I krysningspunktet mellom den tradisjonelle Riojastilen og den moderne finner du Bodegas Muga. Med et streif fra to verdener.  Passer til påsken.

Ukens vin: Muga Reserva 2015, Rioja, Spania.

Her er to sentrale folk i Muga-familien: F.v. Manuel og Juan Muga i smakerommet. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Postet: 15. april 2019. Man kan vel grovt si at det er den eldre generasjonen nordmenn som digger den virkelig tradisjonelle Rioja-stilen med mye vanilje, fatkrydder og dempet eller ingen fruktighet. Det kom vel etter billige charterturer til spanskekysten på 1970- og 80-tallet hvor en Rioja var ansett som en liten helligdom, på linje med Bordeaux for franskmennene.

Men også i dette området hvor tradisjoner og de lange linjer har vært holdt i hevd, har det rørt på seg. Stilmessig. Mer frukt. Mindre fatpreg.

Muga er en av de etter hvert mange kvalitetsprodusentene i Rioja som har en fot i hver leir. Du finner litt av det krydrede spanske, så mye at det gir område-gjenkjennelse. Og så finner du klarheten og energien i moderne, konsentrert frukt.

To forhold gjør at Muga skiller seg litt ut. Eiendommen eier 220 hektar vinmark selv og trenger ikke å kjøpe drue til sine toppviner – som er Torre Muga og Prado Enea. Og så har Muga eget bøkkeri hvor fatene lages innomhus, slik at man kan få det nøyaktig slik man vil ha det. Det er jo ressurskrevende og dyrt, men gir altså full kontroll.

På Muga holdes gammelt håndverk i hevd. Foto: Geir Salvesen

Og det hører absolutt med å ta en titt innom bøkkeriet hvis man er på de kanter.

De fatene, ja. Den tradisjonelle vinstilen var jo ekstremt fatpreget. Så mye at det meste av terroir-preget var forsvunnet.

Med den nye generasjonen viner er det bygget bro til en mer moderne stil og der har fatbruken hatt mye å si. Både kvaliteten på treverket og brenningen har stor betydning, sammen med antall år vinen ligger på fat.

Muga Reserva har vært på Basisutvalget i mange år nå og er blitt et slags fast inventar på Vinmonopolet. Det til tross for at prisene har steget fra fra 180-190 kroner og nå til 259,-, Men så kan man nok også si at kvaliteten er gått opp med større vekt på frukt.

3098901 Muga Reserva 2015, Rioja, Spania. Kr 259,90, Karakter: 6, 87 poeng

Flott, kompakt vin med kjøttaktig, moderne fruktighet, nøytral mørkbærsfrukt, mest i retning solbær og skogsbær, lukter ikke så mye kanel som klassisk Rioja. Streif av lakris. Fortsatt litt stramming i tanninene, så vinen kan lagres med fordel. Skal du ha den i påsken, bør den dekanteres. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. (basis)

Autentico AS