Postet: 20. oktober 2017. Bordeaux-vin er dyrt, ikke sant? Nei, ikke alltid. Ikke denne. Jeg trodde nesten ikke det var mulig å få en moden 2010-årgang ned mot 150 kroner. Men denne holder kvalitetsmessig også.

Rioublanc i midten er et funn til prisen. Foto: Geir Salvesen

Jeg kan vanskelig forestille meg at det finnes noe bedre Bordeaux-kjøp på Polet for tiden. Helt sikker er jeg ikke, fordi jeg ikke har smakt alt. Det har ingen. Men dette skulle egentlig ikke være mulig. Å få en økologisk laget vin. I en moden årgang, og ikke hvilken som helst årgang – superårgangen 2010. Til kr 159,90.

Philippe Carretero driver Château Rioublanc. Foto: Produsenten. 

Det er Philippe Carretero som står bak denne vinen. Han eier en av de største økologisk drevne eiendommene i Bordeaux i Côtes de Bordeaux-appellasjonen med 50 hektar vinmark. Det er på østsiden av elven, i Blaye.

Det var for ca 10 år siden at Carretero gikk over til økologisk dyrkning. Det betyr blant annet, slik bildet under viser: Gress mellom vinplantene. Pluss lite sprøyting og ingen kunstgjødsel.

Vinmarker hos Château Rioublanc. Foto: Produsenten

Begynnende krise for Bordeaux?

Da jeg startet som vinjournalist for ca 30 år siden, ble man oppflasket på Bordeaux. Det var det som gjaldt på toppen. Jeg må ha smakt de fleste årgangene etter krigen. Svært mange før, også. Prisene var høye, men ikke ekstremt høye. Det er de nå. Jeg hører mange i restaurantbransjen si at ingen gjester bestiller Bordeaux, lenger. Interessen er bort hos de fleste. Tilbake er bare en hard kjerne, gjerne av menn i godt moden alder.

Restaurantene har selv litt av skylden ved å ikke lage «Bordeaux-mat». Man kan nemlig ikke ha crossover-elementer og asiatiske innslag til Bordeauxvin. Klassisk fransk, med kjøtt og lam er det som gjelder.

Men nederst i denne pyramiden med 1.er Grand Cru-slottene på toppen, ligger det altså et felt med produsenter som er mange. Og de slåss om marked og oppmerksomhet. Så skjer det altså at en superårgang treffer dem, de sparer endel flasker fordi de har økonomi til det og fordi de vil at deres viner skal fremstå som drikkemodne. Det er tilfellet her.

7771201 Château Rioublanc 2010, Bordeaux, Frankrike. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Mørk på farge, duft av lakris og tobakk og mørke bær, i smaken innslag av lær og krydder og mørke, modne bær. Middels til god lengde. Pent utviklet, holder fint noen år til. Laget på 75 prosent Merlot og 25 prosent Cabernet Sauvignon. Fint å kjøpe en kasse av denne og ha stående i kjelleren.