Postet: 1. desember 2017. Det er vanskelig å komme unna at Aurelio Montes i Viña Montes er ett av Chiles vingenier og står bak noen av de mest vellykkede kvalitetsvinene i landet. Ikke koster de så mye, heller. Lite, faktisk.

Høstfarger i Montes’ vinmarker i Apalta, Colchagua Valley. Foto: Montes.

Santiago, Chile. Det er pussig hva man forbinder med et navn eller produsent. Da jeg besøkte Viña Montes for første gang i 1991, var det under et skikkelig angrep av magesjau – som på denne delen av kloden ofte kalles for Montezumas hevn. Jeg så derfor flere av toalettene rundt på produksjonsanlegget enn tanker og fat. Men både før og etter dette spesielle besøket, visste jeg at Montes måtte regnes med i kvalitetstoppen. Vinmaker og eier Aurelio Montes hadde små ambisjoner i starten, men har vokst – både i kvalitet og i produktivitet.

Når jeg møtte Montes’ viner, kunne jeg stort sett være trygg på at de var nok konsentrerte – og at de hadde en liten fransk eller europeisk dreis. De røde kunne nok ha litt fruktsødme, men det var ikke snakk om søtsuppe. De var pakket inn i nok frisk fruktighet og en fornuftig fatbruk til ikke å virke trettende. Vanligvis var jeg heller ikke imponert over chilenske endrueviner laget på Cabernet Sauvignon. Med Montes som ett av unntakene. Den var ikke så endimensjonal i stilen. Tvert i mot var det en konsentrert, fløtete – men også passe fast – vinstil.

Friske og sunne druer fra Apalta-vingården til Montes. Foto: Montes. 

Denne gang møter jeg Dennis Murray fra Montes på en restaurant i Santiago, Barrica 94 – som er en flott vinbar også – hvor han forteller om utviklingen. Som blant annet går i retning av såkalt Dry Farming for toppserien av Montes Alpha-vinene. Det betyr at vinstokkene ikke får vann, noe de fleste vinstokkene ellers får. Det er en god del grunnvann i de spesielle, ofte ganske flate, vindalene som utgjør Chiles vinområder, men det er allikevel en ganske hard bruk av vannressursene. Montes har derfor redusert vannbruken sin kraftig.

-Resultatet av dry farming er at tanninene blir naturlig dempede, sier Dennis Murray som er en av grunnleggerne.

Det spesielle er at Montes takler både musserende viner og røde viner, selv om Montes er en rødvinsspesialist. Deres Sparkling Angel Brut er noe av det beste fra Chile og vel verdt en prøve. I Norge vil deres Pinot Noir være spesielt interessant. Det er et skyv i denne vinen som kan minne litt om amerikansk vin. Men bare litt, fordi det også er litt fransk preg over den. Franske fat er brukt. Frukten er mørk.

Montes Sparkling Angel er en svært bra musserende fra Chile. Foto: Vinmonopolet. 

Testen: 

7755701 Montes Sparkling Angel Brut, Chile. Kr 239,-, Karakter: 6, Poeng: 87. Importør: Vinetum

Tre år på gjærcellene gir fint, fløtete preg på denne. Veldig lengde i smaken, konsentrert, kjølig, grønne epler, litt brødbakst, veldig fine bobler. 7,2 gram restsukker. Det er flott. God både som mat og som aperitiff. Bestillingsutvalget.

4909701 Montes Sauvignon Blanc Classic 2015, Chile. Kr 159,90, Karakter: 6. Poeng: 83. Importør: Vinetum

Veldig kjølig tropisk frukt, med kiwi, litt gress og strå i aromabildet. Lang finish. Typisk og vellaget ny-verden-sauvignon. Bestillingsutvalget.

Montes Pinot Noir. Foto: Vinmonopolet. 

4441601 Montes Pinot Noir 2015, Chile. Kr 169,-, Karakter: 6, Poeng: 86 Importør: Vinetum.

14 volumprosent alkohol på denne. Det er brukt eldre, franske fat, og den er hakket fransk i stilen, mørk frukt, stref av hasselnøtter og vanilje i aromabildet. Veldig godt kjøp for pengene. Kraftig, men ikke for mye av det gode. Bra til vilt og litt rustikke retter. Bestillingsutvalget.

4441501 Montes Alpha Syrah 2014, Chile. Kr 219,-, Karakter: 5+, Poeng: 86. Importør: Vinetum

90 prosent Syrah, 7 Cabernet Sauvignon and 3 prosent Viognier er brukt i denne. Tobakk og lærnoter på duft,  elegant, med ganske markante, myke tanniner veldig kraft. Litt leskende i finish. Veldig fransk i stilen. Bestillingsutvalget.

Montes Cabernet Sauvignon. Foto: Vinmonopolet.

4127601 Montes Cabernet Sauvignon 2015 (13), Chile. Kr 169,-, Karakter: 6, Poeng: 85. Importør: Vinetum

I Norge råder 13-årgangen, mens i Chile fikk jeg smake 14-årgangen. Solbær og litt utviklingstrekk, passe varm i stilen og med noe bærsødme, men også denne med klart franske streif. Veldig trøkk og lengde og Montes’ typisk fløtete stil som mange vil like. Bestillingsutvalget.