, spekemat. 499,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
Excellars AS