I Andrea Mullineux’ hender er den lokale Chenin Blanc-druen blitt en skikkelig, liten terroir-bombe. Mineralitet og passe konsentrert frukt i skjønn forening. Bare Chablis er Chablis. Men hvis du vil ha en krisp, steindrevet, hvitvin med passe frukt, så duger denne.

Ukens vin: Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2015, Sør-Afrika.

Andrea Mullineux med nyhøstede druer i hånden. Foto: Geir Salvesen

Sør-Afrikansk Chenin Blanc er for meg noe av det mest spennende som er kommet på det norske markedet de siste årene. Grunnen til det er at denne druetypen – som opprinnelig kommer fra Loiredalen i Frankrike – bygger bro over flere interessante smaksretninger. Fruktighet. Friskhet. Druetypisitet. Og mineralitet. Her snakker vi ikke om et smaksmonster fra Den nye verden som er proppet opp med fatpreg og høy alkohol. Men om noe som er laget i vinmarkene, med terroirpreg. Mineralitet er ikke en fransk oppfinnelse. Det er et karaktertrekk som de beste sørafrikanske vinene bærer med seg.

Andrea og Chris Mullineux er opprinnelig fra USA, og etter å ha arbeidet i Frankrike, Sør-Afrika og California, valgte de i 2007 å starte i Swartlandregionen ca halvannen times biltur nord for Cape Town. Mullineux Family Wines, var navnet på foretaket. I Swartland – som ennå ikke helt var oppdaget av den store vinverdenen – var det gamle buskvinstokker som ikke var revet opp.

På 10 år greide de å bli Winery of the year i Sør-Afrika to ganger (2016 og 2016), og årets vinmaker.

Å bygge seg opp og ekspandere, krever mye kapital og dermed solgte de eierandeler til den rike indiske forretningsmannen Anjaljit Singh og firmaet ble hentende Leeu Estates. Leeu betyr for øvrig «løve» på sanskrit-språket.

Slik ser det ut i Swartland. Tørt og med ett av verdens eldste, dyrkbare jordsmonn. Foto: Geir Salvesen

Andre og Chris har vært flinke til å finne spesielt mineraldrevne vinmarker, og markedsfører sine viner bl.a. under navnet på steintypen. Granite og Schist er noen av navnene på deres toppviner som koster noen hundrelapper, men som blir revet bort så snart de kommer her til lands. For øvrig har Swartland noen av det eldste jordsmonnet på kloden som blir brukt til landbruksjord. 500 millioner år gammelt, er det. Kanskje er det det som gjør disse Swartland-vinene så spesielle? For det er de.

Mullineux Kloof Street Chenin Blanc. Foto: Produsenten

919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2015, Sør-Afrika. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 86 Bestillingsutvalget. Men tilgjengelig i tilleggsutvalget i 60 vinmonopolbutikker.

Strågul, med grønne toner, i smaken lekkert fruktfrisk med pære, sitrus og underliggende mineralitet. Ørlite krydder og smørtoner. Herlig vin. Til skalldyr, fisk og «Chablis-mat».