Det er utrolig at den lille øya Santorini i den greske delen av Middelhavet har nok druer til å tilfredsstille den internasjonale tørsten etter de tørre og mineralske Assyrtikovinene derfra.

Ukens vin: Gaia Thalassitis 2016, Hellas.

Thalassitis har noe med vann å gjøre. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Den smaksrike og tørre Gaia Wild Ferment har for lengst etablert seg i Norge som en av verdens mest interessante viner. Og var også innom Basisutvalget en tur, inntil en utsolgtsituasjon visstnok førte til at den falt tilbake til Bestillingsutvalget. Men den har en nær slektning, Gaia Thalassitis. (For øvrig betyr Thalassa det samme som vann på gresk).

Først litt om Assyrtiko-druen. Den er et mysterium på flere fronter. Den vokser her på en varm lavagrunn, i små kranser nede langs bakken fordi vinden kan være tøff her på denne ferieøya hvor 95 prosent av greske prospektkortbilder ser ut til å være hentet fra. Skapt av en implosjon da halve øya forsvant i havet for 3500 år siden.

Pussighet 1. At Assyrtiko – som er det sammen som Assyreren – altså fra Syria  – er i stand til å vokse i det hele tatt på denne barske og hete øya, uten vanning.

Pussighet 2: At Assyrtiko greier å kombinere full modning med veldig høy syre. F. eks har Gaia Thalassitis 6,9 g syre pr liter.

Pussighet 3: At det er nok druer, med så lav avkastning. 25 hl pr hektar, er f, eks avkastningen på Thalassitis. «Normal» avkastning er 50-60 og oppover.

Pussighet 4: Vinstokkene er rundt 80 år gamle. Altså «vielles vignes» så det holder.

Akkurat på denne delen av Santorini  vokser det ikke druer, men eksklusive hoteller med en viss utsikt. Foto: Geir Salvesen

Er du kjent på Santorini, gir det mening å høre at vindruene kommer fra tre områder på øya. Episkopi, som ligger sør for flyplassen, Pyrgos som ligger oppe på høyden og Akrotiri som ligger på sydspissen, i nærheten av den fantastiske utgravde landsbyen med samme navn som ble begravet under hendelsene for 3500 år siden.

Nå tror ikke jeg at det er så veldig stor forskjell på mikro-terroiret på Santorini men etter å ha vært der mange ganger, forekommer det meg at jordsmonnet er mer grus- og sandholdig på nordsiden hvor produsenter som Sigalas holder til. Det ser i hvert fall litt forskjellig ut.

Forskjellen mellom Gaia Wild Ferment og Thalassitis er nok at sistnevnte er enda klarere og renere i smaken. Det er ingen fatpreg på den. Assyrtiko tåler lite fat før den mister sine gode egenskaper. Thalassitis kommer også i en fatlagret versjon, til samme pris, men der er fatkrydderet ikke så integrert.

Assyrtiko har så mye mineraler at det er lurt å dekantere vinen og servere den i vide burgunderglass. Den kan også lagres 2-3-4 år og får rundere honningtoner i smaken etter lagring.

Gaia Thalassitis. Foto: Vinmonopolet

9869101 Gaia Thalassitis 2016, Hellas 

Wow, for en terroirdrevet vin! Steinrøyk, i smaken krisp og røykaktig med mye mineraler, sitrus og stein. Nøytral steinfrukt. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 275,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS