Noen veldig gode musserende vinkjøp

DENNE SIDEN ER UNDER REVIDERING OG VIL BLI OPPDATERT SNART

DENNE SIDEN ER UNDER REDIGERING OG VIL SNART BLI OPPDATERT.

Musserende? Prosecco? Cava? Champagne? Viner med bobler har flere navn. Felles for dem er at de selger mer og mer i Norge. Men hva skal du velge? Det er avhengig av humør, bruksområde – og vilje til å gripe dypere i lommeboken. Det beste koster, men det er mye godt blant de billigste også.

Champagne

De tre topp-champagnene regnes vanligvis for å være Krug, Roederer Cristal og Dom Perignon. I tillegg vil jeg mene at Taittinger Comtes de Champagne, Laurent Perrier Grand Siecle er flere gode toppkandidater. Og når jeg først er inne på det: Bollinger, Pol Roger, Delamotte – å, det er mange, der ute. Mange flere.

mussa1
Krugs standard Grande Cuvee er noe av det aller beste. Foto: Geir Salvesen

354501 Krug Grande Cuvée Brut, Champagne, Frankrike. Kr 1300,-, Karakter: 5+, Poeng: 93. Bestillingsutvalg.
Krugs basisvin er kraftige greier, blant annet på grunn av gjæring på eikefat.
Lys gyllen på farge, fine bobler, røstede nøtter og brødbakst og krydder på duft og smak, moden, sitronaktig midtsmak med en kremet, lang finish. Mye smak, mye friskhet, perfekt balanse. Bruk: Fin matvin, til eksklusiv fisk og skalldyr.

232101 Dom Pérignon Brut 2006, Champagne, Frankrike. Kr: 1200, Karakter: 5-, Poeng: 92. Bestillingsutvalg.
Dom Pérignon er alltid en årgangsvin og er vanligvis mer delikat enn Krug og Cristal.
Fin mousse, på duft grønne epler, med eleganse i hovedsetet, litt svakt urteaktig. Stein i bunnen. Ganske kjølig årgang. Trenger faktisk noen år til i kjelleren. Litt fetere når den varmer seg i glasset.

mussa2
Et vakkert syn. Dom Perignon på vei til glasset. Foto: Geir Salvesen

5541001 Laurent Perrier Grand Siècle Brut, Champagne, Frankrike. Kr 1149,-, Karakter: 6. Poeng: 93
Bestillingsutvalget.

Det er mange gode Champagnemerker. Men her får du et veldig skyv i smaken med en slags tolags smak med friske, grønne epler på den ene siden, og et kjeksaktig lagringspreg på den andre siden. Utmerket både som aperitiff og matvin.

6200901 Louis Roederer Cristal Millesimé 2007, Champagne, Frankrike. Kr 1790,-, Karakter: 6. 95 poeng. Bestillingsutvalg.
Det henger alltid en duft av russisk mafia og hip-hop-bling rundt dette merket. Kanskje det skyldes at Cristal alltid er så utrolig åpen og imøtekommende. 2007 har noe mer Chardonnay enn vanlig slik at miksen nå er 58/42 Chardonnay/Pinot Noir. Det gir i hvert fall en eple/fersken-miks på duft og smak, og en lekker mineralitet i underkant som gjør at det ikke blir for mye trøkk i fronten.
Hvis du vil ha det subtilt og forsiktig og syrlig, så hold deg unna denne.

Musserende

3817701 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2009, Lombardia, Italia. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86. Basisutvalget.
Er du på jakt etter en moden Champagne med lagringskarakter? Vel, dette er ikke en Champagne, men en veldig bra kopi. Krydret, gul, eplefruktighet med melne epler, varm brødbakst og veldig lengde. En kraftplugg. Går fint til mat. Eller som en litt kraftig aperitiff.

2197401 Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut, Domaine Ligier, Jura, Frankrike. Kr 179,60, Karakter: 6-, Poeng: 84. Basisutvalget.
De musserende vinene fra Jura er kanskje ikke på topp i eleganse, men i smaksintensitet så absolutt. Altså: Mye smak, gyllent, melent eple med krydder og god lengde. Nøtter i finish. Kremete i stilen. Fyldig og god, med lav sukkerrest, bare 5 g per liter. All round-vin.

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2014, Bourgogne, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 83. Basisutvalget.
Musserende viner fra Bourgogne er noe av det nærmeste man kommer Champagne. Samme druetyper brukes. Og Delorme har slått seg inn på det norske markedet med en musserende som har det lille ekstra for prisen. På duft får du et svakt baconstreif fra en årgang som ellers er lys kobberfarget. Røde epler og rødt epleskall, er fremtredende elementer. Laget på 100 prosent Pinot Noir, noe som gir god smaksstøtte.

6390201 Avondale Armanilla Blanc de Blancs 2009, Paarl, Sør-Afrika. Kr 189,90  , Karakter: 6, Poeng: 87.

Kanonbra vin med skikkelig lagringspreg. Gylden på farge, duft av gule plommer og gule, modne epler, litt sopp og kjeks,  så kommer det en rik frukt med nok friskhet. Avrundende, svulmende  fruktsødme med rundt 10g restsukker pr liter. Kan trolig gå fint til pinnekjøtt og rakefisk.

5423701 Graham Beck Blanc de Blancs 2011, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 185,-, Karakter: 5, Poeng: 85

Frisk, fint balansert musserende med klar eplesmak, streif av brødbakst, krydder. Tørr. Behagelig finish.